Închide

Clujul e în topul naţional după indicatorul PIB/cap de locuitor. Cu ce ţară vecină ne putem compara

EconomieSinteză știri naționaleTop News by Actual de Cluj - aug. 18, 2017 0 4603

Bucureștiul și încă șase județe dinamice dau aproape jumătate din PIB-ul ţării cu doar 28% din populație. Este vorba despre Cluj, Timiş, Braşov, Prahova, Ilfov şi Constanţa, potrivit datelor publicate într-o analiză pe portalul Riscograma. Clujul e unul dintre cele şase judeţe care figurează pe harta naţională ca având un nivel al PIB similar cu al vecinilor din Ungaria.

București și Ilfov produc împreună 27% din Produsul Intern Brut al ţării, la fel de mult cât restul Sudului (Muntenia, Oltenia, Dobrogea) împreună, respectiv de două ori mai mult decât toată Moldova. Toată Transilvania produce restul de 33%. Altfel spus: București și încă șase județe dinamice dau aproape jumătate din PIB cu doar 28% din populație. Este vorba despre Cluj, Timiş, Braşov, Prahova, Ilfov şi Constanţa. Menţionăm că, potrivit datelor aferente anului trecut, Clujul ajunsese la un PIB de 10.972 euro/cap de locuitor.

Datele centralizate de Riscograma arată că zona București-Ilfov, la o populație comparabilă, ar egala economic Slovenia (21500 de dolari/locuitor), cea mai dezvoltată dintre țările foste comuniste – cu un nivel de viață peste Grecia și Portugalia și apropiat de Spania sau Coreea de Sud. Cu diferența că în Slovenia salariul mediu net este de 1100 de euro, dublu față de București, și cel puțin la fel în celelalte țări menționate. PIB pe cap de locuitor în Transilvania (8000$) este comparabil cu cel din China, Rusia sau Mexic, iar cel din Moldova (5000$) este apropiat de cel din Serbia. Analiza Riscograma arată că decalajele sunt foarte mari, aşa că mai e mult loc de creştere.

Articolul integral poate fi citit AICI

Sursa imagine: Riscograma

La puterea de cumpărare de comparăm cu turcii

În Top cinci judeţe la creşterea PIB în intervalul 2012-2016 Clujul e pe primul loc cu un plus de 62%, urmat de Constanţa (56%), Prahova (42%), Ilfov (40%) şi Buzău (37%), potrivit unor date centralizate de ZF.ro. Însă cele mai puternice judeţe excluzând regiunea Bucureşti -Ilfov din punct de vedere al valorii PIB au fost în 2016 Constanţa (36,5 mld. lei), Timiş (35,4 mld. lei), Cluj (34,5 mld. lei), Prahova (30,8 mld. lei) şi Braşov (26 miliarde de lei). Datele au ca surse Institutul Național de Statistică și Comisia Națională de Prognoză.

Potrivit datelor de început de an, în România, bucureștenii au cea mai mare putere de cumpărare: 6.288 de euro pe cap de locuitor, cu 50 de procente peste media pe țară. Această cifră plasează locuitorii capitalei la aproximativ același nivel cu locuitorii din Polonia (locul 29 în Europa), arată datele companiei GfK. Puterea de cumpărare pe cap de locuitor a ajuns în Cluj la 4.931 euro în 2016, această sumă plasând județul pe locul 3 în clasament, în urma Capitalei (6.288 euro), dar și a Timișului, unde se înregistrează o medie de 4.987 euro. Dacă analizăm tabloul european, constatăm că puterea de cumpărare din Cluj (și Timiș) se apropie de cea a Turciei: 4.941 euro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu