Închide

Hărțile care arată cum s-au scumpit apartamentele din România din 2020 încoace. În Cluj-Napoca, lider absolut de prețuri, pretențiile proprietarilor au crescut cu aproape 43%

EconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 09, 2022 0 580

Piața imobiliară din marile orașe a asistat la creșteri de prețuri (solicitate) situate între 13% și 43%, din ianuarie 2020 până în mai 2022, arată datele sintetizate de echipa de cercetători a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. Cluj-Napoca a înregistrat o creștere record, de peste 40% și e, în tot acest timp, cel mai scump oraș din țară. Calculele se bazează pe datele portalului Imobiliare.ro.

Creșterea prețurilor medii cerute de proprietarii apartamentelor în cele mai mari orașe din România, în perioada 2020-2022, ilustrată într-o singură animație (realizată de echipa Romanian Economic Monitor): 

 

În ianuarie 2020, Cluj-Napoca era cel mai scump oraș din țară, cu o medie a prețurilor cerute de 1725 euro/mp.

 

Doi ani jumătate mai târziu, lider în ceea ce privește prețurile a rămas tot Clujul, cu 2465 de euro/mp.

 

 

Cluj-Napoca se poziționează pe primul loc în clasamentul sumelor cerute pe apartamente, dar orașul e și lider în ceea ce privește evoluția prețurilor solicitate: pretențiile proprietarilor au crescut aici cu 42,9%, în intervalul analizat. În București, prețurile au crescut cu 20,6% și au ajuns la 1747 euro/ mp.

 

Evoluție în procente:

 

“Piața imobiliară din România încă nu arată semne de încetinire. Marile orașe au asistat la creșteri de prețuri între 13% și 39% din ianuarie 2020 până în aprilie 2022”, arată Nagy Bálint Zsolt, membru în echipa de cercetare, citat de Economedia.ro.

Prețurile analizate sunt cele anunțate lunar de portalul Imobiliare.ro și reprezintă sume cerute de proprietari (și agenții), agregate de site. Conform rapoartelor de frecvență mai redusă (de ex. www.valoreasy.ro), prețurile efective de tranzacționare se situează undeva cu 10-15% mai jos față de aceste valori, dar dinamica lor este în esență același: de creștere accentuată, spune economistul.

“Această dinamică este una surprinzătoare având în vedere creșterea substanțială a factorilor de risc de natură macroeconomică: inflația galopantă, ratele dobânzilor în creștere, scăderea puterii de cumpărare a populației. Pe termen scurt, cel mai probabil asistăm pe de o parte la o inerție a creșterii prețurilor imobiliare alimentate și de către costurile materialelor de construcții, iar pe de altă parte, o manifestare a orientării populației spre imobiliare ca investiție de refugiu”, explică Nagy Bálint Zsolt.

Echipa de cercetare estimează că este foarte probabil ca, pe termen mediu, să asistăm la o încetinire a creșterii sau chiar stagnare a prețurilor imobiliarelor, pe fondul prelungirii incertitudinilor legate de războiul ruso-ucrainean, de perspectiva unei crize alimentare globale și de contextul inflaționist global.

Care sunt explicațiile pentru creșterile de prețuri și estimările pentru ce urmează, cum au evoluat cererea, oferta și vânzările, într-o analiză Economedia, cu date legate de cerere, ofertă și tranzacții: AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.