Închide

Guvernul, somat de la Cluj să dea OK-ul pentru ridicarea mașinilor parcate neregulamentar

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 05, 2015 0 474

Mașinile parcate în locuri nepermise nu mai pot fi ridicate de autoritățile locale, prin hotărâri ale acestora, a stabilit recent Înalta Curte de Casație și Justiție. Doar Guvernul poate stabili regulamentul de aplicare a astfel de măsuri contravenţionale, așa că primarul Clujului Emil Boc face un apel la Executiv să dea liber la ridicările de mașini în țară, în loc să „se uite la stele”.

„Solicit de urgenţă Guvernului să deblocheze ridicarea maşinilor (parcate neregulamentar – n.r.), pentru că numai Guvernul poate să o facă în acest moment. Guvernul fie emite regulamentul de ridicare a maşinilor, aşa cum s-a angajat prin Ordonanţă de Urgenţă, fie modifică această ordonanţă şi spune că autorităţile locale pot emite ele regulamentele de ridicare a maşinilor. Până când Guvernul nu ia una dintre cele două soluţii, noi, practic, suntem paralizaţi, blocaţi, cetăţenii nervoşi, iar primăriile fără mijloace de a interveni acolo unde există abuzuri şi sunt parcate maşini neregulamentar, pe treceri de pietoni sau blochează linia de tramvai”, a afirmat primarul Emil Boc, citat de Mediafax.

Edilul a declarat astăzi că decizia luată de Înalta Curte, la sesizarea avocatului popurului, pune într-o situație ingrată administrațiile locale. Oamenii cer primăriei să intervină în diferite situații în care mașinile parcate blochează traficului, fără să știe că primăria este legată de mâini și de picioare și doar Guvernul poate aduce o soluție de deblocare activității de ridicat mașini.

„Primăriile nu au dreptul de a ridica maşini în baza regulamentelor locale, numai dacă ar exista un regulament emis de Guvern. Dacă noi am ridica maşini, oricine ne-ar da în judecată ar câştiga de pe scaun şi am fi obligaţi să plătim şi despăgubiri. De peste zece zile, clujenii au nervii întinşi la maxim, iar telefoanele Primăriei se înroşesc de situaţiile în care nu se mai pot ridica maşini”, a mai spus primarul citat de Mediafax.

Maşinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate de primării în baza regulamentelor locale, după ce Înalta Curte a stabilit în 25 mai că doar Guvernul poate impune astfel de regulamente. Decizia judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost luată după ce Avocatul Poporului a formulat un recurs în interesul legii privind problema legalităţii procedurii de ridicare a maşinilor parcate neregulemantar, care se face în baza unor hotărâri ale consiliilor locale, şi nu în baza unei Hotărâri de Guvern.

sursa foto: ziare.com

Nici un comentariu

Scrie un comentariu