Închide

Hotnews: Cum vei putea să te tratezi la spital privat fără să scoți bani din buzunar. Tot ce trebuie să știi despre tratamentele pe care statul promite că le va plăti integral la privat

ActualitateSănătateSinteză știri naționale by Catalin Suciu - feb. 06, 2020 0 1326

Bolnavii cronici – care suferă de boli cardiovasculare, cancer, diabet, boli neurologice, tuberculoză, HIV/SIDA, boli rare etc – dar și pacienții care reprezintă urgențe medicale, ar urma să fie tratați în spitale private, fără să scoată niciun ban din buzunar. Statul promite că va deconta intergal tratamentul lor, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate marți seară, informează hotnews.ro.
Ordonanța adoptată marți seară vizează modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății.
Cine vor fi beneficiarii și ce pași vor trebui să urmeze:

  • Două mari categorii de pacienți: bolnavii cronici tratați în cadrul programelor naționale de sănătate și pacienții care reprezintă urgențe medicale.
  • Spitalelor și clinicilor private li se interzice prin lege să perceapă vreo sumă suplimentară (coplată) de la acești pacienți.
  • Bolnavii cronici înscriși în programele naționale de sănătate vor avea posibilitatea să aleagă ei singuri unde vor să se trateze: la stat sau la privat.
  • Pacienții care reprezintă urgențe vor fi preluați cu ambulanța și transportați la cel mai apropiat spital (de stat sau privat, dintre cele care vor oferi servicii medicale de urgență).
  • Pacienții cu urgențe medicale care nu sunt preluați cu ambulanța vor avea posibilitatea să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgențe a unui spital de stat sau a unuia privat, care oferă servicii de urgență.
  • Lista spitalelor private care vor oferi servicii medicale de urgență decontate integral va fi stabilită prin Ordin al ministrului Sănătății.
  • Pacenții care suferă de boli cronice trec printr-o serie de consultații și analize la medicul de familie și specialist pentru a fi diagnosticați, apoi sunt înscriși în programul național de sănătate pentru a primi tratament. Din acest punct, ei pot opta unde să se trateze: stat sau privat.
  • În cazul bolnavilor cronici, o serie de tratamente se decontau deja de ani de zile la privat, dar numai acolo unde capacitate spitalelor de stat era depășită. Radioterapia pentru bolnavii de cancer și dializa pentru pacienții cu insuficiență renală se decontează deja masiv în sistemul privat.
  1. Asigurarea urgențelor medicale de spitalele private și decontarea integrală a tratamentelor reprezintă o premieră.

Lista programelor naționale de sănătate (boli cronice) pentru care tratamentul va putea fi decontat la privat (pacientul poate opta singur între stat și privat)- AICI

Lumea paralelă. Un reportaj din cea mai prosperă zonă turistică din Cluj, spitalul de Oncologie Ion Chiricuță

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.
  • Articole similare