Închide

Guvernul tergiversează eliminarea ambarcațiunilor cu motor de pe lacurile Tarnița și Beliș din Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 05, 2020 0 238

Guvernul Orban tergiversează de 9 luni modificarea unei Hotărâri de Guvern în sensul scoaterii lacurilor Beliş şi Tarniţa de pe lista apelor navigabile din România.

Mii de persoane, activişti de mediu şi şase parlamentari clujeni au cerut de anul trecut interzicerea ambarcaţiunilor motorizate care poluează grav cele două lacuri – surse de apă potabilă pentru clujeni.

Într-un răspuns trimis parlamentarului Mihai Goţiu, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a precizat că modificarea va mai dura:

„Proiectul a fost lansat în avizare interministerială în luna decembrie 2019 şi s-a întors cu observaţii de la Ministerul Justiţiei şi Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. În prezent proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 655/2008 a fost refăcut şi în cel mai scurt timp va fi trimis din nou în avizare interministerială”.

Senatorul Goțiu, a anunțat răspunsul într-o postare pe pagina personală de facebook: „FENOMENAL”!După peste zece luni de demersuri oficiale şi ani buni de proteste civice, ministrul Transporturilor răspunde oficial că sursa de apă a Clujului – lacul Tarniţa – va scăpa de poluarea ambarcaţiunilor cu motor ”în cel mai scurt timp”!!! Asta înseamnă (cel puţin) încă o vară şi un sezon de distrugeri în aşteptarea semnăturii lui Ludovic Orban. Ori a viitorului prim-ministru? Domnule ministru Bode, aveţi curajul să beţi un pahar de apă direct din Tarniţa?”

„Clujenii, activişti de mediu şi alţi cetăţeni, solicită de ani buni această măsură, în condiţiile în care ”navigarea” cu ambarcaţiuni motorizate (bărci, skyjet-uri, hidroavioane, platforme, pontoane etc.) pe lacurile Tarniţa şi Beliş Fântânele e total scăpată de sub control, afectând grav mediul şi sursa de apă a municipiilor Cluj-Napoca, Dej, Gherla şi a peste alte 100 de localităţi. Anul trecut, în septembrie, şase parlamentari clujeni din toate partidele ne-am asumat un demers oficial comun pentru a rezolva problema. Fostul Guvern PSD a promis. Actualul Guvern PNL a promis. Singura ”diferenţă” e că miniştrii PSD au dat doar din gură, în timp ce cei de la PNL s-au prefăcut un pic că muncesc!”, a mai precizat Goţiu.

Cu hidroavionul pe lac

Lacul Tarnița care alimentează Clujul cu apă potabilă, este poluat de ambarcațiuni cu motoare, de skijeturi și mai nou, cu un hidroavion. Clujenii au lansat o petiție încă de anul trecut și cer de urgență luarea unor măsuri mai ales că navigația este interziză pe lac. LAcul tarnița este zonă naturală protejată încă din 1994.

Autorităţile din Cluj închid ochii de ani de zile la încălcarea legii pe lacul Tarniţa, o sursă de apă potabilă pentru oraș. Cu toate că navigaţia este interzisă, pe lângă skijeturi, pontoane şi bărci cu motor, pe lac a apărut în septembrie 2019 și un hidroavion. Mai mulți clujeni au lansat o petiție și au cerut de urgență luarea unor măsuri. „Nu poluați apa pe care o bem”, e inițiativa la care sunt invitați toți clujenii să semneze. Petiția e adresată autorităților din domeniu, Consiliului Județean Cluj, Hidroelectrica și Apele Române. Mii de clujeni au semnat-o.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare