Închide

Imagini inedite de pe Crișul Repede cu o vidră, surprinse de un orădean

ActualitateSocial by Actual de Cluj - sept. 05, 2021 0 663

Un orădean a reușit să surprindă imagini rare pe Crișul Repede, în zona podului Sf. Ladislau din Oradea cu o vidră care se hrănea cu pește din râu.

Alexandru Răzvan Chendrean a văzut o vidră în apele Crișului Repede, în zona podului Centenar. Nu a stat mult pe gânduri și a urmărit-o până lângă podul Sf. Ladislau.

„Din momentul în care am zărit-o, am urmat-o în amonte, până la digul de lângă podul Ladislau, unde a prins un biban”, a declarat Chendrean Alexandru Răzvan pentru bihon.ro.

În Romania, inițial, vidra ocupa habitatele acvatice ce dispuneau de resurse bogate de hrană (pește, crustacee și amfibieni), distribuția sa acoperind atât zonele montane cât și cele de deal sau câmpie, arată https://romanialutra.wordpress.com/. „Dezvoltarea economică a României din perioada socialistă, a dus la un declin populațional al speciei vidră, prin apariția numeroaselor surse poluatoare precum: marile combinate chimice, agricultura industrializată, efectul negativ fiind sporit de lipsa unui interes real în protecția și conservarea diversității biologice. Fapt ce a condus la deteriorarea serioasă a calității fizico – chimice a apelor interioare. Numeroase râuri și pârâuri din  România au devenit improprii vieții și faunei de nevertebrate, implicit a celei piscicole. Astfel arealul de distribuție a vidrei a fost restrâns simțitor la nivelul țării noastre. Începând cu anii 1990 numeroase surse de poluare au dispărut datorită adoptării unor tehnologii prietenoase cu mediul sau datorită opririi procesului de producție, ceea ce a dus la refacerea naturală a habitatelor și biocenozelor afectate. Repopularea naturală cu pește, crustacee și amfibieni a determinat creșterea numerică și extinderea treptată a populației de vidră din Romania”, arată aceeași sursă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu