Închide

Husa care îți încarcă telefonul se pregătește de lansarea pe piață. Idei de afaceri, premiate la Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 15, 2015 0 1336

Husa ArKase încarcă bateria telefonului prin regenerarea energiei eliberate de lumină, temperatură, mișcare, sunet, semnalul telefonului, semnal Wi-Fi, inducție electromagnetică. Este… un generator. Nu solicită o conexiune către o priză sau un alt device, arată inițiatorul proiectului. Răzvan Marcus lucrează la acest proiect de mai bine de trei ani, iar aceasta a fost și ideea pe care membrii juriului Transilvania Demo Day au considerat-o ca fiind de premiat.

10 proiecte și idei de afaceri s-au înscris în competiția organizată de Centrul de antreprenoriat Startup Transilvania, acceleratorul de afaceri www.SprintPoint.ro şi reţeaua Business Angels, care au lansat un eveniment “pentru a promova investiţiile în startup-urile tehnologice şi inovative din regiunea Transilvaniei”. Mai precis, scopul manifestării anuale este de a aduce câteva dintre cele mai promiţătoare IMM-uri tehnologice din regiune în faţa investitorilor. Evenimentul din 2015 a avut loc luni seară și a adunat peste 100 de participanți. Fiecare echipă a avut la dispoziţie 180 secunde pentru a-şi prezenta ideea de afacere şi demo-ul produsului sau a prototipului pe care l-au dezvoltat și încă 3 minute pentru etapa de întrebări și răspunsuri. Cu miză: cea mai bună prezentare primește 500 de euro. „Suntem la a treia ediție și se observă trendul crescător, care se întâlnește cu trendul start-up-urilor. Când spun „trend crescător” mă refer și la număr și la valoarea ideilor. Din prezentările de luni, ar fi în primul rând trei companii și produse pe care le vedem ca fiind valoroase. Este vorba despre un produs hardware – o husă care îți încarcă telefonul, ideea lui Răzvan Marcus, care a fost și opțiunea juriului pentru premiu. Și ar mai fi încă două propuneri care s-au remarcat prin prezentări foarte bune: Viki, casa inteligentă și Survey Seeds, o aplicație pentru chestionare. Acestea au primit deja solicitări din partea potențialilor investitori”, a detaliat Cristian Dascălu, fondator al Centrului de Antreprenoriat Startup Transilvania.

Companiile/Produsele prezente la eveniment:

  1. Cargo List – schimb de marfuri automatizat bazat pe licitatii online
  2. SnapIT – camera de 1 cm care iti redfineste look-ul
  3. Engager – hr engagement management tool
  4. CRM REBS – CRM-ul imobiliar
  5. Fleetholder – managementul flotelor auto
  6. Tralio – algoritmi care pot „vedea” in viitor
  7. Survey Seeds – platforma inteligenta de chestionare
  8. Husa ArKase by Explore Green este generatoare de energie prin regenerarea energiei din multiple surse, fiind destinată telefoanelor mobile.
  9. Viki – casa inteligentă dezvoltată în Cluj
  10. Nugget – recenzii de cărți

Panelul de investitori și mentorii a fost compus din Voicu Oprean-CEO AROBS Transilvania Software, Vlad Pranitchi -CEO Rodeapps parte a Pitech Plus, Erik Barna-CEO Life is Hard, Philipp Kandal-Country Manager & VP Technology Telenav, Andrei Tabarcea-Business Angels Romania, Daniel Szekely, Director Clienți IMM la Banca Transilvania.

Despre proiectul câștigător Actualdecluj.ro a stat de vorbă cu Răzvan Marcus și Tina Suciu, reprezentanții echipei Explore Green Energy, alături de care mai lucrează Vlad Cornean și Romeo Ciontos.

Ce face ArKase? „Husa îți încarcă telefonul mobil. Nu mai trebuie să pui telefonul la încărcat niciodată. Acest produs îți captează toată energia din mediul înconjurător – mișcare, temperatură, semnal wireless, gsm, satelit, radio, sunetul – și o convertește în energie electrică. Am început să lucrez la acest proiect cam de trei ani, la început ca un hobby, apoi s-a dezvoltat în ceva foarte serios. Nu a fost simplu. Majoritatea spunea că este imposibil de realizat, inclusiv unii profesori din cadrul Universității (UTCN, n.red.), spuneau că e foarte greu să pui laolaltă foarte multe resurse din categorii diferite – lumină, sunet, mișcare, semnal, temperatură și să le transformi în energie electrică, adică să le faci pe toate să lucreze simultan și să aibă și eficiență foarte mare”, povestește Răzvan. Acum, există deja prototipul, care a trecut și prin teste și verificări. Ce urmează? Producția și lansarea pe piață. „Avem programate câteva evenimente locale, mai micuțe; vom fi prezenți la Christmas B[u]y Design în 17 decembrie, iar anul viitor urmează o lansare publică, cât mai mare, la nivel internațional Dar deocamdată suntem la un moment incipient al organizării”, menționează Tina. Cât despre momentul în care produsul va fi disponibil în piață, acesta depinde foarte mult de fondurile pe care echipa le va avea la dispoziție. „Din momentul în care avem suma pe care o estimăm necesară ca investiție inițială, îl putem lansa în două luni de zile”, completează Tina. Potrivit calculelor de până acum, investițiile pentru ca proiectul să ajungă la stadiul actual trec de 15.000 de euro (luând în calcul doar piesele, la care se adaugă eforturile de muncă și timp), iar pentru beneficiarul final costul estimat în acest moment ar ajunge la aproximativ 400 de lei.

Compania cu nume „verde” mai are și alte proiecte în pregătire și toate au de-a face cu energia. „De energie electrică tot timpul va fi nevoie și încercăm să supinim piața”, conchide Răzvan.

 

Prototipul tocmai a (re)ajuns la inventator, de la teste:

DSC_9575

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.