Închide

Hartă interactivă a Zonei Metropolitane Cluj, care integrează 80 de straturi de informații, lansată în premieră națională

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - nov. 16, 2022 1 752

Locuitorii Zonei Metropolitane Cluj (ZMC) au acum la dispoziție o unealtă online care integrează pe o singură hartă o multitudine de informații disparate (peste 80 de straturi de informații), anunță Asociația Zona Metropolitană Cluj. De exemplu, un utilizator al hărții poate afla exact cum se intersectează traseul metroului cu cel al centurii metropolitane, care este cea mai apropiată farmacie de el sau dacă terenul pe care îl are la țară se află sau nu într-o zonă protejată. Platforma include și proiectele metropolitane majore ale Clujului.

 

„Această hartă interactivă poate fi accesată la adresa web https://beta.getlayer.xyz/cluj. Fiecare utilizator poate selecta din meniul din stânga stratul de informații care îl interesează sau poate selecta mai multe straturi, care se suprapun, creând o imagine de ansamblu cu privire la informațiile căutate. În momentul de față sunt disponibile peste 80 de straturi de informații. Straturile de informații sunt împărțite pe mai multe domenii, precum Mediu, Infrastructură, Educație, Sănătate, Demografie etc. Acestea, la rândul lor, sunt împărțite în subdomenii. Astfel, de exemplu, un utilizator al hărții poate afla exact cum se intersectează traseul metroului cu cel al centurii metropolitane, care este cea mai apropiată farmacie de el sau dacă terenul pe care îl are la țară se află sau nu într-o zonă protejată. Platforma include și proiectele metropolitane majore ale Clujului (vedeți imaginea anexată). Informațiile prezentate provin, în principal, din planurile urbanistice generale ale unităților administrativ-teritoriale, Planul de Amenajare a Teritoriului Județean Cluj, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a ZMC, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al ZMC și surse publice (open sources). Scopul acestui instrument este să vină în sprijinul cetățenilor, al investitorilor și al autorităților, pentru a putea lua decizii și a-și putea stabili investițiile, pe baze factuale”, arată Asociația Zona Metropolitană Cluj.

Potrivit Asociației, inițiativa este o premieră pe plan național, fiind realizată de experți ai Băncii Mondiale, pentru ADI Zona Metropolitană Cluj, într-un proiect dedicat zonelor urbane funcționale, finanțat de Comisia Europeană. Este vorba de proiectul „Functional Areas in the EU” (https://functionalareas.eu).

„Platforma metropolitană GIS, elaborată împreună cu ADI ZMC, este prima platformă de acest gen din România și un model ce noi sperăm să fie replicat și de alte zone metropolitane. Această platformă permite luarea unor decizii strategice bazate pe date și înlesnește coordonarea programelor de investiții la nivel metropolitan, precum și colaborarea între diferiți actori din zonă. O caracteristică importantă a acestei platforme este că este intuitivă și simplu de folosit, nefiind nevoie de aptitudini speciale în domeniul GIS”, a transmis Marcel Ionescu-Heroiu, Senior Urban Development Specialist la Banca Mondială.

În acest moment, proiectul este în faza finală de dezvoltare (beta).

„ADI Zona Metropolitană Cluj invită pe toți cei interesați să se „joace” cu  hărțile disponibile și să trimită sugestii despre informații și funcționalități care ar trebui integrate, precum și eventualele erori sesizate la adresa de email gis@clujmet.ro. Din cauză că, în acest moment, în România nu există un cadru legal privind astfel de instrumente, și dat fiind faptul că este un proiect în desfășurare, datele prezentate au un caracter informativ și nu unul oficial.”, mai spus reprezentanții Asociației.

Zona Metropolitană Cluj este constituită ca o asociație de dezvoltare intercomunitară, din care fac parte următoarele unități administrativ-teritoriale: municipiul Cluj-Napoca și comunele Aiton, Apahida, Baciu, Bonțida, Borșa, Căianu, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Feleacu, Florești, Gilău, Gârbău, Jucu, Petreștii de Jos, Săvădisla, Sânpaul, Tureni și Vultureni. Consiliul Județean Cluj este și el membru fondator al organizației.

 

Un comentariu

Scrie un comentariu