Hartă de tarife în sezonul chiriilor: Cât plătești în funcție de vechimea apartamentului? La Cluj, diferența e de 80 de euro/lună
EconomieTop News by Actual de Cluj - sept. 29, 2024 0 539
Chiriașii din marile orașe pot plăti și cu 44% mai mult în fiecare lună, atunci când aleg un apartament într-un bloc nou în locul unei proprietăți similare dintr-un bloc vechi, arată o analiză a portalului Imobiliare.ro, într-o perioadă de vârf pe piață: începerea noului an universitar. Consultanții spun că o astfel de locuință poate oferi un standard de viață mai bun, dar de multe ori nu dispune de poziționarea privilegiată pe care o are în raport cu centrul orașului o proprietate veche. Proprietarii din Cluj-Napoca solicită o chirie medie de 600 euro/lună pentru un apartament construit după anul 2000 și 520 euro/lună în apartamente mai vechi.
“Există câteva motive esențiale pentru care chiriașii aleg apartamente noi și sunt dispuși să plătească mai mult pentru acestea. În primul rând, apartamentele noi sunt adesea dotate cu facilități moderne precum loc de parcare dedicat, sisteme inteligente de gestionare a locuinței, spații verzi și spații comune bine amenajate, ceea ce presupune o calitate a vieții mai ridicată. Unele apartamente noi oferă o eficiență energetică superioară și un confort termic mai bun ceea ce duce la costuri mai mici de întreținere pe termen lung pentru chiriași, justificând, în parte, un preț de închiriere mai mare”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Trebuie menționat însă că la Cluj adesea cartierele tradiționale, unde sunt blocuri vechi, oferă acces mai bun la infrastructură, spații verzi și servicii.
Rivalitatea dintre București și Cluj-Napoca se menține puternică, arată analiaza Imobiliare.ro. Chiriașii interesați de apartamentele din vestul țării achită la final de lună mai puțin decât în Capitală pentru o locuință de pe segmentul nou al pieței, dar plătesc mai mult dacă vor să se mute într-un apartament vechi.
Proprietarii din Cluj-Napoca solicită o chirie medie de 600 euro/lună pentru un apartament construit după anul 2000, cu 50 de euro mai puțin decât cei din București. Chiria medie pentru un apartament vechi ajunge însă la 520 euro/lună și este cu 70 de euro mai mare decât cea aferentă unei locuințe din Capitală.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Economedia: România pierde temporar 1,1 miliarde de euro din cererea de plată numărul 3, în valoare totală netă de 2 miliarde de euro, în parte din cauza metroului de la Cluj
oct. 10, 2024 0
-
Doi educatori de la DGASPC Cluj, trimiși în judecată pentru purtare abuzivă după ce ar fi bătut doi copii în urmă cu 5 ani
oct. 10, 2024 0