Închide

Guvernul a adoptat prima rectificare bugetară pe acest an/ Observații dure pe proiect din partea Consiliului Fiscal

Economie by Actual de Cluj - aug. 18, 2022 0 83

Guvernul a adoptat prima rectificare bugetară pe acest an, a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu,  la briefingul de la finalul şedinţei Executivului. Astfel, veniturile se majorează cu 30,4 miliarde de lei iar cheltuielile cu 33 miliarde de lei, transmite Economedia. Deficitul bugetului general consolidat în termeni cash creşte cu 2,65 miliarde lei, la 80,15 miliarde lei, dar ca procent în PIB rămâne la 5,8%. Pe de altă parte, Consiliul Fiscal apreciază drept probabilă manifestarea unui gol de venituri comparativ cu țintele asumate în proiectul de rectificare bugetară de circa 9 miliarde de lei. Pe partea de cheltuieli bugetare CF vede o subdimensionare de 6,2 mld. lei.

„Astăzi a fost aprobată rectificarea bugetului de stat, prima rectificare din acest an, dar şi rectificarea bugetului de asigurări sociale de stat, plecând de la noile rezultate comunicate de Comisia Naţională de Prognoză care estimează o creştere reală de 3,5% în acest an, faţă de 4,6% cât a fost la bugetul iniţial, şi un PIB în valoare nominală la final de an de 1372,5 miliarde de lei, rezultatele privind veniturile bugetare pe primele şase luni precum şi analiza execuţiei bugetare pe primele şase luni la toţi ordonatorii de credite şi ţinând cont de priorităţile pe care le-am asumat la Guvern pe partea de pachete de sprijin pentru economie şi pentru cetăţeni, care au fost parţial finanţate în prima jumătate a anului şi continuă să fie finanţate prin această rectificare, prin suplimentările de cheltuieli la anumiţi ordonatori de credite”, a anunţat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Potrivit acestuia, veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 30,4 miliarde lei, din care 29,1 miliarde lei din economia internă şi 1,3 miliarde lei din fonduri externe nerambursabile. Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează cu 33 miliarde lei. Cheltuielile pentru investiţii cresc cu 3,4 miliarde lei, ajungând la 93,1 miliarde lei, în urcare cu 0,1 puncte procentuale, de la 6,7% din PIB la 6,8% din PIB.

Ministerele care primesc bani în plus pot fi găsite AICI

Pe de altă parte, reprezentanții Consiliului Fiscal al României (CF), care au analizat proiectul primei rectificări a bugetului general consolidat pe anul 2022, au făcut câteva observații dure. Pe partea de venituri bugetare, CFA apreciază drept probabilă manifestarea unui gol de venituri comparativ cu țintele asumate în proiectul de rectificare bugetară de circa 9 miliarde de lei. Pe partea de cheltuieli bugetare CF vede o subdimensionare de 6,2 mld. lei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare