Închide

Clujeanul ajuns ambasador în SUA, fost șef al SRI: „narativele anti-occidentale s-au înmulţit în ultima perioadă în România, având drept scop vulnerabilizarea statului”

InternaționalTop News by Actual de Cluj - nov. 04, 2017 0 856

Clujeanul ajuns ambasador al României în cea mai puternică țară din lume spune că discursul anti-occidental s-au înmulţit în ultima perioadă în România și urmărește vulnerabilizarea statului, influenţarea de politici publice, erodarea încrederii în valorile democraţiei liberale, în NATO, în Uniunea Europeană, în parteneriatul cu SUA, „prin rostogolirea permanentă de informaţii false”.

Două think tank-uri – Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) şi Centrul Pentru Participare Civică şi Democraţie (CPD) din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) au organizat în Washington, la sediul CEPA, joi, un eveniment dedicat analizei narativelor anti-occidentale şi dezinformării de inspiraţie rusă practicate în România, la care au participat reprezentanţi ai administraţiei americane, ai centrelor de reflecţie şi gândire din capitala americană, precum şi din presa americană. Conferinţa a fost moderată de Donald Jensen, fost diplomat şi specialist pe politicile externe şi interne al Rusiei. Între invitați – ambasadorul României la Washington, clujeanul George Cristian Maior, care spune că studiul prezentat de Centrul pentru Participare Civică din cadrul SNSPA se remarcă prin analiza instrumentelor sofisticate utilizate de propaganda rusă care afectează nu doar România, ci întreaga regiune a Europei Centrale şi de Est.
Ambasadorul român a declarat că România a detectat în urmă cu mult timp, încă din perioada 2006-2007, aceste fenomene asociate propagandei şi dezinformării, a informat aliaţii la momentul respectiv, „iar dezvoltările recente nu fac decât să confirme că autorităţile române au avut atunci dreptate”.

Image may contain: 6 people, people sitting, table and indoor

„Deşi nu este o ţintă clasică pentru propaganda rusă, în condiţiile opţiunilor majoritar pro-occidentale ale populaţiei, narativele anti-occidentale s-au înmulţit în ultima perioadă în România, având drept scop vulnerabilizarea statului, influenţarea de politici publice în domenii esenţiale, erodarea încrederii în valorile democraţiei liberale, în NATO, în Uniunea Europeană, în parteneriatul cu Statele Unite ale Americii, prin rostogolirea permanentă de informaţii false prin canale şi purtători de mesaj tot mai diverşi, majoritatea lipsiţi de credibilitate, dar insistenţi”, a spus Maior, adăugând că România a detectat aceste fenomene, „le analizează permanent, le înţelege şi consideră cooperarea între aliaţi, prin schimbul de informaţii, drept crucială pentru contracararea lor, a mai subliniat ambasadorul României”.

Maior e fostul șef al Serviciului Român de Informații, și a fost numit în funcția de ambasador al României î-n SUA după ce fostul ambasador, Iulian Buga, a fost rechemat în țară și trimis ca ambasador în Suedia.

George Maior s-a născut în 16 noiembrie 1967 în Cluj-Napoca, unde a absolvit și Facultatea de Drept a Universității “Babeș-Bolyai”, în 1991. Șapte ani mai târziu obținea și titlul de doctor în drept internațional al acestei universități, cu teza “Național și european în jurisprudența Curții Europene de la Strasbourg”.
Până în 2015 a fost, timp de nouă ani, șeful SRI. A demisionat după ce a fost acuzat că, în calitatea sa de șef al serviciului de informații, ar fi sprijinit candidatura lui Viorel Ponta la alegerile prezidențiale din 2014.

Să mai spunem că tatăl lui George Maior, istoricul Liviu Maior, a fost și el ambasador – în Canada.
Maior nu e la prima sa experiență ca ambasador: între 1997 și 1999, în timpul președinției lui Emil Constantinescu, a fost ambasador în Irlanda. Dar gradul diplomatic de ambasador l-a obținut, însă, doar în august 2004.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu