Harta construcțiilor la început de an. Clujul are șantiere de jumătate de miliard de lei
EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 17, 2018 0 676
Clujul e cel mai activ județ din țară în ceea ce privește numărul de șantiere, după zona Bucureștiului, în acest început de an, arată datele publicate de consultanții de la IBC Focus, care monitorizează piața construcțiilor la nivel național.
IBC Focus a monitorizat și publicat de la începutul anului 2018 un număr total de 7.845 de proiecte active. Conform Victa (asistenta virtuală de ofertare la șantiere și proiecte), aceste șantiere ocupă o suprafață totală de 41.57 mil mp, iar ca valoare se ridică la un total de 89.78 miliarde de lei. În linie cu trendul din 2017, domeniul rezidențial privat conduce clasamentul, cu peste 23% din totalul de proiecte. Locurile următoare sunt ocupate de domeniul construcțiilor sociale și comunitate și industrial. În ceea ce privește repartizarea pe județe, cele mai active zone sunt Bucureștiul (726 proiecte), urmat de Cluj (518 proiecte) și Ilfov (440 proiecte).
Asistenta virtuală de ofertare la șantiere și proiecte a publicat și monitorizat de la 1 ianuarie 327 de proiecte noi, în valoare totală de 1.13 miliarde de lei, care ocupă o suprafață de 294.259 m2. Județele cele mai active sunt Cluj (37 proiecte), Brașov (34 proiecte), Ilfov (31 proiecte), Timiș (26 proiecte), Argeș (25 proiecte). Ca distribuție valorică, județul Cluj își păstrează poziția fruntașă, cu o valoare totală a șantierelor de 524.17 milioane de lei, urmat de Brașov (238.38 mil RON) și Argeș (72.16 mil RON). Pe de altă parte, în cazul suprafețelor ocupate, Brașovul devine ocupantul primei poziții cu 155.530 m2, urmat de Dolj (59.662 mp) și Cluj (26.497 mp).
Cu o cerere de apartamente încă la nivel ridicat și cele mai mari prețuri din țară, Clujul e țintă pentru dezvoltatori. Clujul e în top în ceea ce priveşte numărul de locuinţe construite anul trecut în România, potrivit datelor INS. În top conduc detaşat judeţele Ilfov, cu 5.548 de locuinţe construite anul trecut, şi Cluj, cu 5.844 de locuinţe. Aproximativ 4.400 de locuinţe ar trebui să fie finalizate în acest an în Cluj-Napoca şi împrejurimi, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Transilvania. Clujul rămâne și în martie județul cel mai activ pe piața imobiliară, cu excepția Capitalei și a județului Ilfov, conform unei evidențe a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară: în martie în Cluj au fost vândute 3.710 imobile
Pe piața birourilor, Clujul rămâne unul dintre actorii importanți la nivel național, dar estimările specialiștilor arată că dinamica este mai mare în Timișoara. Aproape jumătate din cererea de spații de birouri din marile orașe din țară (în afara Bucureștiului) a fost înregistrată în Timișoara și doar 30% din spațiile închiriate au vizat Cluj-Napoca, arată cel mai recent raport al companiei de consultanță JLL, pe primul trimestru. În Timișoara, dezvoltatorii au anunțat proiecte de 83.000 metri pătrați, în vreme ce în Cluj-Napoca, stocul va crește cu 43.000 metri pătrați.
Mai multe detalii: