Închide

FOTO/VIDEO Plimbare prin centru, de Cluj Never Sleeps. Nu chiar „never”.

ActualitateTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - iun. 19, 2016 0 407

Sâmbătă seara, Piaţa Muzeului – cel mai popular loc de terase al Clujului, insulă ferită de trafic, unde vinul şi limonada se savurează fără fundal sonor de maşini. Nu e foarte clar dacă la Cluj e seară cu ploaie sau fără (e şi-şi), aşa că lumea s-a aşezat, cu precauţie, sub umbrele. În zumzetul de taifas şi clinchet de pahare, apare deodată o mulţime de arătări – spun ceva, câte unul îţi vine la masă, se scot telefoane şi se fac poze.

Sunt cei de la Facultatea de Teatru şi Televiziune, porniţi în procesiune teatrală dadaistă prin centrul oraşului, în seara de Cluj Never Sleeps. Peste 30 de evenimente s-au anunţat pentru seara de 18-19 iunie în oraş, iar în centru dai de ele (sau dau ele de tine) cam oriunde te-ai afla.

Vrei să pleci din piaţă, la colţ te opresc mimii. Statuile vivante circulă sau se opresc şi aici. Doamnelor din alte epoci le flutură rochiile lungi, în vânt care mai anunţă vreo rafală de ploaie, iar lângă ele cineva a aşezat prevenitor un bol de donaţii. Ţi se aruncă în cale cu praf magic (sau ce o fi).

Treci de dadaişti şi de statui vivante, treci drumul şi dai în Piaţa Unirii de un fel de „occupy”. Cu terase. S-au instalat mese, scaune şi umbrele, iar pe scenă (da, e şi o scenă) e fanfara (Fanfara Transilvania). Lumea dansează în faţa scenei. „Dansuri ţigăneşti ştiţi?”. Nu e foarte clar dacă lumea ştie, ce e însă cert e că lumea dansează.

Mai departe, pe Eroilor sunt nişte ciclişti (un grup de maraton de spinning) şi, în rest, atmosferă de terase, de seară de weekend. Dacă în Piaţa Unirii alegi însă să o iei în sens opus, găseşti ceva mai altfel: strada Napoca e închisă, temporar, traficului auto. O fâşie albă, lungă, curge ca un covor pe mijlocul străzii şi aici se fac desene – o talpă, o inimioară, în funcţie de inspiraţie şi tema de moment.

Un individ, rămas doar în lenjerie intimă, stă pe un scaun, pe stradă. E performance… „păi dacă mă pun eu, aşa, pe scaun, în mijlocul străzii, mă amendează imediat cineva… Dacă mă mai şi dezbrac…”, constată, amuzat, un privitor.

 

IMG_3715
Mai departe, poţi alege să mai stai la o limonadă (?) pe Universităţii. Şi aici sunt pietoni şi oameni de terase. „Ce atmosferă faină. E foarte bună atmosfera”, constată un participant nimerit în plin „Cluj Never Sleeps”. La Sister’s Caffe cântă Edina Quartet. E muzică live şi voie bună.

Până când afli, brusc, că e trecut de ora 11.00. Ţi-o zice Poliţia Locală, în intervenţie. E târziu şi sunt vecini. Asta chiar dacă ar trebui să fie Cluj Never Sleeps, eveniment aprobat şi susţinut de primărie, cu evenimente până după miezul nopţii… Lumea aplaudă, e nemulţumită de finalul anunţat, artiştii cântă mai încet.

„Atmosferă caldă, momente interesante, veselie şi voie bună pe străzile oraşului, la Cluj Never Sleeps 2016! În pofida vremii capricioase, clujenii s-au bucurat de muzică, teatru, dans şi evenimente speciale în cadrul celei de-a treia ediţii a Cluj Never Sleeps – Noaptea albă a culturii”, a postat primarul Emil Boc pe pagina oficială de Facebook.

Atmosferă a fost:

Sursa foto: Emil Boc, Facebook

Sursa foto: Emil Boc, Facebook

Sursa foto: Emil Boc, Facebook

Sursa foto: Emil Boc, Facebook

 

 

Evenimentelor concentrate în centru li s-au adăugat şi porţi deschise în cartiere, pentru alte evenimente. Asfel, programul Cluj Never Sleeps a inclus şi destinaţii ca Orsini Art Gallery sau la Fabrica de Pensule, pentru artă, o invitaţie a fost lansată şi din casa Trinity, pentru expoziţii de artă psihedelică şi proiecţii de filme, la Centrul de Cultură Urbană, aproape de centru – pentru salsa.

 

Vezi aici tot programul

 

IMG_3729

IMG_3720

IMG_3719

IMG_3695

IMG_3700

IMG_3660

IMG_3684

 Foto/video: Luminiţa Silea, Kristina Reştea

  • author photo two

    Kristina Reştea

    Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu