Închide

Idei de la tinerii antreprenori ai Clujului: dispozitivul care îţi aminteşte să îţi iei medicamentele, aplicaţia de ghidare auditivă sau sistemul care gestionează alimentele

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 12, 2018 0 348

Peste 100 de tineri, organizaţi în 35 de echipe, au propus în acest final de săptămână aplicaţii şi proiecte în domeniul Tehnologiei, în cadrul competiţiei Innovation Labs 2018. După hackathonul de la ClujHub, opt echipe au fost selectate pentru a intra în etapa de accelerare organizată în următoarele 10 săptămâni de către Simplon România și Asociația Tech Lounge.

Hackathonul din Cluj-Napoca este prima etapă a programului Innovation Labs, ajuns anul acesta la cea de-a cincea ediție. La eveniment au participat 35 de echipe formate din peste 100 de tineri, care au prezentat în prima zi a evenimentului idei pentru produse inovatoare încadrate în cele șapte direcții de dezvoltare formulate în cadrul programului: Agriculture, Cyber-Security, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities și Smart Mobility.

Evenimentul a început sâmbătă, 10 martie. Echipele înscrise și-au prezentat ideile în stadiul lor incipient, iar după o primă etapă de votare din partea publicului și a juriului, în Hackathon au intrat 20 de echipe. În continuare, acestea au lucrat la realizarea unui prototip viabil sub îndrumarea mentorilor – antreprenori și profesioniști din industriile IT&C și business. Pe 11 martie, în cea de-a doua zi a Hackathonului, echipele au prezentat versiunea rafinată a produsului și a strategiei de business, dezvoltate pe parcursul a 24 ore alături de mentori. Fiecare echipă și-a dovedit evoluția prin demonstrații tehnice și printr-o prezentare publică de 2 minute. Juriul a selectat ulterior cele 8 echipe și idei de produs, alegând astfel echipele care vor continua dezvoltarea prototipurilor în etapa de mentorat a Innovation Labs.

Cele opt echipe câştigătoare, anunţate de organizatori:

Echipa Outkat propune o soluție care oferă utilizatorilor sugestii privind modalitățile de petrecere a timpului liber în concordanță cu propriile interese. Aplicația urmărește să integreze un sistem de transmitere a informațiilor care să ajute la identificarea unei oferte atractive de activități pe care utilizatorii le-ar putea desfășura.

Pentru direcția de Retail, echipa Fridge.IO propune un sistem eficient de monitorizare și gestionare a cantității de alimente și a informațiilor despre acestea. Prin elementele de funcționalitate puse la dispoziție, produsul se aliniază inițiativelor care urmăresc să reducă risipa de alimente.

Echipa MedPlus a dezvoltat un dispozitiv minim-invaziv și accesibil din punctul de vedere al costurilor, cu aplicabilitate în domeniul de sănătate. Acesta amintește persoanelor care au nevoie să urmeze un tratament medicamentos care sunt momentele când este necesar să ia medicamentele, conform planului recomandat de medicii de specialitate.

În cadrul direcției de Smart-Mobility, echipa 4People propune un scaun inteligent de monitorizare și ajustare a poziției spatelui creat cu scopul de a contribui la adoptarea unei posturi corecte în activitatea de zi cu zi. Produsul se adresează atât companiilor care urmăresc să asigure un mediu optim de lucru angajaților proprii, cât și șoferilor sau persoanelor care lucrează la birou un timp îndelungat.

DiaStats își propune să sprijine persoanele care suferă de diabet, oferindu-le acestora o soluție simplă și personalizată pentru monitorizarea regimului alimentar. Algoritmul care stă la baza aplicației ține cont de cantitatea de carbohidrați și glucide consumate, dar și de alte informații relevante din punctul de vedere al sănătății. Pe de o parte, aplicația le oferă utilizatorilor statistici relevante despre alimentația pe care au adoptat-o într-o perioadă distinctă de timp astfel încât aceștia să își poată ajusta stilul de viață. Pe de altă parte, aplicația pune la dispoziție un mediu de comunicare eficient între persoanele care suferă de diabet și experți în nutriție sau profesioniști în domeniul medical.

Aplicația Conscious View este concepută pentru pentru a le oferi persoanelor cu deficiențe de vedere autonomie în interacțiunea cu mediul înconjurător. În primul rând, Conscious View oferă ghidare auditivă în momentul parcurgerii unui traseu. Pe lângă un sistem avansat de geolocație, aplicația integrează senzori care detectează obiecte și oferă notificări în proximitatea acestora.  În al doilea rând, aplicația utilizează tehnologia hologramelor în vizualizarea unui aspect din mediul înconjurător, punând la dispoziție resurse prin care persoanele cu probleme de vedere pot (re)descoperi lumea în care trăiesc.

StashGuru oferă turiștilor o soluție simplă și sigură de depozitare a bagajelor pe termen scurt. Totodată, aplicația integrează un modul prin care persoanele pot identifica soluții de depozitare pe termen lung a unor obiecte. Elementul specific este oferit de faptul că aplicația contribuie la întemeierea unei rețele de actori locali care colaborează pentru a-și pune la dispoziție resursele de spațiu, în sprijinul unor persoane care au nevoie de ele.

WakeZ își propune să promoveze un stil de viață sănătos prin îmbunătățirea calității somnului. Utilizând date care au fost validate din punct de vedere clinic, aplicația urmărește să acționeze asupra duratei somnului și să ofere utilizatorilor un program particularizat de odihnă, ținând cont de caracteristici individuale de ordin medical și de stil de viață.

Prezentări finale:

 


Toate echipele calificate în urma Hackathonului urmează să intre într-o perioadă de training de 10 săptămâni, timp în care se vor întâlni săptămânal cu mentorii lor.Tinerii ar urma să beneficieze de acces la tehnologii de ultimă generație pentru dezvoltarea produsului, prin intermediul partenerilor programului. Pe 21 mai, în cadrul Demo Day, finaliștii programului își vor prezenta prototipurile în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, urmând ca echipele cele mai convingătoare să fie premiate și să beneficieze de sprijinul Innovation Labs și al susținătorilor programului și după încheierea perioadei de mentorat.

 

Sursă foto: Innovation Labs

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare