Închide

Îl amenință pe Tișe cu DNA-ul, după ce a fost demis de la șefia Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 30, 2017 0 1464

Departe de a se fi încheiat scandalul privind îndepărtarea lui Daniel Tămaș de la șefia Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj (DGASPC). Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, este cel care a decis că Tămaș trebuie să plece din fruntea acestei instituții, după ce în mai multe rânduri l-a acuzat în spațiul public de un comportament abuziv, arătând că a atribuit în mod ilegal o serie de lucrări, că a inventat posturi pentru a putea angaja după bunul plac persoane care nu aveau competențele necesare pe posturile respective. Tișe l-a mai acuzat pe Tămaș că s-a folosit de un imobil al instituției pentru a le oferi cazare gratuită unor tinere angajate. Tămaș nu se dă, însă, plecat din fruntea insituției și-l acuză la rândul său pe Alin Tișe că în mandatul său anterior de președinte al Consiliului Județean ar fi atribuit o lucrare pentru un proiect al DGASPC, firmei de proiecteare care aparținea soțului fostei arhitecte șefe, Sanda Oltean, pe care tot Tișe o angajase la Consiliul Județean. Tămaș mai spune că în mandatul lui Tișe s-ar fi făcut cele mai multe angajari la DGASPC și că în mare parte au fost angajați oameni din vechiul PDL. Tămaș a subliniat că va face o plângere la DNA, pentru a arăta inclusiv faptul că Tișe și-a trimis consilierii pe banii DGASPC în mai multe delegații, în Italia, Olanda, Anglia și Paris.

Foto jos: Daniel Tămaș

Prin dispoziția lui Alin Tișe, o comisie a Consiliului Județean a efectuat o anchetă la nivelul DGASPC, iar în urma raportului, Tămaș a fost adus în fața Comisiei disciplinare din cadrul Consiliului Județean. A fost evaluat cu nota 1. Forul Consiliului Județean a aprobat rezultatele evaluării, iar mâine, într-o nouă ședință publică ar urma să se aprobe demiterea lui Tămaș din funcția de director al DGASPC Cluj. Liderul consilierilor PSD, Remus Lăpușan, a subliniat că în istoria Consiliului Județean nu s-a mai întâmplat niciodată ca vreun funcționar să fie evaluat cu nota 1 de către conducerea administrației județene. „Este pentru prima oară când se întâmplă așa ceva și este evident că e doar ambiția domnului Tișe, de a-l îndepărta pe actualul director la la șefia DGASPC”, a comentat Lăpușan. La rândul său, Tămaș a explicat că a angajat deja o casă de avocatură pentru a-și apăra drepturile în instanță.

„Numai Curtea de Conturi avea atribuții să spună dacă am respectat legile sau dacă am comis vreun abuz. Consilierele domnului Tișe ce calitate au, și ce competențe, pentru a emite păreri despre lucrările și achizițiile DGASPC? Este evident un abuz, dar pe mine domnul Tișe nu mă impresionează. Nu mă tem de el, pentru că eu am dovezile mele, iar mâine voi formula o plângere la DNA. Voi arăta ce a făcut el în mandatul său. Cum consilierele pe care acum le-a trimis să mă evalueze, erau trimise înainte în delegațiile DGASPC. Banii erau decontați de DGASPC. Au fost mai multe delegații în care oamenii lui Tișe erau prezenți. Am deconturile, pot demonstra oricând. În 2009 s-au făcut cele mai multe angajări în cadrul DGASPC. Au fost angajate peste 150 de persoane, din care 77 doar  tineri din organizația fostului PDL. Consiliera domnului Tișe, Ligia Cîinean, s-a ocupat în mod direct de aceste angajări. Domnul Tișe să mai justifice situația centrului de îngrijiri de pe strada Enstein. Lucrările au fost atribuite în mandatul său. Proiectarea a primit-o fosta arhitectă șefă, Sanada Oltean, pe care tot domnul Tișe a angajat-o în instituție. Iar lucrările au fost efectuate de firma Construdava, a domnului Ioan Bene. Spațiul din centru e complet nefuncțional, iar la mijloc e un prejudiciu imens”, a comentat Daniel Tămaș.

În cazul în care Consiliul Județean va adopta mâine propunerea de demitere, Tămaș va mai rămâne în funcție timp de 30 de zile (perioada de preaviz). Tișe spune că nu are de ce să comenteze delecrațiile aberante ale unui individ care nu poate conștientiza ilegalitățile pe care le-a comis. „Există rapoarte oficile, ele pot fi consultate oricând, eu mi-am făcut doar datoria. Tot ceea ce s-a constatat la nivelul acestei instituții este de neimaginat. Nici un om normal la cap nu poate să conceapă asemenea ilegalități. Acest om a ajuns până într-acolo încât a schimbat după bunul plac condițiile de încadrare pentru o serie de posturi, astfel încât să poată să angajeze pe cine a vrut el. A rupt o lucrare în trei părți, pentru a putea atribui contracte prin încredințare directă. A plătit din bani publici cheltuielile de utilități pentru niște angajate, pe care a decis, așa, după bunul plac, să le cazeze într-un imobil al DGASPC”, a spus Tișe.

Trebuie subliniat că dacă Insituția Prefectului va considera că Hotărârea de demitere a lui Tămaș nu a fost adoptată conform procedurii legale, ea va fi suspendată, urmând ca prefectul să o atace în instanță. Acest lucru presupune ca Tămaș să revină în funcție, până când instanța va emite o decizie în  privința sa.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.