Închide

hotnews.ro De ce nu mai acordă medicii de familie servicii gratuite, începând de astăzi. Medicii, prinși între lipsa de finanțare, birocrația excesiva și nemulțumirea că sunt percepuți ca „medici second hand”

Sănătate by Actual de Cluj - ian. 03, 2018 0 396

Numeroși medici de familie nu mai acordă, începând de astăzi, servicii medicale decontate de Casele de asigurări. Consultațiile în cabinetele medicilor de familie se efectuează doar contra cost sau pro bono, în funcție de decizia fiecărui medic, și nu se mai eliberează rețete compensate și bilete de trimitere. Cum s-a ajuns în această situație? Medicii de familie spun că problemele lor sunt nerezolvate de mulți ani, iar „umilințele” s-au adunat. Sandra Alexiu, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină Familiei, afirmă într-un interviu pentru Hotnews.ro că cea mai importantă problemă este lipsa de finanțare, care îi afectează atât pe medici, cât și pe pacienții care, în loc de un drum la cabinetul medicului de familie, sunt nevoiți să facă drumuri timp de o săptămâna pentru o analiză simplă, în lipsă investițiilor în cabinetele de medicină familiei.

Sandra Alexiu vorbește în interviul pentru HotNews.ro și despre birocrația excesiva și despre faptul că medicii de familie au ajuns să fie percepuți că „medici second hand, care nu fac altceva decât să scrie rețete și bilete de trimitere”: „Statul român nu mă lasă să îmi exercit profesia așa cum am fost învățată. În pregătirea mea sunt o grămadă de lucruri pe care le învăț la facultate, le învăț la rezidențiat și pe urmă nu pot să le aplic”, acuză Sandra Alexiu.

Ea atrage atenția și asupra faptului că medicilor de familie le este aproape imposibil să plece în concediu, dacă nu își găsesc singuri înlocuitor. „Avem o colegă în Mureș care și-a găsit medic înlocuitor pentru 3 zile că să poată să se ducă să facă cezariană. Dacă asta e o viață normală… la 3 zile după ce ai făcut cezariană să te întorci la cabinet… Umilitor e cel mai blând cuvânt care se poate folosi în cazul asta”, povestește Sandra Alexiu.

Citește interviul integral pe hotnews.ro

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu