Închide

„Frig, domnule, frig”. Civicii sunt vigilenți. Ce facem pentru cei care nu au căldură zilele acestea

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 04, 2020 0 481

Temperaturile scăzute din ultimele zile i-au îngrijorat pe civicii din oraș, care s-au arătat preocupați de felul în care vor face față izolării sociale cei care n-au centrale de apartament sau bloc și nici resurse pentru aeroterme sau radiatoare.  Având în vedere situația specială, Primăria s-a sesizat și va reporni sistemul de încălzire centralizat.

„Mie telefonul îmi arată acum 9 grade la Cluj. Asta înseamnă că azi noapte au fost în jur de 5-6 grade. Numai că în orașul de 5 stele nu se mai dă căldură deja de câteva zile bune. Pentru următoarele zile s-au anunțat temperaturi scăzute, tot așa, de câteva grade. Nu pot să nu mă întreb cum face face un pensionar sau o familie necăjită care nu are radiatoare electrice în aceste zile. Stă acasă dar și îngheață de frig?!”, ne-a semnalat un clujean. Dilema sa a fost împărtășită și de oameni din grupurile de suport care ajută în prezent pensionarii singuri din oraș să facă față cu brio izolării. „Noi ajutăm o doamnă pensionară din cartier. Îi facem cumpărăturile, având în vedere că ea este singură. De două zile e foarte necăjtită, ne-a spus prin ușă că a fost nevoită să își ea pe ea două rânduri de haine. Căutăm să îi ducem o aerotermă. Nu prea se îndură să consume energie electrică. Sigur mai sunt și alții care sunt afectați și care nu au centrale de apartament, mai ales că temperaturile scăzute se vor menține în următoarele zile, conform prognozelor. Trebuie să ne gândim la cei mai puțin avantajați în aceste zile complicate”, au spus alți civici din grupurile de suport pentru vârstinici inițiate în oraș.

Viceprimarul Dan Tarcea spune că și municipalitatea și-a pus această problemă la acest început de săptămână cu vreme rece, mai ales că oamenii sunt nevoiți să petreacă timpul doar în casă. „Vom reporni sistemul centralizat de încălzire în această după-amiază și îl vom menține în funcțiune pentru trei zile, cât s-au anunțat temperaturi scăzute”, a mai spus oficialul. Pornirea sistemul centralizat de încălzire vine cu costuri suplimentare care sunt cu greu suportate de pensionari sau familiile necăjite din sistemul centralizat iar măsurile trebuie aplicate în așa fel încât să poată face față toată lumea.

Societatea de Termoficare a Primăriei are peste 15.000 de abonați persoane fizice racordați la rețeaua centralizată de încălzire și apă caldă.

 

sursă foto: Viorica Fulop (facebook)

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.