Închide

În Cluj-Napoca s-au vândut case de peste 60 de milioane de euro. Locul 2, după Bucureşti, la preţuri

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 19, 2017 0 546

De la 104.000 euro pentru o casă în Dâmbul Rotund, la 250.000 euro în Făget sau chiar 370.000 euro, tot aici (dar ai şi piscină), cu 215.000 euro în Borhanci sau cu 160.000 euro în Andrei Mureşanu ori, în acelaşi elegant cartier, cu 390.000 euro – o vilă istorică; în noul Bună Ziua găseşti şi preţuri de 135.000 – 140.000 euro. Sunt câteva dintre ofertele pe care cumpărătorii le pot găsi în această perioadă în piaţa din Cluj-Napoca. Există însă şi date oficiale, adunate din tranzacţii înregistrate, iar ele arată că anul trecut s-au vândut 447 de case, în valoare de 61,3 milioane de euro.

Datele au fost centralizate într-un „ghid” publicat la începutul lunii. Acesta e realizat pe baza tranzacțiilor imobiliare încheiate între vânzători și cumpărători pe raza municipiului în 2016 şi a fost realizat de echipa de evaluatori membri ai ANEVAR coordonată de Adrian Vascu, senior partner al companiei de consultanță Veridio, în parteneriat cu municipalitatea.

Citeşte şi:

S-au publicat datele oficiale din tranzacții imobiliare. Care e prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele din Cluj-Napoca

Conform acestei analize, peste jumătate din valoarea tranzacţiilor de case din Cluj-Napoca (53%) s-a realizat în câteva zone: în centru şi în cartierele Iris, Gheorgheni, Dâmbul Rotund, Andrei Mureşanu şi Mănăştur. Cele mai numeroase astfel de tranzacţii s-au realizat în Dâmbul Rotund, în Iris, zona centrală şi Andrei Mureşanu.

Nu prea s-a apelat la credite bancare pentru aceste achiziţii: cu finanţare proprie s-a realizat 81% din valoarea tranzacţiilor. Din total, autorii studiului au extras şi un „eşantion normalizat”, de 317 case, vândute prin tranzacţii cu o valoare de 44,8 milioane de euro. Mai exact, în obţinerea unui eşantion normalizat de tranzacţii, din cele 447 de tranzacţii de case au fost selectate cele care au o suprafaţă de teren de minim 150 mp, respectiv o suprafaţă desfăşurată de minim 80 mp a construcţiei (CUT de 0,2-1,2). Aceste tranzacţii reprezintă 73% din valoarea totală tranzacţionată.

Suprafaţa medie de teren a unei case a fost de 411 mp, iar suprafaţa desfăşurată medie 203 mp.
Preţul mediu rezultat din tranzacţiile declarate oficial: 697 euro/mp, calculat la suprafaţa desfăşurată, dar care include şi valoarea terenului. Analiza dă şi un „record”: cea mai scumpă casă vândută a fost una în zona străzii Avram Iancu – cu 1,4 milioane de euro. Din informaţiile din piaţă, se pare că ar fi vorba de clădirea achiziţionată de pictorul Adrian Ghenie, unde se doreşte un viitor centru de artă contemporană.

Cea mai mare parte a tranzacţiilor imobiliare din 2016 au vizat achiziţia de apartamente: apartamente de 287,4 milioane de euro, mai precis, ceea ce înseamnă 63% din valoarea totală a tranzacţiilor. Şi segementul de case a crescut însă. Să spunem şi că evoluţia tranzacţiilor de case a fost constant ascendentă în anii recenţi: de la tranzacţii cu case în valoare de 20 de milioane de euro în 2013, suma a tot urcat – 27 de milioane în 2014, 34 de milioane de euro în 2015 şi 45 de milioane de euro în 2016 (eşantionul „normalizat”).

Dacă în ceea ce priveşte preţul mediu al apartamentelor, Clujul a depăşit Capitala, pe segmentul de case rămâne încă pe locul secund în clasament. Astfel, potrivit unei analize a evaluatorilor de la Darian, în semestrul II al anului trecut cele mai scumpe case/vile s-au vândut în Bucureşti, la un preţ mediu de 912 €/mp, în creștere cu 4% in ultimele 6 luni, iar pe locul secund se situa Cluj-Napoca, cu un preț mediu de 855 €/mp, în creştere tot cu 4% faţă de semestrul trecut. În ceea ce privește Casele/vilele, în această analiză s-au luat în considerare doar proprietățile construite sau pentru care s-au realizat revizii capitale începând cu anul 2010, cu grad mediu de finisare, regim de înălțime P+1E sau P+M, în condițiile unor suprafețe construite desfășurate medii (140 – 150 mp) și suprafeţe de teren medii (500 mp).

Alternative:

Casă la preţ de garsonieră, în Cluj? Se poate şi aşa: top cu locuinţe la ţară

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.