Închide

Grevă de avertisment la Radio România Cluj. Angajații sunt nemulțumiți de salarii

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - oct. 01, 2024 0 240

Angajații de la secțiile română și maghiară de la Radio România Cluj au declanșat o grevă de avertisment de două ore pentru a face un apel la conducerea SRR să negocieze un Contract Colectiv de Muncă pentru a reda demnitatea angajaţilor prin majorarea salariilor.

Deși Guvernul a alocat fonduri, așa cum a promis premierul Marceal Ciolacu în cadrul unei vizite la Cluj-Napoca, conducerea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) întârzie să opereze majorări de salarii și să semneze un contract Colectiv de Muncă cu angajații, semnalează oamenii din cadrul studioului radio din Cluj.

„Guvernul a alocat banii, așa cum premierul Marcel Ciolacu a promis la Cluj, pentru a egaliza salariile între angajații Radio Difuziunii Române și cei din cadrul Televiziunii Române, care au remunerații mult mai mari, dar și pentru a combate diferențele salariale din cadrul Radiodifuziunii Române, unde existe diferențe foarte mari între angajați și șefi. În data de 3 octombrie, coducerea SRR trebuie să prezinte contractul colectiv de muncă și să îl negocieze și agreeze cu sindicatele. În caz contract, acțiunile de protest vor continua”, au mai arătat angajații din Cluj.

În cadrul protestului din 1 octombrie au intrat în grevă circa 30 din cei 70 de angajați ai postului din Cluj, atât de la secția română cât și de la cea maghiară. Este pentru prima dată când la nivelul postului public regional se recurge la o astfel de formă de protest. La începutul săptămânii, și angajații de la Radio România Iași au întrerupt lucrul în cadrul unei acțiuni similare de protest.

La Societatea Română de Radiodifuziune nu există un Contract Colectiv de Muncă. Precedentul document a expirat în data de 6 iunie 2024. Peste 300 de angajaţi ai SRR au semnat pentru declanşarea grevei în radioul public. Radio Iaşi este studioul teritorial cu cel mai mare procent de semnatari care s-au pronunţat în favoarea grevei.

De altfel, Federaţia FAIR-MediaSind, cu cele două sindicate afiliate – Sindicatul Naţional din Cultură – FAIR şi Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind – este organizaţia abilitată, prin decizie judecătorească definitivă, să negocieze un Contract Colectiv de Muncă la Societatea Română de Radiodifuziune. Pe lângă greva de avertisment din data de 1 octombrie 2024, FAIR-MediaSind a aprobat un calendar de acţiuni greviste ce se pot derula pe tot parcursul lunii octombrie şi ar putea culmina cu o grevă generală în data de 1 noiembrie 2024 în instituţiile din Cultură şi Mass -Media.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu