Închide

Iepurașii de casă versus iepurașii liberi: case în pădure, refuzate în Comisia de Urbanism

EconomieTop NewsUrbanism by Kristina Reştea - mart. 05, 2015 1 760

După ani în șir în care în Făget s-au construit așa-numite “case de vacanțetransformate ulterior în locuințe, comisia de urbanism a respins primele astfel de propuneri, în baza noului Plan Urbanistic General, aprobat în decembrie. Acesta nu mai include conceptul de „case de vacanțe”, lasă unele zone de locuințe și interzice, în altele, construcții în pădure. Argumente din partea proprietarilor și a reprezentanților lor pentru construire încă mai există: „vecinii au construit” sau „fiica mea ar vrea un iepuraș”. 

Primul proiect care vizează zona de pe lista de februarie, propunerea pentru construirea unei cabane pe strada Făgetului, a fost respinsă în ședința de săptămâna trecută a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU). Arhitectul beneficiarului care vrea casă printre copaci a explicat că amplasamentul are o formă „interesantă”, e situat în pădure, iar la momentul demarării studiilor s-au făcut și demersuri pentru scoaterea din circuitul silvic a 5% din suprafață, necesar realizării casei de vacanță. Accesul la parcelă se face de pe o alee existentă, de la drumul Sfântul Ion. „Ne putem branșa la utilități”, a mai spus arhitectul.Există mai multe lucruri care nu sunt în regulă cu această propunere: terenul e în pădure și se solicită o destinație care nu mai există. E legată la un Plan Urbanistic Zonal expirat, cel de Făget. E o cerere inoportună”, a punctat arhitectul Eugen Pănescu, membru CTATU și al echipei care a elaborat noul PUG.

Terenul e încadrat ca „zonă plantată în PUG, destinația cerută nu mai e posibilă, iar astfel de investiții nu mai sunt admise, au „decretat” membrii CTATU. Asta cu toate că beneficiarul ar fi vrut să beneficieze, în perioada tranzitorie”, de trecere de la un PUG la altul, de reglementările celui expirat. Arhitectul-șef Ligia Subțirică a precizat la rândul său că dispozițiile tranzitorii se referă la documentațiile întocmite după 2000. „Nu discutăm despre ce a fost discutat pe vechiul PUG (din 1999. n.red.)”, a menționat Subțirică. În concuzie: nu se poate construi.

Următorul Plan Urbanistic de Detaliu pentru o casă de vacanţă în zona Făget a primit același verdict, cu „nu” din partea comisiei de urbanism, cu toate că și de această dată arhitectul beneficiarul a avut un argument pentru clientul său: în vecinătate mai există două case. „Casa „de vacanță” nu mai e permistă. Transformarea lor pentru locuințe e o direcție pe care nu am considerat-o bună”, a explicat arhitectul Eugen Pănescu.

Argumentele din partea beneficiarilor au trecut însă limita regulamentelor tranzitorii sau exemplificarea cu locuințe „din vecini”. “Eu și fiica mea de 3 ani ne-am făcut vise împreună. Mă tot înreabă: când o să cresc un iepuraș?”, a intervenit chiar în ședință una dintre proprietarele de terenuri din zonă. „Un oraș frumos are și o pădure frumoasă. Fiica dumneavoastră se va bucura de iepurașii care cresc liberi”, i-a replicat arhitectul din echipa PUG membru al CTATU.

 

Noul PUG: locuințe „normale” și grădini la marginea orașului

Zona Făget nu a devenit însă integral neconstruibilă, câteva proiecte fiind admise de aceeași comisie, chiar în acest an (pe str. D.D. Roșca, de exemplu). „Unde s-a construit, am transformat zonele de case de vacanțe în zone de locuințe normale. Acestea în realitate chiar nu erau case „de vacanță”. Aici se prevede densitate mai mică, nu există canalizare și, oricum, nu poți construi ca în oraș dacă mergi pe dealuri. Alte zone rămân zone pentru agrement, unele comerciale – vile turistice, de weekend, altele pot fi grădini de margini de oraș, unde se pot amplasa cel mult construcții provizorii. Pe culoarul drumului Sf Ion, izolat de oraș, nu putem să transformăm un drum prin pădure, unde nu s-a construit, în drum cu șir de case. Mai ales că nu există nici infrastructură, nici măcar canalizare”, a menționat arhitectul Adrian Borda, șeful de proiect al noului PUG.

 

Un comentariu

  1. Dar oare infrastructura de gaz, apa si curent trebuie la iepurasi ca sa creasca in libertate? De ce se investeste in proiectare si introducere de utilitali in zona, iar apoi se dadea si sunt convis ca se va mai da voie unora sa contruiasca adaposturi pentru „iepurasi”.
    PUZ expirat?… de ce oare… nu mai bine il fac cei ce urmeaza sa construiasca, convine tuturor… in special arhitectilor implicati in primarie.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.