Închide

Hotărâre de Guvern pentru Spitalul Regional de Urgență al Clujului. Oficial, spitalul se construiește în Florești

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 12, 2017 0 2578

Speculațiile privind o eventuală strămutare a proiectului Spitalului Regional de Urgență într-un alt județ, sunt, oficial, anulate. Guvernul a emis ieri Hotărâre privind transferarea terenului din comuna Florești, județul Cluj, de peste 143.000 de mp, în administrarea Ministerului Sănătății, în scopul demarării construcției Spitalului Regional de Urgență. Reamintin că în mai multe rânduri s-a speculat că proiectul spitalului regional ar fi fost abandonat, iar recent s-a vehiculat ipoteza că ar putea fi mutat în Bistriția, la cererea unui PSD-ist cu greutate, aflat în bune relații cu liderii de la Guvern. Senatorul de Cluj, Laszlo Atiila, membru în Comisia parlamentară pentru Sănătate Publică a confirmat la emisiunea „Casa Poporului”,  că într-adevăr, ar fi existat un pericol privind strămutarea proiectului spitalului dar că nu liderii de la Bistrița ar fi făcut această cerere, ci cei de la Constanța. „Știu că au fost insistențe din partea unor lideri politici pentru ca acest proiect să fie mutat la Constanța. Acolo aveau și teren disponibil și studii de specialitate pregătite. Însă ministrul sănătății a avut un rol foarte important, pentru că a refuzat categoric această propunerea. Noi, toți parlamentarii de Cluj am fost atenți ca lucrurile să rămână cum s-au stabilit inițial în proiectul de finanțare a celor trei spitale, din Cluj, Craiova și Iași”, a comentat Laszlo Attila.

Reprezentanții Consiliului Județean Cluj au explicat și ei că nu a existat niciun motiv pentru ca proiectul Spitalului Regional să nu se realizeze la Cluj, mai cu seamă pentru că situația juridică a terenului din Florești a fost din timp soluționată. Doar o suprafață de aproximativ 1000 de mp a fost ruptă din amplasament, pentru Centura de Sud a Floreștiului, iar restul de teren de peste 143.000 de mp a fost transferat către Minister. Amplasamentul de pe strada Avram Iancu, nr.  370-374 (din incinta Unității Militare), este mai mult decât generos, iar consultanții Ministerului (din cadrul BEI) s-ar fi declarat cât se poate de optimiști în privința realizării investiției – susțin reprezentanții Consiliului Județean.

Clădirea Spitalului Regional de Urgență se va  realiza din fonduri europene, urmând ca dotările să fie suportate din bugetul de stat. Guvernul a emis, ieri, Hotărârea de transfer a terenului în patrimoniul MInisterului Sănătății, urmând ca în baza documentației tehnice să se aprobe finanțarea pentru demararea lucrărilor la acest obiectiv.

Potrivit acordului semnat în luna decembrie 2016 între Ministerul Sănătăţii şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), a fost alocată suma de 1,5 milioane de euro pentru finanţarea studiilor de fezabilitate, a căror elaborare a fost determinată de nevoia de conformare la legislaţia românească actuală din domeniul construcţiilor şi de tendinţele europene în privința sistemului medical monobloc. Se preconizează ca dosarul final de finanţare să fie depus la Comisia Europeană în perioada februarie-martie a anului 2018, urmând ca semnarea contractului să aibă loc în luna septembrie. Proiectarea şi execuţia urmează a fi atribuite în primul trimestru din 2019, iar durata preconizată a lucrărilor de construire este de 36 de luni, finalizarea lor fiind stabilită pentru trimestrul I al anului 2022.  

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.