Închide

FOTO/VIDEO Piaţa transformată în târg: ce găseşti în Unirii, locul cu fulgi, oi şi luminiţe de iarnă

ActualitateTop News by Kristina Reştea - dec. 02, 2015 0 832

Moşi, reni şi oameni de zăpadă, mari, mici şi foarte mici, îngeraşi plutitori şi clopoţei sunt universal prezenţi. Pentru cadouri, pentru decorat casa şi bradul sau doar de privit pentru intrarea în atmosfera de sezon. Cele câteva căsuţe care bordează Piaţa Unirii, făcând-o mai aglomerată zilele acestea, vin cu acest fel de ofertă de iarnă, de găsit peste tot. Se mai vând căciuli şi popularele ii, dar şi bunătăţuri: de la dulciuri la brânzeturi şi cărnuri, e loc cu vin fiert (la 4 lei) sau sendviciuri. Un uriaş om-turtă dulce te îmbie la masă din una dintre căsuţele de pe colţi de piaţă. Mai încolo se vând tablouri cu Beethoven şi Mozart, găseşti icoane din coji de ouă, văzuţe pictate cu vulpi şi oraşe ori cutiuţe muzicale, care îţi cântă Singing in the rain, dacă dai la manivela mică. „Ultimele 10.000 de produse. La 99.000 de produse, ai unul gratis”, zice, hâtru, un stăpân de stand.

Într-un colţ e căsuţa Moşului, unde cei mici meşteresc pentru decoruri de sezon, iar afară e perete cu bileţele: post-its-uri care au înlocuit celebrele scrisori (cea mai des întâlnită dorinţă lăsată pe panou pentru cine ştie ce Moş Crăciun binevoitor: să vină un frăţior de Crăciun). „Hai, intră! Fă şi tu ceva”, îşi îndeamnă un tată fiul, care ar fi privit prin fereastră. S-au adus din nou oile vii, postate în decorul static ce vrea scenă a Naşterii. Stau, stinghere şi nelalocul lor, ca să li se facă poze.

Alături, peste bradul uriaş s-au presărat luminiţe aurii, cortina care acoperă o bucată de piaţă e şi aurie şi se reflectă peste sticla ce acoperă vestigiile din centru. Nişte uriaşi fulgi luminoşi mai încadrează un soi de scenă-foişor în mijocul pieţei. De pe scena mare se cântă (luni seara copii aduc câte o colindă, bilingvă sau chiar autohtonă).

Mai sunt castane, migdale, un patinoar aproape gol, mărgele şi figurine cu bufniţe. Şi locuri de făcut poze, în piaţa mică decorată cu luminiţe.

targ

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.