Închide

Imagini cu Autostrada Transilvania în lucru. Când am putea ajunge pe A3 până la aeroportul Târgu Mureş?

EconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 11, 2018 0 1586

 

Constructorii lucrează pe toate cele patru şantiere ale Autostrăzii A3 între Câmpia Turzii și Aeroport Târgu Mureș, spun reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructura, care prezintă imagini aeriene cu loturile A3. Deşi lungimea totală e de numai 47,3 km, nu putem spera să folosim această bucată de autostradă mai devreme de finalul anului viitor.


Asociaţia care urmăreşte progresul şantierelor din ţară face o monitorizare a progresului lucrărilor pe Autostrada Transilvania. „Pe Câmpia Turzii-Chețani (15,7 km), cei de la Straco au început să tureze motoarele după un început mai timid. S-a avansat foarte bine la structurile nodului Chețani, dar și la viaductul de 400 de metri de la Hădăreni. Sperăm că vor ataca și ultimii kilometri dinspre Câmpia Turzii unde este proiectat podul peste Râul Arieș. Pe acest tronson muncesc peste 200 de oameni. Sfârșitul anului 2019 este un termen realist de finalizare. Pe Chețani-Iernut (17,9 km), Astaldi-Max Boegl confirmă progresul bun din ultimele luni, mobilizând peste 600 de oameni. Cele mai spectaculoase lucrări sunt în zona podurilor peste Mureș și peste calea ferată de la Bogata și Gheja, unde se muncește 7 zile din 7. Terasamentele sunt foarte avansate (80%). Blocajele majore rămase sunt relocarea stâlpilor electrici din zona Termocentralei Iernut și demolarea caselor expropriate recent în nodul Iernut. În acest ritm, lucrările pot fi încheiate în T3 2019. Pe Iernut-Ogra (3,6 km), nemții de la Geiger sunt la nivel de asfalt, doar pe câteva mici porțiuni fiind mai în urmă. Pe Ogra-Ungheni (10,1 km), austriecii de la Strabag au mai recuperat din întârzieri și acum au un ritm bun de execuție. Vedem progrese semnificative la terasamente. Aceste două segmente pot fi recepționate în 2018, dar ele nu vor putea fi utilizate. Chiar dacă (foarte, foarte puțin probabil) se va găsi o variantă temporară de deschidere a nodului Iernut, fără supratraversarea căii ferate, situația actuală va face ineficientă folosirea celor 14 km de autostradă pentru că se așteaptă la barieră peste 20 de minute”, sintetizează cei de la Pro Infrastructura. Aceştia solicită Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere să rezolve rapid ultimele blocaje, „astfel încât să circulăm pe 109 km de autostradă între Nădășelu și Aeroport Târgu Mureș la final de 2019”.

Câteva imagini:

 

Se avansează şi pe bucăţica de numai 766 de metri de la Gilău, care va lega Autostrada Transilvania (A3) de „lotul-muzeu” Gilău-Nădășelu (8,7 km). „Pe 10 deschideri s-au pus deja grinzile și au început și operațiunile de armare. Instalarea grinzilor pe restul de 6 deschideri probabil că se va încheia în următoarele două săptămâni. Între timp, constructorul lucrează și la breteaua de acces dinspre Cluj-Napoca spre Nădășelu. Mai este de muncă la porțiunea de autostradă dintre pod și capătul circulabil din nodul Gilău și la breteaua de ieșire dinspre Nădășelu. Termenul actualizat de finalizare pentru acest șantier este sfârșitul lunii septembrie. Sperăm să putem circula în octombrie, luând în considerare etapele birocratice necesare, dar și blocajele și negocierile interminabile din faza de recepție apărute pe alte proiecte de autostradă”, notează reprezentanţii Pro Infrastructura.

 

Sursa imagini: Pro Infrastructura

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.