Idei pentru vacanțe de toamnă, cu vin și nuanțe portocalii / Via Transilvanica, o opțiune promovată și pe plan internațional
ActualitateSocial by Actual de Cluj - sept. 08, 2024 0 119
Pe măsură ce temperaturile scad și aglomerația începe să scadă, septembrie și octombrie sunt luni fantastice pentru o vacanță care implică plimbări pe jos, scrie Euronews.com care recomandă câteva astfel de trasee europene potrivite pentru dumeții, conform economedia.ro
Traseul Rila Traverse din Bulgaria
Rila Traverse din Bulgaria este o drumeție de șapte zile care se desfășoară printre lacuri glaciare, vârfuri zimțate, păduri de conifere și parcuri naționale.
Cu toate acestea, nu este un traseu pentru începători, deoarece trebuie să fiți încrezător în navigarea cu ajutorul unei hărți și al unei busole. Cele mai multe trasee sunt clar marcate, dar condițiile meteorologice nefavorabile îi pot lăsa rapid pe aventurieri blocați, fiind nevoiți să apeleze la salvarea montană locală.
Dar, dacă sunteți gata pentru o provocare, principalele puncte de plecare ale acestei drumeții sunt ușor accesibile din capitala Bulgariei, Sofia. Borovets, Malyovitsa și Panichishte sunt la aproximativ o oră și jumătate cu mașina de oraș.
Alegerea de a parcurge Rila Traverse toamna înseamnă mai multe șanse de vreme rea, dar dacă sunteți un excursionist experimentat, atunci aceasta este o modalitate de a scăpa de aglomerația din iulie și august.
Plimbare cu vin în Duoro, Portugalia
Valea Duoro din nordul Portugaliei oferă unele dintre cele mai bune trasee de drumeție pe care le are de oferit țara. Dealurile magnifice sunt sculptate în terase artificiale care profită de condițiile unice de cultivare a strugurilor din regiune. Aici se produce vin de peste 2.000 de ani.
Sezonul de recoltare a strugurilor în Valea Duoro începe de obicei în septembrie, ceea ce face ca toamna să fie momentul perfect pentru a explora tot ceea ce are de oferit.
Începeți prin a ajunge la gara din orașul Pinhão și mergeți pe jos între proprietățile viticole – cunoscute sub numele de Quintas – admirând priveliștile văii râului. Unele Quintas oferă chiar propriile hărți de drumeții pentru trasee între proprietățile lor viticole individuale.
Cu temperaturi medii de aproximativ 22C în septembrie și octombrie, veți găsi și condițiile perfecte pentru drumeții.
Cu trenul spre pădurea Fontainebleau din Franța
Pădurea Fontainebleau este a doua pădure națională ca mărime din Franța și se află la doar 40 de minute cu trenul de Paris.
Are mai mult de 1000 de kilometri de trasee de drumeție, dintre care cel mai popular este circuitul Massif des Trois Pignons, care trece pe lângă marginea pădurii. Este nevoie de doar trei până la patru ore pentru a parcurge traseul prin poteci stâncoase și porțiuni nisipoase, astfel încât aceasta este o excursie plăcută de o zi din capitala franceză.
Dacă sunteți în căutarea a ceva un pic mai implicat, Fontainebleau este capitala franceză a boulderingului.
Septembrie și octombrie sunt probabil cele mai bune luni pentru a escalada în pădure. Acestea echilibrează probabilitatea de ploaie cu condiții bune de bouldering – și veți fi înconjurați de copaci frumoși în culorile toamnei.
Lista Euronews include și recomandări de drumeții pentru începători în Munții Tatra. În partea slovacă, puteți lua chiar și o telecabină, cum ar fi Kasprowy Wierch, care vă duce la Vârful Lomnitz, al doilea cel mai înalt munte din Munții Înalți Tatra, la 2634 m.
Pe listă se află și Munții Pirinei – lanțul muntos de la granița franco-spaniolă cu o mare varietate de condiții diferite în orice zi, de la poalele uscate din sud la văile înnorate din nord.
Chiar dacă în ghidul Euronews nu apar destinații din România, în cazul în care vă doriți o drumeție de toamnă ați putea încerca o opțiune care a captat deja interesul presei străine de Travel: Via Transilvanica. Jurnaliștii BBC au venit în România special pentru a străbate cel puțin o parte din drumul care a primit premiul Europa Nostra, Via Transilvanica:
„La aproximativ o treime din cei 23 km ai zilei, începusem să am emoții din cauza apei. Îmi făcusem plinul prin amabilitatea măicuțelor de la Mănăstirea Sucevița, dar o urcare chinuitoare a epuizat rapid acea hidratare sfântă. Apoi, după aproximativ trei ore, pădurea a dispărut și am apărut pe o pășune înaltă și ondulată, cu o priveliște magnifică asupra munților Bucovinei. Conform ghidului de traseu, aceasta era pășunea de vară din Poiana Ovăzului, iar unde erau animale, trebuia să fie și apă. Dar, deși în depărtare se zăreau câteva colibe de lemn ale ciobanilor, nu era niciun semn de animale. Am virat la stânga urmând poteca și, după un timp, aceasta a coborât într-o crăpătură verde în creastă, adăpostind câteva clădiri mai rezistente, împreună cu un adăpost improvizat care fusese în mod clar pus acolo pentru excursioniști. Lângă el se afla un robinet, cu afilșul apă potabilă scris pe gard” /Citește mai mult AICI