Închide

Gabriela Ciot: Felul în care s-a negociat poziția de Comisar european pentru România și blocajul de după audieri, reflectă nevoia acută de lideri politici care să dețină o experiență serioasă în politica internațională

ActualitatePoliticaTop News by Actual de Cluj - nov. 18, 2024 0 221

Reprezentantă a Partidului România în Acțiune și candidată la Cluj pentru un mandat în Camera Deputaților, Gabriela Ciot a explicat situația actuală privind desemnarea Comisarului European, Roxana Mînzatu, pentru o funcție de vicepreședinte a Comisiei Europene și pentru portofoliul „Oameni, competențe și pregătire”. După audierile din Parlamentul European, Mînzatu n-a primit un verdict pozitiv, urmând să fie reevaluată împreună cu alți cinci comisari propuși de Italia, Estonia, Franța, Finlanda și Spania.

Expertă în Relații Internaționale, Gabriela Ciot consideră că negocierile privind desemnarea comisarului european din partea României ar fi putut avea rezultate mult mai bune, astfel încât în acest moment să nu existe niciun blocaj sau suspiciune în privința propunerii țării noastre. „În primul rând era necesară o consultare a tuturor partidelor și apoi o alegere mult mai înțeleaptă care să fie pe măsura funcției unui vicepreședinte de la nivelul Comisiei Europene”, a afirmat Ciot, invocând marile provocări economice și sociale cărora Uniunea Europa trebuie să le facă față în perioada următoare.

Gabriela Ciot a mai explicat că poziția de vicepreședinte obținută de România a fost posibilă datorită scorului electoral înregistrat de partide la europarlamentare, scor care favoriza negocierile pentru un mandat important de comisar european și tocmai din acest motiv era foarte important ca liderii de la guvernare să se priceapă la negocieri și să trateze cu grijă nominalizarea. „Ați văzut că și structura actuală a Comisiei Europene, pentru unele dintre poziții de comisari există mai multe competențe în timp ce pentru altele sunt prevăzute mai puține…Din partea noastră se putea veni cu o propunere de candidat care să aibă o expertiză mult mai mare (…) Nu e de bun augur ce s-a întâmplat la audieri, nu a funcționat nici negocierea politică dintre președinta Comisiei Europene și liderii grupărilor politice din Parlamentul European”, a mai spus Ciot, adăugând că așteaptă să vadă rezultatul final, respectiv dacă Roxana Mînzatu va trece de reevaluare, după ce unii lideri de grupuri europarlamentare, cum e și cazul lui Manfred Weber (PPE), și-au pronunțat suspiciunile în spațiul public.

Mai precis, Weber a declarat printr-un comunicat că „după audierea comisarului-desemnat român Roxana Mînzatu există încă întrebări neclarificate legate de proprietatea acesteia din Braşov”. „Criteriul nostru în timpul audierilor este clar, trebuie să evaluăm candidaţii obiectiv plecând de la performanţa lor şi de la capacitatea lor de a face performanţă fără niciun obstacol legat de activităţile lor curente sau trecute”, a transmis Weber.

Modul în care s-a procedat cu această nominalizare, într-un astfel de moment important pentru România, demonstrează cât de mare este nevoia de lideri politici care să dețină o experiență serioasă în politică internațională, transmite Gabriela Ciot, care s-a aflat în conferință de presă alături de Mircea Geoană, candidat independent la președinția României.

Mircea Geoană a spus și el că România nu-și mai poate permite să piardă timpul cu politicieni lipsiți de experiență și fără competență, și că „șansa noastră se joacă acum”, în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, 24 noiembrie.

„Finala se joacă, de fapt, acum, în primul tur. Pentru că fără mine, și o spun fără falsă modestie, orice altă varianta pentru turul unu e previzibilă, candidatul PSD câștigă. Eu sunt singurul candidat, din afara combinației Simion-Ciolacu, care pot să-l bat pe Ciolacu. Dacă nu vom înțelege acest lucru, atunci vom avea situația din 2000, intră Simion și iar ne ținem de nas pentru că trebuie să votăm răul cel mai mic. O spun respectuos, fiecare vot pentru un candidat care nu are șanse sa intre în turul al doilea înseamnă de fapt canibalizarea votului, inclusiv a votului meu, de a intra în turul doi. Nicolae Ciucă n-are de unde să recupereze diferența pe care o dau sondajele, cu toată mobilizare lor de partid, Elena Lasconi stă mai bine, însă ea are limite la bazine electorale, nu ar reuși într-un eventual tur doi să adune voturi din toate spectrele electorale, singurul capabil să facă lucrul acesta sunt eu. Singurul lider care poate să adune voturile din toate bazinele electorale sunt eu”, a comentat Mircea Geoană.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu