Închide

Furtul pe față practicat la Cluj de Supercom continuă. O femeie reclamă că i s-au cerut 238 de lei pentru ridicarea unei saltele, deși CJ Cluj a diminuat prețul pe TONA de deșeuri la 150 de lei. Supercom ar avea bligația să asigure ridicarea gratuită a deșeurilor voluminoase

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 29, 2023 1 15806

Lipsa unui regulament clar în privința cântăririi deșeurilor menajere colectate de la clujeni, dar și lipsa punctelor de colectare a deșeurilor voluminoase, precum și faptul că firma Supercom care deține monopol în județul Cluj e tolerată și necontrolată de nimeni – deși aceasta nu-și îndeplinește obligațiile contractuale – conduce la abuzuri tot mai evidente, așa cum ne semnalează o cititoare din Florești.  Localitatea Florești se află tot în Zona 1 de operare a firmei Supercom, așa cum se află și municipiul Cluj Napoca, iar cititoarea ne semnalează, inclusiv cu înregistrări vocale, cum i s-au cerut 238 de lei (190 lei plus TVA), pentru ridicarea de la domiciliu a unei simple saltele, în condițiile în care, Consiliul Județean Cluj a votat o Hotărâre prin care tariful Supercom pentru colectarea deșeurilor a fost fixat la 150 de lei/TONA de deșeuri.

Angajata Supercom îi explică femeii care solicită să-i fie ridicată o saltea, că produsul nu se cântărește, ci este evaluat de un „tehniciean”, în funcție de pozele cu produsul pe care solicitanta trebuie să le trimită pe email, însoțite de o cerere și de o carte de identitate.

„Ca noi să evaluăm, faceți o cerere spuneți mărimea saltelei, poză cu salteaua și poza cu buletinul dvs, iar când ajung la noi, un tehnicean face evaluarea, și dacă se încadrează metri cubi în suma aceasta, trimitem mașina să ridice, după ce se efectuează plata”, a informat angajata Supercom. Important de reținut, mașina nu vine imediat la comandă, ci după ce sunt grupate zece adrese din zonă, pentru că mașina nu preia produsul doar de la un singur client. Prin urmare, întrebarea insistentă a cititoarei noastre a fost cât se poate de legitimă: „cum se măsoară această saltea, cum este cântărită ea, ca să înțeleg cum s-a ajuns la acest preț?”. Angajata Supercom a răspuns simplu: „Nu se cântărește. E un preț standard pentru o colectare minimă. Mai precis, o ridicarea minimă se taxează la prețul de 190 de lei plus TVA”.

Aceeași angajată a mai subliniat că e vorba despre „un serviciu la cerere” și nu despre „o obligativitate”, în condițiile în care Supercom deține monopol pentru colectarea deșeurilor manajere, iar până în prezent nu a stabilit niciun regulament privind colectarea deșeurilor voluminoase. Conform informațiilor Actual de Cluj, Supercom are obligația să ridice gratuit deșeuri voluminoase, cel puțin o dată pe săptămână, printr-o înțelegere cu atutoritățile locale care au sarcina de a amenaja puncte pentru colectarea acestui tip de deșeuri, așa cum spune și OUG 92/2021 (artic. 60, alin 1), autoritățile administraţiei publice locale, inclusiv a municipiului Bucureşti au următoarele obligaţii:

1. h) asigură spaţiile necesare pentru colectarea separată a deşeurilor, (…), dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deşeu şi dezvoltă în mod corespunzător centrele înfiinţate potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 5/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pentru a oferi populaţiei posibilitatea de a se debarasa, fără plată, de deşeuri de hârtie şi carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn, textile, ambalaje, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, deşeuri de baterii şi acumulatori şi deşeuri voluminoase, inclusiv saltele şi mobilă. 

De altfel, Supercom în Sectorul 2 din București, unde asigura colectarea deșeurilor, respecta cu strictețe această obligativitate anunțând pe site-ul propriu colectarea gratuită a deșeurile voluminoase în fiecare sâmbătă: „pentru a ne păstra sectorul curat și civilizat, facem apel la dumneavoastră să nu le depozitați pe spațiul public în altă zi a săptămânii”, se arată în anunțul Supercom.

Doar la Cluj nu se poate, unde autoritățile dorm bine mersi pentru ca abuzul și furtul Supercom să funcționeze perfect.

„Dar daca tot îmi cer să plătesc 190,69 +TVA adica total 237,79lei lei, ce am nevoie să trimit și cereri scrise de mână și buletina?!  Chiar nu se sesizează nimeni? Când am auzit, am crezut că e o glumă, nu mi-am imaginat atâta bătaie de joc. Laînceput mi s-a spus (telefonic) prețul făra TVA, ulterior, după alte intervenții, mi-au spus și cu TVA , adica 237,79lei/ tona, dar pe Kg  nu au vrut să-mi spună si nici cum cântăresc salteaua/ produsul de colectat. Am sunat înapoi să mă lămuresc, totuși, cum cântăresc ei salteaua și cât mă costă, mi-au răspuns că ei nu cântăresc ci colectează, că un tehnician evaluează… Ca ridică comenzi, minim 5 m cubi. Hmm?! M-am uitat pe internet ce înseamnă 5m cubi, n-am înteles nimic (…) Între timp, m-am documentat și am aflat printre altele ca Sectorul 2 al Capitalei, sâmbăta, face colectări gratuite de la domicliu, Bistrita Năsăud face des colectari gratuite (au și orar, program info clar. În 2023, locuitorii din Bistrița-Năsăud vor avea parte de 6 campanii GRATUITE de colectare a deșeurilor voluminoase. Timișoara la fel etc . În Cluj, la Floresti (că tot din zona 1 face parte), nimic, nici măcar centre de colectare nu sunt. Mă întreb de ce alții pot și la Cluj nu se poate? Chiar asa? Adică pentru ce plătim în acest Cluj de 5 stele? Mai mul, dacă te uiți pe site-ul Supercom, nu au nicio informație, în afara de cele pentru contracte și accesul la plăți către ei, nici măcar prețurile nu le au afișate (…), a reclamat cititoarea Actual de Cluj.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare