Închide

Gala premiilor UNITER, care premiază cele mai bune producții teatrale ale anului trecut, e programată pentru diseară în Capitală, mai multe producții clujene, și actori clujeni, sunt pe lista nominalizărilor

Cultură by Actual de Cluj - mai 27, 2024 0 77

Gala premiilor UNITER, care premiază cele mai bune producții teatrale ale anului trecut, e programată pentru diseară în Capitală, mai multe producții clujene, și actori clujeni, sunt pe lista nominalizărilor.

Gala începe la ora 18 și e transmisă în direct. 15 categorii de premii cu nominalizări, 5 premii de întreaga activitate, 1 premiu de excelență, 3 premii speciale, Premiul președintelui și Premiul British Council, acestea sunt cele care formează palmaresul Galei Premiilor Uniter în acest an. Anul acesta, în urma identificării nevoii provenite din evoluția și interconectarea teatrului cu noile tehnologii, au apărut patru noi categorii de premii: Cel mai bun spectacol de teatru de animaţie / teatru pentru copii; Cea mai bună muzică originală şi sound design, Cel mai bun video design, Cel mai bun lighting design.

Din Cluj vin nominalizări la patru categorii: cel mai bun actor în rol secundar – Miklós Bács pentru rolurile Primarul / Secretar al primarului din spectacolul „Rubedeniile”, după Móricz Zsigmond, regia László Bocsárdi de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, cea mai bună regie – Botond Nagy pentru regia spectacolului ”Elektra”, tot de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, Cel mai bun text românesc montat în premieră absolută  – ”Cum s-a îndrăgostit domnul Gherase de Clara Smith” de Cosmin Stănilă, regia Doru Vatavului, pusă în scenă la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca și, în fine, cel mai bun lighting design – Botond Nagy pentru lighting designul spectacolului ”Elektra”.

Se remarcă, între premiile pentru întreaga activitate, și premiul pentru critică și istorie teatrală, acordat clujencei Miruna Runcan.

Miruna Runcan este scriitor si critic de teatru, iar din 2004, profesor titular la Facultatea de Teatru si Televiziune a universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. A mai fost nominalizată la Premiul pentru cel mai bun critic de teatru la galele UNITER din 2004 și 2007.

Mai jos toate nominalizările:

4 nominalizări pentru clujeni la Gala Uniter, clujeanca Miruna Runcan primește premiul pentru critică și istorie teatrală

Foto: Andrei Gîndac

Nici un comentariu

Scrie un comentariu