Închide

Gravuri realizate de artistul Constantin Udroiu, donate la Muzeul Etnografic

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 13, 2015 0 228

Un număr de  57 de gravuri realizate de marele artist român Constantin Udroiu (1930-2014) vor fi donate Muzeului Etnografic al Transilvaniei de soția artistului, cunoscuta specialistă în lingvistică romanică Luisa Valmarin, profesoară la Universitatea „La Sapienza” din Roma.

Displaying afis jpg 001 mic.jpgVernisajul expoziției va avea loc joi seara la ora 18, în prezența donatoarei.

Constantin Udroiu s-a născut la București, în anul 1930. A studiat la Facultatea de Arte Frumoase din București, unde l-a avut ca profesor pe Gheorghe Vânătoru (1908-1983). Condamnat la 22 de ani de muncă silnică pentru opiniile sale anticomuniste, a ispășit o pedeapsă de 10 ani – din 1954 în 1964 – în temnițele comuniste. S-a stabilit în Italia în anul 1971. A realizat peste 200 de expoziții personale în întreaga Europă.

A executat fresce în biserici bizantine din Italia și România. În 1993 a realizat o Via Crucis compusă din 15 capele pe un parcurs de 1 km din localitatea Faicchio, precum și o lucrare „Cina cea de taină” (8 x 4 metri) și o „Cina din Emmaus” (6 x 4 metri), în trapezul noului seminar din Benevento. În iunie 1991 a fost numit Senator al Academiei Internaționale de Artă Modernă, din a cărei conducere a făcut parte până la sfârșitul vieții.
Constantin Udroiu a fondat Școala de Artă Nikopeia, în cadrul căreia susținea cursuri gratuite pentru cei care doreau să învețe tehnicile picturii și ale xilogravurii. Școala de Artă Nikopeia a funcționat pe lângă Accademia Internazionale di Arte Moderna (Istituto superiore di cultura, cu sediul la Roma), iar în cadrul acesteia se studia tehnica frescei și a picturii pe sticlă.  Școala de Artă Nikopeia oferă cursuri gratuite, la sfârșitul fiecărui an cursanții primind o diplomă. După moartea lui Constantin Udroiu, în 2014, cursurile sunt susținute de profesori formați de acesta.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu