Închide

Îi cere premierului Viktor Orban să se delimiteze de gestul extremiștilor maghiari

Politica by Actual de Cluj - ian. 17, 2018 1 656

Europarlamentarul Daniel Buda, liderul PNL Cluj, condamnă gestul extremiștilor maghiari care au acoperit cu un steag al Ținutului Secuiesc, placa cu stema de pe sediul Ambasadei României de la Budapesta. Daniel Buda apreciază ar fi indicată intervenția  președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Totoadată, el a lansat un apel la adresa premierului Ungariei, Viktor Orban, cerându-i acestuia să se delimteze de acest gest extremist care pune în discuție însăși unitatea UE.

„Gestul extremiştilor maghiari trebuie să genereze reacţii urgente de la nivel european! Îi solicit preşedintelui Comisiei Europene, domnului Jean-Claude Juncker, să ia o poziţie publică pe marginea acestui eveniment regretabil prin care se pune în discuţie însăşi unitatea Uniunii Europene! Atitudinea instigatoare a grupării extremiste maghiare este inacceptabilă într-o Europă unită, fondată pe valori precum toleranţa, respectul faţă de drepturile omului, faţă de libertăţile fundamentale şi a statului de drept. Defăimarea simbolurilor naţionale este un act reprehensibil, cu urmări grave asupra relaţiilor diplomatice, iar săvârşirea unor astfel de acţiuni contravine flagrant cu prevederile Convenţiei de la Viena. Tensiunile şi rivalităţile unor grupuri restrânse de partizani ai extremismului nu pot umbri progresele istorice şi relaţiile diplomatice între două state membre care şi-au asumat angajamente comune, în spiritul valorilor Uniunii Europene. Totodată, premierul maghiar Viktor Orban trebuie să se delimiteze de gestul incalificabil al acestor extremişti fanatici care, prin astfel de acţiuni reprobabile, urmăresc să pună la îndoială existenţa statului unitar naţional român, acum în Anul Centenarului”, subliniază europarlamentarul român”, a transmis Buda, printr-un comunicat de presă. El a mai spus că nu-şi doreşte ca România să urmeze modelul Spaniei şi că îi va trimite o scrisoare oficială preşedintelui CE, prin care îi solicită să intervină în cazul de la Budapesta.

Potrivit informațiilor apărute în presă, în noaptea de 12 spre 13 ianuarie, membri ai Mişcării celor 64 de comitate au acoperit cu un steag al ţinutului secuiesc placa cu stema de pe sediul Ambasadei României de la Budapesta.

Un comentariu

  1. „Gestul extremiştilor maghiari” este o directa reactie la ceva anume ce s-a intamplat in Romania recent. Dar aparent, Actualdecluj nu este interesat sa mentioneze acel lucru, din pacate. Trebuie vazut imaginea mai mare (ex: istoric a subiectului, stiri legate linkuite la articol etc), altfel o stire cu numai o parte a adevarului poate sa devina periculoasa in informarea oamenilor.

Scrie un comentariu