Închide

Harta cu şantiere de unităţi medicale în România. Câte proiecte sunt la Cluj

EconomieSănătate by Kristina Reştea - feb. 03, 2020 0 551

 

Pe întreg teritoriul ţării au fost monitorizate anul trecut peste 1000 de investiții reprezentând lucrări de realizare, construire, amenajare și modernizare de instituții medicale, conform unui studiu recent publicat de compania de consultanţă IBC Focus, care monitorizează şantierele din România. Mai puțin de un sfert dintre acestea sunt însă în curs de construire sau amenajare şi multe proiecte sunt de mică amploare ori reprezintă renovări ale unor unităţi deja existente. Clujul apare pe hartă cu 61 de proiecte, după ce anul trecut a fost dat în folosinţă un mare spital privat aproape de zona centrală şi încă în aşteptarea necesarului Spital Regional de Urgenţă, proiect ce trenează de ani de zile.

Proiectele contabilizate vizează laboratoare, spitale, clinici, centre de îngrijire, identificare de cei de la IBC Focus, prin platforma de monitorizare a şantierelor VICTA.ro, pe parcursul anului 2019 „În contextul unei adevărate crize la nivel mondial cauzată de răspândirea unui virus care i-a determinat pe chinezi să apeleze la soluții de urgență, inclusiv la construirea unui spital de la zero în câteva zile, este important să ne uităm și la situația din România. Aici, din păcate, observăm că în ciuda faptului că avem un număr considerabil de proiecte anunțate, marea majoritate rămân în stadii incipiente, de planificare sau autorizare. Un lucru destul de îngrijorător în contextul în care o bună parte din instituțiile medicale existente deja nu reușesc să se ridice la standardele din occident sau nu reușesc să beneficieze de aparaturile moderne necesare unei astfel de instituții”, consideră reprezentanţii IBC Focus. Este important totuşi de menţionat că unitatea din China nu este un spital clasic, ci unul de campanie, construit special (din prefabricate) pentru această epidemie de coronavirus.

Cele peste 1000 de şantiere din segmentul analizat ar avea nevoie de investiții care se ridică împreună la aproape 17 miliarde lei. Potrivit datelor companiei, doar 238 din totalul de investiții monitorizate pe parcursul anului 2019 aveau stadiul de construcție sau amenajare, restul fiind în diverse stadii de planificare și autorizare. Din cele 238 de șantiere ce reprezintă investiții din zona medicală, 176 sunt investiții finanțate de stat cu o valoare estimată de 563 milioane lei.

La nivel de număr total de proiecte monitorizate cu ajutorul VICTA.ro, județul Iași conduce clasamentul cu 68 de proiecte, în timp ce locul 2 este împărțit de Cluj și București, cu câte 61 de investiții anunțate în domeniul medical.

 

 

Aproximativ 30% din totalul investițiilor medicale monitorizate sunt proiecte cu finanțare privată si acestea sunt de dimensiuni mici şi medii. În același timp, 433 din proiectele monitorizate pe parcursul anului sunt investiții în clădiri noi, restul reprezentând renovări, modernizări și extinderi ale unităților medicale deja existente.

5 proiecte de referinţă de mari dimensiuni dezvoltate în Cluj-Napoca, listă transmisă de IBC Focus pentru Actualdecluj.ro:

– Lucrări de intervenţie la clădirile aferente Institutului Inimii – se află în stadiu incipient, înainte de execuţie, până la sfârşitul lunii ianuarie se aşteptau oferte pentru partea de antrepriză generală

– Centru de cercetare şi dezvoltare privind diagnosticul şi tratamentul accidentelor vasculare cerebrale – se afla în construcţie

– Centru de Patologie Vasculo-Cerebrală si Neurochirurgie: proiect de recompantimentare clădire existentă şi extindere cu un corp nou – în proiectare

– Proiect de revitalizare urbana – cabinet stomatologic – în autorizare

– Etajare secţii clinice la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj – înainte de execuţie

 

Vezi şi:

Ministerul Sănătății: am trimis la Autoritatea de Management cererea de finanțare pentru spitalul regional de urgență din Cluj

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare