Închide

Ghidul divorțului în 2017: tot ce trebuie să știe soții atunci când vor să desfacă o căsătorie

ActualitateSocial by Actual de Cluj - nov. 21, 2016 33 131369

Divortul poate avea loc prin acordul sotilor, la cererea unuia dintre soti sau atunci cand continuarea casatoriei nu mai este posibila, toate aceste situatii fiind reglementate de noul Cod civil. In plus, legislatia autohtona prevede ca sotii au de ales intre mai multe variante atunci cand decid sa se desparta: divortul administrativ, care presupune desfacerea casatoriei de catre ofiterul starii civile, divortul la notar, cel in instanta de judecata, precum si divortul la mediator. Afla ce procedura trebuie urmata in fiecare dintre cazuri, ce costuri implica procedurile si cum se realizeaza partajul bunurilor comune.

Divortul este reglementat de noul Cod civil la Capitolul VII

„Desfacerea casatoriei” – se stabileste ca divortul poate avea loc in urmatoarele situatii: prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot; atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila; la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;  la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Actul normativ prevede, totodata, ca sotii au de ales intre mai multe variante: divortul administrativ, care presupune desfacerea casatoriei de catre ofiterul starii civile, divortul la notar, cel in instanta de
judecata, precum si divortul la mediator. „In alegerea tipului de divort conteaza, insa, mai putin motivele de divort, cat situatia concreta a partilor, daca acestia au sau nu minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati”, explica avocatul Coltuc Marius Vicentiu. Conform acestui act normativ, procedura administrativa presupune adresarea unei cereri de divort, de catre ambii soti, ofiterului de stare civila de la locul incheierii casatoriei sau de la ultimul domiciliu comun al sotilor. Divortul la starea civila se poate incheia doar daca sotii nu au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati.

In ceea ce priveste divortul in fata notarului public, acesta se va realiza daca sotii convin de comun acord asupra tuturor aspectelor ce privesc desfacerea casatoriei, aspecte referitoare la: numele de familie pe care sa il poarte dupa divort; exercitarea autoritatii parintesti obligatoriu de catre ambii parinti; stabilirea locuintei copiilor dupa divort; modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii; stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor. In plus, spre deosebire de divortul la starea civila, divortul la notar se poate incheia chiar si daca exista copii minori. Notarul va indruma sotii sa se adreseze instantei si in cazurile in care acestia nu se inteleg asupra numelui de familie pe care sa il poarte dupa divort sau daca nu reusesc sa stabileasca de comun acord contributia fiecaruia la cheltuielile de crestere si educare a copiilor.

Important! Sotii nu pot ataca decizia ofiterului de stare civila sau a notarului public de a refuza sa incheie divortul: „Impotriva refuzului ofiterului de stare civila sau notarului public nu exista cale de atac, dar sotii se pot adresa cu cererea de divort instantei de judecata, pentru a dispune desfacerea casatoriei prin acordul lor sau in baza unui alt temei prevazut de lege”, se precizeaza in noul Cod Civil. Atat in procedura administrativa, cat si in cea desfasurata in fata notarului public, partile vor depune personal cererea (prin exceptie, in fata notarului public si prin mandatar cu procura autentica), se va acorda un termen de reflexie de 30 de zile, termen la care partile se vor prezenta personal si se va verifica mentinerea consimtamantului liber si neviciat al sotilor in desfacerea casatoriei.

Instanta de judecata, singura varianta pentru sotii care nu se inteleg

In cazul in care sotii nu sunt de acord cu divortul, singura varianta pentru desfacerea casatoriei ramane instanta de judecata. Motivele de divort sunt prevazute de noul Cod civil: atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila; la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani; la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Instanta va pronunta divortul din culpa sotului parat atunci cand, din cauza unor motive temeinice, imputabile acestuia, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.
Mai mult chiar, dupa cum explica avocatul, instanta poate pronunta divortul din culpa ambilor soti, chiar atunci cand numai unul dintre ei a facut cerere, daca din dovezile administrate reiese ca amandoi sunt
vinovati de destramarea casatoriei. In schimb, daca paratul nu a formulat cerere reconventionala, iar din dovezile administrate rezulta ca numai reclamantul este culpabil de destramarea casatoriei, cererea acestuia va fi respinsa ca neintemeiata. Atunci cand sotii sunt separati in fapt de cel putin 2 ani, oricare dintre ei va putea cere divortul, asumandu-si responsabilitatea pentru esecul casatoriei. „In acest caz, instanta va verifica existenta si durata despartirii in fapt si va pronunta divortul din culpa exclusiva a reclamantului”, explică avocatul. Nu in ultimul rand, atunci cand divortul este cerut pentru ca starea sanatatii unuia dintre soti face imposibila continuarea casatoriei, instanta va administra probe privind existenta bolii si starea sanatatii sotului bolnav si va pronunta divortul, fara a face mentiune in hotarare despre culpa pentru desfacerea casatoriei.

Cum se realizeaza partajul bunurilor?

In ceea ce priveste partajul bunurilor comune ale sotilor, acesta va putea fi facut fie odata cu divortul, fie ulterior, dupa obtinerea certificatului de divort sau ramanerea definitiva a sentintei de divort,
dupa cum arata avocatul Gabriela Gerber: Conform noului Cod civil, regimul matrimonial inceteaza intre soti inca din momentul depunerii cererii de divort sau, in cazul divortului prin acord, de la data separatiei in fapt a sotilor, daca se solicita aceasta. Ca si act juridic, sotii vor incheia actul de lichidare a regimului matrimonial, cu respectarea formelor cerute de lege, urmat, la libera lor apreciere, de partajul bunurilor comune si de regulariarea datoriilor, insa incetarea propriu-zisa a regimului matrimonial nu va mai fi conditionata de acesta. „Partajul va putea fi cuprins si intr-un eventual acord de mediere sau intr-o tranzactie depusa si semnata in fata judecatorului investit cu solutionarea cauzei”, explică avocatul.

Care este cea mai „ieftina” varianta de divort?

Potrivit avocatului Coltuc Marius Vicentiu, cele mai mici costuri sunt cele ale divortului pe cale administrativa in fata ofiterului de stare civila. Pentru celelalte doua variante, cea a divortului la notar si cea a divortului in instanta, costurile sunt variabile in functie de onorariul notarului si al eventualului avocat angajat sa reprezinte sotii in instanta. In plus, in fata instantei se vor achita si taxe judiciare de timbru.

Mai precis, potrivit OUG nr. 80/2013, tarifele taxei judiciare de timbru sunt diferite, in functie de motivele divortului prevazute de Codul Civil la art. 373: Art. 373 – Divortul poate avea loc:

a) prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot; b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila; c) la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani; d) la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Astfel, in cazul in care cererea de divort este introdusa prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot, taxa judiciara de timbru va fi de 200 lei. Pretul taxei va fi mai mic, de 100 lei, atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila. Tot 100 lei costa taxa pentru cererea de divort a unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani.

Actul normativ stabileste, de asemenea, ca pentru cererea introdusa de unul dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei, tariful taxei judiciare de timbru va fi de 50 lei. Acelasi tarif, 50 lei, se aplica pentru cererea privind acordarea despagubirilor sau pentru stabilirea prestatiei compensatorii. In ceea ce priveste cererile care nu sunt accesorii unei cereri de divort si care au ca obiect stabilirea locuintei copilului, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, dreptul parintelui sau al altor persoane decat parintii de a avea legaturi personale cu copilul, locuinta familiei, actul normativ publicat recent prevede un tarif de 20 lei pentru fiecare cerere.

avocat Coltuc Marius Vicentiu

33 comentarii

  1. Mă poate ajuta cineva cu raspuns??sotul meu vrea sa divorteze pt ca el zice că nu ne întelegem dar problema este ca el a fost in legiune si totul pt el trebuie sa fie perfect….in fine…el vrea sa divorteze si sa aibă custodia copilului de 10 luni….aş vrra să mă liniştesc ca nu e posibil asa ceva ci va rămine la mine….multumesc

  2. Va rog sa ma ajutați am fost rapita pentru o asa zisa casatorie in urma cu aproape 13 ani dar dupa cateva
    Saptamani de incercari ale vieti am reusit sa ma intorc inapoi la parinti mei dar fara acte (certificat de nastere+act de identitate) certificatul find comandat de iei prin primarie lor din locul unde am fost nascuta .asa au profitat de ocazie si mi-au folosit actele pentru ca o persona din familia lor cu varsta de peste 30 de ani sa imi poarte numele eu avand 14 ani si fara acordul parintilor .eu am aflat acum doi ani cand mi-am nascut cea dea treia fetita si nu am avut certificatul de nastere cand am cerut unul nou mi sa comunicat ca ar exista si un certificat de casatorie unul de care nu am stiut niciodată cum e posibil sa „divortez”fara sa intalnesc persoana respectiva va rog din suflet sa imi dati un sfat cum se procedeza nu am fost si nu sunt casatorita de atunci.

  3. De ce mai trebuie un termen de 30zile.ptr covorul la notar.noi suntem despărțiți de 12 ani.având fiecare o alta relație.acum vrem sa divortam de ce trebuie asteptat atat?

  4. Buna seara,scuze pentru întrebarea adresa atat de târziu vreau sa divorțez stateam la fosta soție si Duminica trecuta când m am dus acasă fostul socru mă dat dat afară.Mi a zis ca nu mai am ce căuta la el în curte si ca s a terminat relația dintre noi doi,dar cât am avut converați cu ia nu mi a zis nimic.Si din acel moment am plecat,avem un copil împreună si as vrea sa știu Cum pot sa obțin si eu dreptul de al vizita,de as putea sa ofer o educație si în ultimul rand sa îl ajut financiar.Vă multumesc anticipat

  5. Buna ziua numele meu este Ionela si sunt casatorita cu un albanez Kosovoar este posibil ca el sa divorteze de mine fara ca eu sa imi dau acordul si semnatura la starea civila imi pudeti da un raspuns va rog mult vreau sa stiu daca el poate incheia casatoria fara acordul meu sau fara semnatura mea

  6. Buna ziua, am divortat de aproape 6 luni si nici acum nu mi a ajuns decizia..care ar fi cauza acestei intarzieri… aceasta hotarare ar fi trebuit sa mi fie trimisa. Nu pot rezolva cu partajul intrucat nu am hotararea.Avocata mea tot ma duce cu vorba ca se v a interesa si tot astept in zadar .Ce as putea face eu ..unde a ma adresez??? Sa schimb avocatul??? Ma chinui de din 2015 cu acest divort. Va multumesc !

  7. Buna ziua! Am introdus cerere de divort la Tribunalul Bacau in octombrie 2017 din vina sotului care timp de 35 ani n-a avut nicio treaba cu familia,sau prea putin.In schimb si-a trait viata dupa bunul lui plac ,restaurante,lipsit de acasa,si mai ales imprumuturi la banci,car-uri,imprumuturi de care nu aveam si nu am cunostinte,aflam doar cand imi veneau instiintari sau giranti la usa.Acum am aflat de un imprumut facut in 2011 despre care eu nu stiu.Am aflat acum ca este vorba de-o EXECUTARE SILITA pentru suma de 28.346,63 lei,reprezentand credit restant,dobanzi aferente creditului.Data in camera de consiliul si pronuntata in sedinta publica din 29 martie 2017.Va rog sa-mi spuneti ce sa fac?!! SUNT UN OM DISPERAT,n-am luat de la nimeni 5 bani fara sa-i inapoiez,pot demonstra cu martori.Nu-i singura datorie de care am aflat.VA ROG UN SFAT! Mentionez ca la cererea de divort n-am cerut partaj,am crezut ca vom imparti bunurile(in proportie de 95/100 cumparate de mine)la mica intelegere.CE TREBUIE SA FAC?VA ROG DIN SUFLET.Cred ca o sa-mi scoata apartamentul la licitatie.Mentionez ca sotul meu a plecat de acasa de pe 10 august 2017,NU STIU NIMIC DE EL,NU MAI RASPUNDE LA TELEFON,MESAJE.In speranta ca ma veti ajuta c-un sfat.MULTUMESC ANTICIPAT!

  8. Am si eu o intrebare va rog frumos…Fosta sotie a sotului meu a divortat acum 10 ani la tribunalul din Fetesti. sotul meu nu are sentinta de divort si ii trebuie urgent pt a si face buletinul. Cum poate obtine sentinta de divort fara a merge la tribunalul unde s a desfasurat divortul? Noi locuim in Bucuresti

  9. am un copil este nascut inainte de casatorie pentru ca sa locuiesc cu copilul parintii au dat o suma de bani care sa-u investit in locuinta si au ajutat sa fie cumparata dupa aprox. trei luni a avut loc casatoria locuinta a fost cumparata pe numele actualei sotii dupa 9 luni sotia a intentat divort cum pot sa recuperez banii parintilor ce pot sa fac.

  10. Bună. Soțul este consumator de alcool și acest lucru ma supăra rău, poate fi un motiv de divort. Este singurul lucru pe care nu pot sa accept deși faptul ca are multe defecte le exclud dar bautură nu pot. Ii este indiferent și faptul ca avem un copil de câteva luni, am mai înaintat o data cererea de divorț și nu l a interesat sa spun. As vrea câteva sfaturi, deoarece nu vreau ca și copilul sa rămână cu el mai ales ca mama soțului este bolnava psihic deși nu recunoaște nimeni. Ii doresc sa obțin custodie totala a copilului.

  11. Buna ziua asi dori să stiu dacă pot divortam an fata notaruluisunt casatorit si nu ne mai antelegem nu avem bunuri comune nimic an schimb avem 2 copii cum trebuie sa procedez daca sotia nu vrea sa divortez an condițiile an care ia esti de vina pentru decizia mea

  12. Buna ziua. Eu sunt in germania soția in romania, de 2 ani nu mai suntem împreună,copii sau proprietati nu avem de împărțit. Vrem să divortam de comun acord cat mai rapid . Am nevoie de ajutorul unui avocat. Va Mulțumesc emancipat

  13. Căsătoria noastră s-a produs datorită copilului. Acum la5 luni după nastere totul este dezastru! Certuri, violenta verbala și fizica(cu 2luni înainte de nastere). Nu am facut plângere și nici nu am povestit atat ca situația este jenanta cât si ca am spetat ca se va schimba după ce se naște copilul(însă am reușit sa îl înregistrez când a recunoscut). El nu știe ca eu am dovezi atât ca el nu si-a dorit copilul cât și ca a recunoscut ca m-a lovit. Ideea este ca el sta foarte bine financiar și ma amenință ca își angajează cei mai buni avocați din țara ca sa îmi ia copilul… asta sunt convinsă ca nu are cum cu toți banii lui, întrebarea mea este: date fiind cele de sus, eu pot cere custodia exclusiva? El este un bărbat impulsiv și violent ce jignește ca un ultim om… are și o plângere scrisă de la un fost vecin și încă vreo doua scandaluri ce s-au lăsat cu sange.

  14. Care este hotărârea de a elimina o soție dacă a mințit soțul ei și a spus că este virgină și după căsătorie vedeți că nu era virgină și care este hotărârea de a elimina soția care trădează soțul ei cu orice om, vă rugăm să răspundeți și mulțumesc

  15. Sunt divorsat din 2016 sa facut partajul bunurilor mobile amiabil,iar bunurile imobile sau facut prin instanta,fostei sotii revenind-ui un imobil care ulterior la si vandut. In instanta a recunoscut ca sa facut partajul cu bunurile mobile,a ridicat parte din ele,dar au ramas in locuinta mea. A fost atentionata de mai multe ori ca sa-si ridice bunurile,dar de fiecare data motiveaza ca nu are unde le duce,desi a primit un spatiu. Ce urmeaza sa fac,legal sa Scot bunurile din locuinta mea??.

  16. buna ziua ,
    poate ma puteti ajuta sa inteleg , legea !?
    …caci inteleg de la Dumneavoastra , de la legea care exista in Romania , ca este normal legal vorbind , se poate divorta dupa 2 ani de separare !
    intrebarea mea este : daca Doamna divorteaza pe motiv ca suntem separati de 2 ani , trebuie sa demonstreze asta , adevarat ? (pentru ca in Instanta , legea zice foarte clar ca Orice trebuie demonstrat!!!!)
    ceea ce vreau sa subliniez si sa accentuez este – Nu pleaca cu copilul minor , ca un fugar , lasa doi ani sa treaca , fara instiintarea Sotului , fara instiintare de divort , semnand ilegal documente si declaratii in fata legii , si pur si simplu pentru ca avem noi Romanii o astfel de lege in Romania , Sotia divorteaza pentru ca a fost separata de Sot mai mult de 2 ani !?
    SE DEMONSTREAZA ACESTE LUCRURI IN INALTA INSTANTA ? ADEVARAT ?
    EU , NEFFIIND INSTIINTAT CU ABSOLUT NIMIC , FIIND IN ALTA TARA , SOTIA PLEACA ILEGAL FARA PROCURA , PLEACA CU FIICA MINORA IN ROMANIA , TREC 2 ANI , DIVORTEAZA PE BAZA ACESTEI LEGI , MA TREZESC CA AM RAMAS SI FARA CUSTODIE SI CA TREBUIE SA PLATESC PENSIE ALIMENTARA .
    SE DEMONSTREAZA ACESTE LUCRURI IN INSTANTA SAU NU , MAI INTAI DE A FI PUSE IN PRACTICA ?
    VA MULTUMESC RESPECTUOS SI ASTEPT UN RASPUNS DE LA DUMNEAVOASTRA .
    CU RESPECT ,
    Ovidiu

  17. Buna ziua,
    Prietena mea a decedat nu cu multe luni in urma, ea fiind divortata si cu custodia exclusiva a copilului obtinuta de la tribunal. Acum tatal biologic a iesit la iveala dupa ani de zile, in urma decesului prietenii mele precum ca ar vrea sa obtina custodia copilului, chiar daca in divort a renuntat complect si nu s a ma interest deloc de copil din acel moment. In testament pritena mea m a lasat pe mine ca si garantul si tutorul copilului, dar asta este si dorinta copilului de a ramane cu mine. Eu ma aflu in Anglia am inceput si percursul pentru adoptie, percurs lung prin asistenti sociali si ordine judecatoresti. As vrea sa stiu daca se poate la care tribunal trebuie sa ma apelez, cel romanesc sau cel britanic, dar mai ales as vrea sa stiu ce sanse are tatal biolohic sa abtina custodia cop[ilului stiid ca cel din urma vrea absolut sa stea cu mine.

    Va multumesc anticipat.

  18. Ce mărturie minunată, sunt clare de torpe, am fost fericită de căsnicia mea, nu până când soțul meu a început să asculte bârfe despre mine nefiind credincioși juramintelor noastre conjugale, am încercat să-l înțeleg că sunt bârfe și minciuni, dar a pierdut dragostea, încrederea și încrederea în noi. Așa că am devenit cupluri neplăcute și apoi ne-am umplut de divorț, mai târziu ne-am despărțit. ani după divorțul nostru, am continuat și am încercat să trăiesc o viață normală fără el, dar nu am putut, așa că am început o căutare despre cum să-mi revin fostul soț, apoi m-am referit, BaBa ogbogo un bărbat extraordinar și extrem de spiritual care mi-a aruncat o vraja de dragoste și mi-a făcut EX-ul să se întoarcă la mine în perioada de 48 de ore. Sunt copleșitor, așa că îi las contactul aici pentru cei care au probleme de relație și căsătorie, astfel încât să poată ajuta cu lucrări grozave. E-mail: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Sau numărul lui de WhatsApp. 447440557868. Luați legătura cu el, vedeți cât de mare și puternic este. De asemenea, ajută în următoarele aspecte …

    (1) Opriți divorțul.
    (2) Barrenness End.
    (3) Noroc vraja.
    (4) Vraja de căsătorie.
    (5) Scapă de probleme spirituale.

  19. Am suferit foarte mult în căsnicia mea, pentru că soțul meu m-a părăsit și îmi lasă cele patru fete frumoase pentru un an și șase luni, de atunci viața mi-a devenit insuportabilă. Și nu m-am gândit niciodată că se va întoarce la mine până când mă refeream la doctorul Robitoh, care m-a ajutat cu câteva vrăji și acum m-am întors cu soțul meu, trăind ca o singură familie fericită, contactați-l acum pe doctorul Robitoh dacă aveți probleme legate de relație și de bani și tot felul de probleme pe care le rezolvă contactează-l pe WhatsApp +14123298762 https://www.facebook.com/Dr-Robitoh-sheaka-spell-casting-and-healing-home-100867992425503/

  20. Divorțul poate fi cerut pe cale administrativă, notarială sau judiciară, cu mențiunea ca soții nu pot alege calea administrativă dacă au copii minori născuți din căsătorie, din afara acesteia sau adoptați, dar pot demara procedura de divorț la notar sau la instanța de judecată competentă. Este adevărat ca o opțiune viabila, având inclusiv costuri reduse, este prin biroul notarial, insa sunt situații și când părțile nu se înțeleg. Sau sunt situații când deși se înțeleg, interesul unuia dintre soți ar trebui sa fie ca desfacerea căsătoriei sa fie pronunțată de catre instanta din culpa exclusiva.

    După ce am citit mult pe internet pe aceasta tema, eu am optat pentru divorțul în instanță. Recomand și altor persoane dacă exista motive pentru desfacerea căsătoriei din culpa exclusiva a soțului – sau viceversa.

    https://avodivort.ro/afla-cate-tipuri-de-divort-exista-care-sunt-motivele-si-ce-consecintele-sunt/

Scrie un comentariu

Articole similare