Închide

Ovidiu Chifor, consilier local demisionar și prospăt executiv la o direcție publică: „Știți ce-am văzut eu? Sondaje de opinie…Noi, cei care ne-am făcut treaba cât de cât, suntem și noi acolo…”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 15, 2015 0 509

Despre viața scurtă în administrația publică locală, fostul consilier local Ovidiu Chifor, a vorbit din noul său birou de șef, de la Direcția Județeană de Sport. O discuție-fulger, înainte de începutul de decembrie, pentru că în noua calitate e mult mai ocupat, are întâlniri și probleme de rezolvat, mai ales cele legate de siguranța la incendii în spațiile instituției pe care o conduce…

A fost la primul mandat în slujba cetățenilor în calitate de consilier local. Ales pe listele USL. Apoi a rămas să facă opoziție alături de alți patru colegi PSD. A renunțat la mandatul de consilier, cu șase luni înainte să-l încheie oficial, după ședința ordinară de la începul lunii noiembrie, ultima la care a votat proiectele primăriei pentru clujeni. A demisionat pentru că legea îl obligă, după ce a reușit din a treia încercare să se facă executiv al Direcției de Sport Cluj-Napoca. Cu o lună înainte să demisioneze, flutura pe holurile primăriei, scandalizat, o hârtie semnată de peste 20 de firme din parcul Ruttrans de pe Calea Baciului și se plângea de vicele Șurubaru care refuza să rezolve drama liniei continue de pe strada recent modernizată, linie care împiedica mașinile să intre pe respectiva platformă industrială. Și a plecat revoltat că primarul nu l-a luat în seamă cu propunerea de a pemite și comunelor din județ să își depoziteze gunoiul pe platforma termporară a orașului. Acum e împăcat. Măcar linia continuă a fost întreruptă cu acordul poliției rutiere, la insistențele sale, după cum explică la finalul mini-dialogului despre traiul de ales local în Consiliul Local Cluj-Napoca.

Ce-ați lăsat în urmă după trei ani și ceva de mandat?

Ce-am lăsat în urmă…Am lăsat în urmă niște colegi extraordinari…Asta vreau să vă spun…

Dar mai puțini…opoziție PSD din ce în ce mai mică…

Într-adevăr…Un consilier local până se obișnuiești în Consiliul Local după părerea mea îi trebuie cam vreo doi ani de zile. Și în doi ani de zile cam începi să cunoști problemele și de atunci, după doi ani, cum se spune, începi să îți dai drumul. Cunoști colegii din comisie, cunoști colegii din opoziție. Felul lor cum gândesc și atuncea poți aborba problemele din punctul asta de vedere…

Adică asta-i mecanismul ca să faci bune pentru cetățeni?

Da, e un fel de mecanism…

Cu ce realizări ați plecat din Consiliu? Pentru sport, domeniul dumneavostră actual, rezultatele sunt modeste…Echipele de fotbal nu se pot finanța în continuare în cazul Clujului cu bani de la buget, pe de altă parte n-au crescut alocările pentru structurile sportive…

Vreau să vă spun pentru sport, în 2012 când am intrat în Consiliul Local, suma era de 1,8 milioane lei. În urma demersurilor pe care le-am făcut și a solicitărilor cluburilor, pentru bune desfășurarea a activității, ei au cerut 6,5 milioane de lei. În 2013, în 2014, iar în 2015 n-am mai solicitat-o, având în vedere că nu s-a dat. De la 1,8 milioane de lei m-am zbătut și cu colegii din opoziție și cu ai mei să creștem suma. Am ajuns la 4,5 milioane de lei. Asta este o realizare. Dar și o nerealizare pentru că n-am reușit maximum cerut de cluburi.

Deci remiză cu sportul. Altceva?

Când am intrat în Consiliul Local am spus așa, să facem administrație publică nu să facem politică. Când se ridicau probleme de politică, vă amintiți probabil, eu interveneam la microfon de fiecare dată, haideți să facem administrație, nu politică. La început a fost mai mult, dar pe parcursul mandatului au fost mai rare aceste intervenții pe parte politică din parte opoziției. Pentru că noi, consilierii PSD am promis că o să facem politica cetățeanului. Una de administrație publică. Cred că am reușit acest lucru…

Dar grupul PSD din Consiliul Local e tocmai penalizat din această perspectivă, și în trecut și în prezent, că face blat cu primarul Emil Boc și nu își urmărește intresele politice sau de opoziție…

Dacă asta se considera blat, că suntem în interesul cetățeanului, atunci considerați-o blat. Pentru că atunci când s-au ridicat probleme de interes local noi nu puteam să nu votăm pentru cetățenii municipiului să le fie mai bine. Am intervenit ori de câte ori au fost majorări de taxe, cu refațadizarea…

Ați intervenit, n-ați schimbat prea multe…

Pentru că numărul consilierilor PSD în consiliu a fost mult mai mic. N-am avut cum să contrabalansăm. Ați văzut, la început, când a fost USL-ul eram 13 consilieri. PDL-ul cu UDMR erau 14 și aveau nevoie și de voturile nostre. Când se discutau probleme de partimoniu mai țineu cont de noi. După ce a plecat PNL-ul, PSD a rămas o voce singulară în CL. Așa cum se consideră că e blat, eu nu consider că n-am făcut blat. Eu n-am participat la el…

Dar ați fost în opoziție, politic, și de multe ori n-ați fost de acord cu politica primarului, însă n-ați luptat pentru cauză în niciun fel, în afară de intervențiile din plen. Nici prin conferințe de presă…

Am mai făcut, aveți dreptate, dar rar. Dar am ținut audiențe. Ceea ce nu știu să fi făcut alte grupuri. Noi avem la sediul partidului un program, pe zile. E stabilită o dată și ținem audiențele, noi consilierii locali PSD. Eu chiar le-am și respectat. Multe dintre problemele cetățeniilor le-am rezolvat. Eu de ziua mea de naștere, anul acesta, când am făcut o anumită vârstă, am primit foarte, foarte multe telefoane, ceea ce mi-a arărat că am rezolvat pe cât am putut problemele oamenilor și că ei au fost mulțumiți. Asta mi-a arătat. Efectiv, n-am știut și m-au sunat oameni pe care nu-i cunoșteam.

Aveți niște exemple de astfel de probleme rezolvate?

Au venit oameni pe probleme de urbanism. Nu vă spun cine. Cetățeni care ne-au spus că într-un anumit teritoriu este o problemă. Eu atunci m-am dus la doamna Corina Ciuban (șefa Direcției de Urbanism a primăriei – n.red.), doamna Ciuban a luat problema pe care eu am ridicat-o, a trimis notificări și acea construcție s-a oprit…Pe strada Uliului, atât vă spun…

Deci, ați ales că fiți discret.. Ați făcut direct politica cetățeanului între partid și comunitate…

Iarăși o întrebați, de ce nu le-am făcut publice…Știți ce-am văzut eu? Sondaje de opinie…Noi, cei care ne-am făcut treaba cât de cât, suntem și noi acolo cu procentele pe care ni le-au acordat cetățenii sau ne cunosc cetățenii. Suntem acolo. Eu apar în aceste sondaje. Desigur, Claudia Anastase care este și liderul grupului apare cu procente mai multe decât noi, dar, după ea, din grupul PSD, apar eu. Asta cred că spune multe…

Păi și acum, ați demisionat din Consiliu pentru un post de conducere…Nu sunt supărați colegii?

Nu că sunt supărați…cu colegii am avut o colaborare bună…

Vine un an greu, PSD are ambiții să pună o primăriță…

Pierd un coleg de bază din Consiliul Local. Ei așa consideră. Eu am fost în comisia de locuințe sociale. Cea mai grea comisie din Consiliu pentru că acolo se iau decizii care influențează oamenii. Acolo nu s-a făcut niciun fel de abatere de la regulamentul de atribuire. Sunt și în comisia pentru ANL. Sigur și sincer vă spun că așa ceva nu s-a întîmplat. Că tot se mai aude că s-a dat o casă în stânga sau în dreapta și la locuințe sociale. Când aud astfel de lucruri, sunt indignat pentru că oamenii acuză pe nedrept…

Pentru că au multe exemple că s-au dat case și pe liste de partid și pe cunoștințe…

E adevărat …Dar de când am fost eu, nu s-a dat nicio locuință pe sub mână, ci pe punctaje…

În ultimii ani s-au făcut puține locuințe…Când ai mai puține, ești mai atent?

ANL-urile sunt puține. Locuințe sociale am mai dat…Oamenii au văzut. Oricum, de fiecare dacă când au venit cetățeni la mine sau m-au abordat la primărie, am încercat să îi fac să înțeleagă ceva. Le-am insuflat cetățenilor că ei sunt cei care trebuie să-și ceară drepturile de fiecare dată și că noi suntem cei care trebuie să le urmărim aceste drepturi. Noi suntem aleșii lor. Le-am spus, când veniți în primărie, fiți cu capul sus pentru că dvs ne-ați ales…Dacă aveți probleme, suspiciuni, de fiecare dată veniți să ne cereți să le rezolvăm pentru că suntem obligați prin statulul nostru să facem asta.

De ce v-ați încăpățânat cu șefia Direcției de Sport?

Da, am dat examen de trei ori. N-am vrut să am o susținere, alta decât cea morală. M-am dus să iau examenul cinstit. Fără să intervină nimeni. Ori de câte ori m-am prezentat, n-am avut o susținere politică. Nu m-am prezentat cu niciun fel de intervenție. Am vrut ca copii mei să înțeleagă că un examen se ia după multă trudă și muncă…

Dar de ce ați vrut să fiți șef?

Pentru că și eu am făcut sport, tenis de masă și fotba.. Am fost inspector la Direcția de Sport din 2012. Din 29 octombrie sunt director executiv. . Mi-am dorit foarte foarte mult să fiu director executiv pentru că pot să ajut mai mult sportul decât ca consilier local sau ca inspector în cadrul direcției. Doar așa poți să ajuți, dacă ești factor de decizie…Ca inspector ai sarcinile trasate…

Nici un comentariu

Scrie un comentariu