Închide

Guvernul a aprobat continuarea programului Noua Casă, cu un plafon de 1,5 miliarde de lei

Economie by Kristina Reştea - ian. 26, 2023 0 147

Guvernul a adoptat azi continuarea programului Noua Casă și în 2023, de care au beneficiat 330.000 de tineri și familii care și-au achiziționat un cămin beneficiind de aceste facilități.

Plafonul pentru acest moment este de 1,5 miliarde de lei, dar acesta ar putea fi suplimentat, dacă cererea se manifestă din parte beneficiarilor în contextul în care dobânzile sunt foarte ridicate.

“Îi încurajez pe toți să apeleze la acest program, să epuizăm acest plafon până la jumătatea anului”, a spus Câciu. În ceea ce privește apelurile la prudență, Câciu transmite îndemnul “să nu intrăm în plasa prudenței exagerate”. “Fac diferența între o abordare reală – da, trebuie să fim prudenți și una în care statul vine solidar cu solicitantul de credite, cu scopul de a-l sprijini pentru condiții de finanțare mai bune, înțelegând că e nevoie de dezvoltare”.

În cadrul programului, finanţarea se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe. Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 70.000 euro, cu avans solicitat de 5% 119.000 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 140.000 euro, cu avans solicitat de 15%.

Reprezentanții comparatorului bancar Finzoom arătau recent că și cumpărătorii care beneficiază de accest program ar trebui să fie prudenți.

Conform calculelor prezentate de comparatorul online, dacă anul trecut în ianuarie aveai salariul de 4.000 de lei și te împrumutai la maxim (la 45% grad de îndatorare), puteai obține un credit “Noua Casă” de 420.000 lei pe 30 ani. Atunci rata era de 1.800 lei. Acum, cu același salariu, poți obține 253.000 lei.
Rata de 1.800 lei pe care o plăteai anul trecut acum ajunge la 3.000 lei, iar gradul de îndatorare ajunge la 75%.

“Mare atenție la supra-îndatorare! Programul “Noua Casă” permite ca rata să fie 45% din venit. Iar pentru cine s-a îndatorat la maxim anul trecut, rata acum reprezintă 75% din acelaşi venit, din cauza creşterii dobânzii. Adică o rată de 1800 lei în ianuarie 2022 a devenit 3000 lei în ianuarie 2023. Iar faptul că dai doar 5% avans nu este un avantaj. Pentru că de restul, până la valoarea apartamentului, trebuie să te împrumuți, ai nevoie de un credit mai mare”, a punctat Irina Chițu, directorul Finzoom.ro, citată într-o analiză publicată pe platformă.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.