Închide

Cluj-Napoca așteaptă 4 ha de birouri noi în 2018. Timișoara a luat-o înainte în ceea ce privește cererea de spații

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 14, 2018 0 1457

 

Aproape jumătate din cererea de spații de birouri din marile orașe din țară (în afara Bucureștiului) a fost înregistrată în Timișoara și doar 30% din spațiile închiriate au vizat Cluj-Napoca, arată cel mai recent raport al companiei de consultanță JLL, pe primul trimestru. Și în ceea ce privește suprafața care urmează să fie livrată, capitala Transilvaniei e în urma Timișoarei.

Mai precis, conform JLL, cererea de birouri din marile orașe din afara Bucureștiului – Timișoara, Brașov, Craiova, Iași și Cluj-Napoca – a totalizat în primul trimestru 17.000 metri pătrați. Aproape jumătate din aceată cerere a fost înregistrată în Timișoara (8.239 metri pătrați), în timp ce doar 30% din spațiile închiriate (5.100 metri pătrați) au vizat Cluj-Napoca. Companiile din domeniul IT, BPO și servicii profesionale au fost cele mai active, cu aproape 60% din totalul închiriat. „La nivelul stocului de birouri din Brașov, Timișoara, Iași și Cluj-Napoca, estimăm că la finele acestui an acesta va crește cu aproape 25%, la circa 865.000 metri pătrați”, arată studiul. În Timișoara, dezvoltatorii au anunțat proiecte de 83.000 metri pătrați, în vreme ce în Cluj-Napoca, stocul va crește cu 43.000 metri pătrați. Deci și la acest capitol Timișoara a luat-o înainte. În Brașov urmează să fie livrați 25.000 metri pătrați, iar în Iași doar 9.200 metri pătrați.

Ca număr de proiecte în lucru, Clujul stă mai bine, conform datelor publicate pe platforma Victa.ro, un instrument lansat de consultanții de la IBC Focus care monitorizează șantierele din România. Astfel, în perioada ianuarie-aprilie 2018 au fost identificate la nivel național 798 de proiecte incadrate in domeniul office/comercial. Cele mai multe sunt în București – 129. În clasament urmează Clujul, cu 80 de investiții, Timiș – 49 de investitii, Brașov – 42 de investiții și Prahova – 25.

În ceea ce privește cererea, IT-ul alimentează în continuare piața birourilor din Cluj. Spre exemplu, în Liberty Technology Park, centrul de afaceri ridicat în locul fostei fabrici Libertatea, în jur de 70% dintre chiriași vin din sectorul IT. Unul dintre cele mai ample proiecte de birouri noi din oraș – ansamblul din locul fostei fabrici Flacăra din zona centrală a orașului – ar urma să fie tot un „parc IT”. Prima clădire a fost ocupată de programatorii de la iQuest și inginerii Bosch, iar de anul viitor germanii vor avea în vecinătate propria clădire de birouri. Aceștia au acum spații în două clădiri în oraș, se extind și vor să își concentreze activitatea.

FOTO. Bosch construieşte un nou centru de inginerie la Cluj, pe fosta platformă Flacăra

Firmele se relochează în spații noi

Companiile au închiriat în primul trimestru aproape 70.000 de metri pătrați de spații de birouri în București, mai arată datele JLL. Consultanții remarcă o tendință nouă în acest an: o treime din cerere a venit din partea firmelor care anterior au avut sediul în vile, clădiri vechi și de mici dimensiuni sau alte spații decât clădiri moderne. Suprafața închiriată în primul trimestru de către companiile care nu au ocupat anterior spații moderne de birouri a depășit 23.000 metri pătrați, suprafață aproape egală cu cea înregistrată pe întreg anul trecut. Pe tot anul trecut, acest segment de cerere a reprezentat doar 7% din total. În medie fiecare dintre aceste companii a închiriat 2.200 de metri pătrați, mai mult decât media înregistrată la nivelul întregii cereri, de 1.166 de metri pătrați. ”Creșterea interesului acestor companii pentru spații moderne de birouri poate fi explicat prin faptul că fie spațiile pe care le ocupau anterior nu mai corespund din punct de vedere calitativ, fie pentru că cele mai multe și-au extins activitatea și au avut nevoie de mai mult spațiu. În plus, există și cazuri, în care companiile își consolidează activitățile din mai multe clădiri de mici dimensiuni, într-o singură clădire modernă. În plus, așa cum observăm din ce în ce mai multe companii reclamă dificultăți în găsirea și retenția angajaților, iar mediul de lucru a devenit un instrument important în recrutarea angajaților”, a declarat Mădălina Marinescu, Consultant Office Department JLL Romania.

Zonele din București vizate de companiile care și-au mutat sediul în clădiri moderne de birouri au fost Centru, cu peste jumătate din cerere și Vest – 30%. Companiile din domeniul IT & Communications au continuat să fie cele mai active din punct de vedere al închirierilor cu peste 60% din cererea din București, acestea fiind urmate de cele din domeniul energiei – peste un sfert din închirieri. Din cele 61 de tranzacții semnate în primul trimestru, peste jumătate reprezintă cerere nouă (contracte noi, extinderi ale suprafețelor deja existente și pre închirieri), respectiv 41.000 metri pătrați. Raportat la cererea totală, aceasta reprezintă aproape 60%, spațiile noi închiriate putând acomoda circa minim 4.100 de angajați. Pentru tot anul, livrările anunțate de dezvoltatori se ridică la 230.000 metri pătrați, comparativ cu 140.000 metri pătrați finalizați în 2017.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare