Închide

Germania introduce județul Cluj în lista ”zonelor de risc” din România

Sănătate by Actual de Cluj - oct. 01, 2020 0 445

Autoritățile germane au introdus județul Cluj pe lista zonelor de risc din România.

Astfel, autoritățile germane au actualizat lista ”zonelor de risc” din România, cu intrare în vigoare din 30 septembrie introducând județele Alba și Cluj pe lista zonelor de risc.

În acest moment, capitala București, dar și 14 județe din România se află pe lista ”zonelor de risc”, e vorba de Alba, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Vaslui, Vâlcea. Amintim, decizia vine în contextul în care județul Cluj a înregistrat două recorduri consecutive a numărului de infecții noi cu noul coronavirus, ieri și azi – iar astăzi, pentru prima dată de la debutul pandemiei în primăvară, numărul infecțiilor nou depistate a depășit cifra de o sută, mai exact 104.

Au scăpat de restricții județele Argeș, Buzău, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ialomița, Mehedinți, Neamț, Timiș și Vrancea.  ”Totodată, ca urmare a deciziilor comune ale guvernului federal și ale celor de land, toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc“, oricând în ultimele 14 zile înainte de sosire, sunt obligate să se deplaseze – cât mai direct, cu minimizarea contactelor – și să se autoizoleze la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zile de la sosire. Respectarea obligației de autoizolare este verificată de autoritățile de land atât aleatoriu, cât și în cadrul anchetelor epidemiologice uzuale”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

În același timp, conform informațiilor comunicate public de către autoritățile germane, începând din 1 octombrie se elimină posibilitatea de exceptare de la măsura autoizolării pentru persoanele care prezintă un test Covid-19 negativ, efectuat anterior intrării în Germania. Potrivit noilor dispoziții, autoizolarea poate fi suspendată mai devreme decât termenul de 14 zile numai dacă este efectuat un test începând cu a cincea zi după intrarea în Germania și doar de la momentul comunicării unui rezultat negativ al testării. O astfel de testare se poate efectua la medicul de familie sau la autoritățile locale de sănătate și este gratuită în primele zece zile de la sosirea în Germania dintr-o zonă de risc.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că cetățenii români care vin din județe ce nu se află pe lista de risc, dacă se deplasează cu avionul spre Germania de la un aeroport aflat într-un județ listat, vor trebui să respecte toate obligațiile specifice călătorilor din zone de risc. De asemenea, cetățenii care intră în Republica Federală Germania din zonele de risc trebuie să completeze un ”formular de debarcare” – Public Health Passenger Locator Form – și să îl transmită Autorităților locale de Sănătate în termen de o zi de la sosire, astfel încât acestea să fie informate și să monitorizeze respectarea carantinei.

Simpla tranzitare a teritoriului german nu este condiționată de obligațiile menționate anterior. Tranzitul presupune părăsirea cât mai directă a teritoriului german, evitarea oricărui contact strâns cu alte persoane și respectarea măsurilor specifice de protecție: distanțare socială, igienă sau mască.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu