Închide

Ghidul tranzacțiilor imobiliare în cea mai scumpă piață din țară: prețurile au crescut cu 5,5% într-un an, vânzări de sute de milioane de euro

Economie by Mihai Prodan - sept. 08, 2020 0 261

Prețul  imobiliarelor, în cea mai scumpă piață din țară, a crescut într-un an cu peste cinci procente în ce privește tranzacțiile realizate, și nu prețul cerut de vânzători, după cum arată ghidul tranzacțiilor imobiliare publicat azi de Primăria Cluj-Napoca și realizat de Veridio.

Piața imobiliară din Cluj-Napoca a totalizat anul trecut tranzacții de 680 milioane de euro, în creștere cu 6% pe an. Prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor în 2019 este de 1.362 euro/mp, în creștere cu peste 5,5% față de anul 2018. Astfel, arată raportul, Cluj-Napoca rămâne orașul din România cu piața imobiliară cea mai efervescentă după criza imobiliară care a debutat acum 11 ani. ”Interesul crescând pentru acest pol de dezvoltare al țării provine într-o proporție semnificativă din județele apropiate, precum Maramureș, Bistrița-Năsăud, Alba, Sălaj, Mureș și Satu Mare, astfel că peste 28% din cumpărătorii din anul 2019 vin din alte județe ale țării, iar doar sub 2% provin de peste granițe”, arată Adrian Vascu, senior partner Veridio, compania care a realizat ghidul.

Cel mai scump oraș din țară din punctul de vedere al tranzacțiilor imobiliare e împărțit în cartierele Centru, Zorilor,
Mănăștur, Grigorescu, Gheorgheni, Andrei Mureșanu, Mărăști, Iris, Bulgaria, Dâmbul Rotund, Someșeni, Plopilor, Gruia, Între Lacuri, Bună Ziua, Europa, Colonia Sopor, Colonia Făget, Colonia Borhanci, Colonia Becaș și zona limitrofă. Presiunea imobiliară a dus la îndesiri în mai multe zone precum Câmpului din capătul cartierului Mănăștur, cartierele Bună Ziua și Europa, dar și Plopilor Noi, Făget, Becaș, Borhanci și Sopor. „Momentul în care am finalizat această analiză plină de informații ce merită luate în considerare se suprapune cu criza medicală generată de pandemia Covid 19, care a bulversat atât afacerile cât și viețile noastre. În acest context și percepția asupra cifrelor din acest ghid va trebui menținută la datele de referință ale acestuia respectiv sfârșitul anului 2019. Pentru începutul anului 2020 s-a consemnat în primul trimestru o creștere a volumului tranzacțiilor imobiliare peste nivelul similar al anului 2019. Întregul an 2020 și efectele pandemiei asupra pieței imobiliare le vom consemna însă în ediția din anul viitor a ghidului”, a explicat Adrian Vascu, Senior Partner Veridio.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.