Închide

Grupul Bosch caută absolvenți pe care să îi pregătească în fabrica de la Cluj. Județul are 16 clase pentru învățâmânt dual în următorul an școlar

Economie by Kristina Reştea - iul. 09, 2021 0 261

 

Furnizorul global de tehnologii şi servici Bosch are disponibile aproximativ 110 locuri în programul Școală Duală în cele două fabrici ale sale din Cluj și Blaj, pentru anul școlar 2021 – 2022. Compania tocmai a demarat înscrierile pentru programul dedicat tinerilor ce își doresc o meserie cu profil tehnic în domeniile electronică, electromecanică, electrică şi mecanică. Și alte companii își pregătesc în acest mod viitori angajați. Pentru acest an, în județul Cluj, 38 de clase sunt puse la dispoziția elevilor care vor opta pentru învățământul profesional și 16 clase sunt alocate pentru învățământul dual.

Sistemul de învățământ dual se adresează absolvenților de clasa a VIII-a și se întinde pe o durată de trei ani. Elevii beneficiază de pregătire practică  în cadrul unităților de producție Bosch, și de pregătire teoretică, organizată la o unitate de învățământ de stat. La Cluj, grupul Bosch a dezvoltat parteneriate cu mai multe licee – Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”, Liceul Teologic Reformat, Colegiul Tehnic de Comunicații „Augustin Maior”, Colegiul Tehnic Energetic. De la deschiderea programului, în 2013, aproximativ 500 de elevi au beneficiat de pregătire pentru specializările de tehnicieni în electromecanică și electronică în cadrul unităților de producție Bosch din România.

„Învățământul profesional dual este modul ideal prin care elevii își însușesc cunoștințele teoretice, își dezvoltă abilitățile practice și intră în contact direct cu mediul real de lucru din companie. Acest parcurs îi ajută să dobândească competențe profesionale, o mentalitate axată pe calitate în muncă și atenție la detalii”, a declarat Andrei Mercea, coordonatorul Școlii Duale de la fabrica Bosch din Cluj.

Fabrica Bosch din Cluj a deschis în 2017 un Centru de Training dedicat în special pregătirii elevilor în sistemul educaţional dual. De asemenea, compania a inaugurat la Blaj, în 2020, un centru de dezvoltare prevăzut cu ateliere de mecanică, electronică şi pneumatică.

Patrick, absolvent al Liceului Teologic Reformat din Cluj-Napoca, și-a început cariera în cadrul fabricii Bosch din Cluj ca operator, după finalizarea programului Școală Duală, ulterior avansând pe un post de tehnician de mentenanță preventivă. „Trainerii au fost exact cum ar trebui să fie orice profesor – deschiși, prietenoși, înțelegători și, în același timp, profesioniști. Am realizat că nu este vorba despre note, ci despre a învăța lucruri practice și utile”, spune tânărul.

De câțiva ani, programul de învățământ dual este văzut ca o soluție pentru criza forței de muncă de repreprezentanții mediului de afaceri. În 2019, Companiile Farmec şi Terapia din Cluj, care activează în domeniul producţiei de cosmetice, respectiv de medicamente pe piaţa locală, au încheiat un acord de colaborare cu Colegiul Tehnic Ana Aslan, pentru a pregăti elevi în cadrul unor stagii de practică în fabricile pe care le deţin.

54 de clase pentru învățământ profesional și dual la Cluj

La nivelul județului Cluj, pentru anul școlar 2021-2022, sunt aprobate 147 de clase la nivel
liceal, din care 83 clase la filiera teoretică (profilurile umanist și real), 39 de clase la filiera tehnologică
(profilurile tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului) și 25 de clase la filiera vocațională
(profilurile teologic, sportiv, artistic şi pedagogic), conform datelor prezentate de Marinela Marc, Inspector Școlar General.

Pentru acest an, 38 de clase sunt puse la dispoziția elevilor care vor opta pentru învățământul profesional și 16 clase sunt alocate pentru învățământul dual. „Aceasta este o formă de învățământ profesional susținută financiar de agenții economici, care, pe lângă sprijinul oferit prin bursa guvenamentală, oferă o bursă cel puțin egală cu cea oferită de stat și alte stimulente. Însă, cel mai important aspect este faptul că aceste companii creează mediul pentru stagii de pregătire practică de calitate și oferă posibilitatea angajării după încheierea studiilor”, a transmis Marc, într-o informare publică.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.