Închide

Hotel de apartamente exclusivist, cu piscină pe acoperiș, aprobat în centrul Clujului, după ce Primăria, vecinii și proiectanții s-au contrazis asupra numărul de parcări pe care ar trebui să îl asigure

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - oct. 25, 2022 2 5163

Un hotel de apartamente propus de Scripcariu Birou de Arhitectură pe o parcelă de peste 280 de mp de pe strada Albert Eistein a primit avizul comisiei de urbanism a Primăriei la ședința din 24 octombrie. Proiectul revenise în comisiei, după ce proiectanții primiseră ca temă să asigure suprafața minimă de spațiu verde, prevăzută în PUG. Nemulțumirile exprimate de unul dintre vecini cu privire la numărul de locuri de parcare a creat o adevărată polemică în comisia de urbanism, însă, în final, s-a agreat că cele patru parcări propuse sunt suficiente.

 

Potrivit proiectanților de la SBA, pe o parcelă de 281 mp de pe strada Albert Einstein nr.8 ocupată cu o construcție parter se dorește desființarea acesteia și construirea unui apart-hotel cu parter trei etaje și unul retras. Beneficiar este societaeta Coral Oil. Imobilul va prezenta următoare compartimentare: PARTER : recepție – administrație , vestiar personal , cameră bagaje, ETAJ 1-3 : 2 unități cazare clasificate la 2 stele pe fiecare nivel, ETAJ RETRAS : spații tehnice (centrală termică) , oficiu cameriste, piscină neacoperită și anexele acesteia. Imobilul va putea dezvolta o suprafață maximă de 168 mp la sol și o suprafață desfășurată de cca 618 mp. „Imobilul propus se va amplasa pe aliniament , înscriindu-se în alinierea existentă pe str Einstein, alipit calcanelor imobilelor invecinate (cu nr 6 și 10) generand un front continuu. Se vor amenaja spații verzi pe 20 % din suprafața terenului studiat conform regulamentului de urbanism al PUG 2014 . Spațiile verzi se vor rezolva în extremitatea estică a parcelei . Se va instala o platformă de parcare cu 4 locuri de parcare în sistem suprapus (2×2) la parterul imobilului , in extremitatea estică a acestuia .Conform PUG 2014 norma de parcare pentru hoteluri de 2 stele este de 30% din numarul unităților de cazare . Aceeași normă e prevazută și în cadrul Ordinului MINISTERULUI TURISMULUI 65/2013 pentru clasificarea unităților de primire turistică. Rezultă un necesar de 2locuri parcare(6×0,3=1,8) , cee ace înseamană că se asigură un numar suplimentar de locuri parcare”, au arătat proiectanții în memoriul tehnic al PUD-ul aprt hotelului propus pe strada Albert Einstein.

Proiectul a revenit în comisia de urbansim, după ce, la o ședință precedentă vecinii formulaseră obiecții iar specialiștii din comisie au cerut proiectanților să asigure un procent de spațiu verde potrivit PUG-ului.

Proiectanții au arătat în ședința din 24 octombrie că s-au achitat de respectiva solicitare dar și că au dublat capacitatea de parcare pentru imobil. Unul dintre vecini, Măgurean Lucian, a intervenit în ședință și a cerut asigurarea mai multor locuri de parcare, având în vedere că spațiile de cazare sunt, de fapt, apartamente, nu camere. Obiecția sa a generat o adevarată polemică în comisia de urbanism. „Regulamentul nostru face referire la obligativitatea asigurării de parcări pe camere, legea, se raportează la unitățile de cazare”, au arătat oficialii Serviciului Juridic al Primăriei. „Noi la Cluj avem probleme mai mari și de aceea vorbim pe camere. La Petroșani probabil nu era nevoie de detaliere deoarece acolo nu sunt probleme”, a spus și primarul Emil Boc.  „Nu este ca la hotel, că înșirăm camere pe un coridor. Avem 6 unități de cazare, fiecare de câtre 30 de mp pătrați și câte două paturi”, au subliniar proiectanții.

În final arhitectul-șef al orașului, Daniel Pop, a concluzionat că și așa proiectul aduce mai multe locuri de parcare decât spune legea dar și că, deși vine cu indici maximali de ocupare a parcelei, aceasta este practica în cazul tututor proprietăților din centrul orașului, unde terenul este valoros și trebuie valorificat la maxim. Vecinii au mai formulat o obiecție legată de lungimea clădirii care a crescut cu 50 de centimentri față de varianta prezentată la precedenta ședință (de la 17,5 la 18 metri). Oficialii Primăriei au arătat că această creștere nu afetează cu nimic vecinătățile, având în vedere că se propune alipirea la calcanene vecine pe lateralele construcției, iar acestea sunt și așa mai lungi de 18 metri. Viceprimarul Dan Tarcea a apeciat că ar trebuie respectate valorile deja prezentate, însă a spus că și în aceste condiții în care clădirea este mai lungă cu 50 de centimentri, vecinii vor putea construi și ei de aceeași manieră când vor dori să dezvolte proiecte în zonă.

În final, proiectul apart hotelului a fost avizat, cu mențiunea că deja pentru el există și aviz de la Comisia de Monumente, acesta urmând să fie construit într-o zonă protejată a orașului. Pentru proiect s-a realizat și un studiu de însorire care arată că viitoarea construcție respectă prevederile legale.

 

2 comentarii

Scrie un comentariu

Articole similare