Închide

În timp ce Boc visează referendumuri pentru reorganizarea administrativă a Clujului, Tișe anunță soluția: Toate PUG-urile din județ vor fi corelate cu PUG-ul municipiului Cluj Napoca

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 14, 2022 0 3877

După ce primarul Emil Boc a spus că este greu de materializat o reorganizare administrativă care să alipească localitățile limitrofe municipiului într-un proiect unitar de dezvoltare, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, anunță că a găsit soluția, care nu necesită nici așteptări pentru modificarea unor legi, nici referendumuri. Corelarea Planurilor Urbanistice Generale (PUG-uri), de la nivelul tuturor localităților clujene, cu PUG-ul municipiului Cluj Napoca – aflat în vigoare – este soluția pe care Consiliul Județean Cluj o va implementa, începând din acest an.

„Până când ajung Apahida sau Florești să facă referendumuri, mai trec 10-15 ani. Noi avem soluția pentru a crea această dezvoltare unitară: un PUG unic la nivelul zonei metropolitane, fără să mai acceptăm vreo derogare. Am studiat problema și aceasta este o soluție optimă, până la o eventuală reorganizare teritoarială”, a explicat Alin Tișe pentru actualdecluj.ro.

Ideea ca toate comunele limitrofe orașului (Florești, Baciu, Chinteni, Apahida și Gilău) să devină sectoare ale municipiului Cluj Napoca, pentru o dezvoltare unitară, a fost respinsă de primarul Emil Boc, care a subliniat că e vorba de reorganizare administrativă care impune referendumuri, inclusiv modificarea unor legi organice, lucruri foarte greu de realizat. Boc a afirmat în schimb că așteaptă să fie aplicate reformele administrative care s-au prevăzut în PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), pentru ca și  comunele de lângă Cluj să poată fi racordate la „condițiile calitative” de care beneficiază în prezent locuitorii municipiului Cluj Napoca.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, consideră că nu trebuie așteptate reforme, modificări de legi și referendumuri, dat fiind că stă în puterea instituției sale să condiționeze și să reglementeze dezvoltarea teritorială a județului.

În prezent, toate localitățile clujene sunt în evaluare la Consiliul Județean, cu noile PUG-uri.  „Primăriile clujene cer de la noi avize pentru aprobarea noilor PUG-uri. Ca atare, ne-am gândit mult și aceasta este soluția, să impunem PUG-uri conforme atât pentru oraș cât și pentru comune. Practic se dorește ca toate aceste PUG-uri, prin aliniera lor la PUG-ul municipiului, să devină un PUG unic la nivelul întregii zone metropolitane”, a spus Alin Tișe.

Prin Biroul de Urbanism al Consiliului Județean se vor impune aceleași reglementări în noile PUG-uri ale localităților clujene, a explicat Tișe, fără să mai fie acceptate alte derogări de la regulile stabilite.

„Este o soluție simplă și eficientă care va rezolva în mare problema în privința dezvoltării unitare a localităților din județul Cluj”, a completat Tișe, precizând că esențial este să nu mai fie aprobate derogări după ce vor fi corelate toate aceste PUG-uri, condiție pe care tot Consiliul Județean o poate impune.

În prezent, municipiul Cluj Napoca are în vigoare un nou PUG – care ar urma să stea ca bază de corelare a celorlate PUG-uri din județ – Tișe subliniind că municipalitatea de asemenea trebuie să renunțe să mai accepte derogări, pentru că acestea nu vor mai fi avizate de Consiliul Județean.

„Impunem reguli pentru toată zona metropolitană și gata cu derogările. Gata și cu solicitările în plus față de ceea ce se prevede în PUG. Raportăm toată zona metropolitana la PUG-ul din Cluj Napoca. Știu, și Cluj Napoca mai vine cu solicitări de modificari ale PUG-ului, dar noi putem interveni și acolo, prin sentințe de instanțe sau sau prin alte modalități. Dacă va fi nevoie, vom angaja mai multe persoane la biroul de Urbanism, în cuârnd trecem și la ghișeul unic și totul va fi mai simplu de gestionat”, a comentat Tișe.

Primăriile nu vor avea de ales în privința PUG-urilor, pentru că acestea nu vor fi avizate de Consiliul Județean dacă nu se va dori corelarea cu PUG-ul municipiului Cluj Napoca, a mai spus Tișe.

Citește și

Transformarea comunelor de lângă Cluj-Napoca în sectoare ale orașului ar stopa haosul imobiliar, cred clujenii. Cum vede propunerea primarul Emil Boc

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare