Închide

Foto/Video Episod din "Seri de vară": Centrul potolit şi Centrul muzical printre terasele de week-end

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 03, 2014 0 552

 

1. Centrul potolit

Cu faţa în trei culori (bucăţi de alb, negru şi o pată roşcovană), pisica urbană mă fixa furioasă. Era furioasă, asta îmi era clar, îmi era foarte clar din atitudinea ei. De ce era furioasă – asta nu ştiu, probabil fiindcă şi eu la rândul meu o priveam fix, şi chiar mă oprisem din drum ca să o studiez. Ea însă nu făcuse altceva decât să îşi vadă de treabă, sprijinită ca la bar în pervazul unei ferestre încă ne-termopanizate a unei case vechi de pe o străduţă ce duce spre Piaţa Muzeului. Case parter în mare nevoie de intervenţii reparatoare şi salvatoare stau alături de alte case transformate în localuri ori alături de puţinele imobile renovate. La câţiva paşi de casa cu pisica furioasă a mai rămas în picioare o faţadă, precar sprijinită acum, ce arată a decor uşor sinistru de teatru, fiindcă în spatele ei nu e nicio casă, ci doar un haos-posibil şantier. Îmi notez adresa, ca să verific, de curiozitate, ce construcţie nouă (“consolidare”?) s-a aprobat aici. Pariez pe un P+4. Un pic mai încolo, deşi e amplasat pe o străduţă din imediata vecinătate a popularei Pieţe a Muzeului, un local ne anunţă că “ne vedem în septembrie”. Vara vacanţelor studenţeşti trimite şi crâşmele în concedii. Pe Paul Chinezu veghează o altă casă în curs de degradare. La adresa aceasta a fost pregătit un proiect de birouri/servicii în urmă cu aproximativ 5 ani, dar a rămas deocamdată la stadiu de planuri. E linişte pe străduţele astea de centru, traversate de pisici, unde vezi doar câte un om, doi plimbându-se detaşaţi.

 

2. Centrul muzical

„Ce de-a lume!” Aşa eşti întâmpinat.

La numai câţiva paşi, Piaţa Muzeului trăieşte în zgomotul vesel al verii de terase, cu mese pline de popor venit la bere/limonadă/vin de weekend şi pline sunt şi mesele de pe străzile circulate şi populate care leagă Piaţa de strada Memorandumului sau de Bariţiu. Vacarmul zglobiu de aici nu are nimic de-a face cu pacea în care s-au scufundat străduţele imediat vecine, unde până şi proprietarii de localuri se dau plecaţi în vacanţă. Dar terasele din Muzeului sunt pline de lume, ştii că au plecat studenţii (doar e vară!), dar auzi din când în când vorbindu-se engleza turiştilor şi înţelegi că totuşi oraşul nu e adormit şi că – da, iar e complicat de găsit o masă liberă pe aici. Alte pisici străjuiesc accesul spre Mănăstirea Franciscanilor (ce o fi cu atâtea pisci?), se vinde floarea-soarelui din coşuri, publicul care nu a prins ori nu a căutat loc la mese s-a aşezat pe bănci, pe borduri şi pe treptele obeliscului. Publicul? Da, publicul. Sau trecătorii curioşi. Serile astea, în week-end, în Piaţa Muzeului e muzică. S-a amplasat o scenă şi, încadraţi de flash-uri de lumini colorate şi efecte stroboscopice, nişte tineri artişti locali îşi prezintă muzica poporului iubitor de terase şi asigură soundtrack-ul pentru filmele oamenilor de pe la mese, care mai ciocnesc (sau sparg) câte un pahar de rose.

 

 

Auzi o chitară, un saxofon, şi tocmai când te grăbeşti să constaţi că nu e rău cu muzică live în Piaţa Muzeului începe să sune de pe scenă a muzică de nuntă. Casele sunt şi aici şi/şi: unele în curs de renovare (terasa-restaurant Camino), altele părăsite (cum ar fi clădirea de la nr.2 pentru care în urmă cu mai mulţi ani se aproba un proiect de hotel. Boutique hotel). Dar aici chiar şi paragina are altă culoare, fiindcă e învăluită în mulţimea de oameni. Muzica începe la 8 (20.00) şi se termină puţin după 10 (22.00). Mai rămân zumzăielile poveştilor de terase, dar şi câteva rochii lungi şi câteva cămăşi, care mai zăbovesc pe la mese. “Ultimul autobus pleacă la 22.30”, zice o tânără, care nu se grăbeşte să o ia totuşi la fugă de la terase. Oraşul Capitală Europeană a Tineretului în 2015 pare să ceară, prin vocea poporului: orar prelungit la terase şi orar prelungit pentru mijloacele de transport în comun.

 

 

Ce caută scena în Piaţa Muzeului

 

Evenimentul Seri de Vară, organizat de administrația locală clujenă, debutează în această lună în locațiile deja consacrate, în Piaţa Muzeului, dar și la cazinoul din Parcul Central și în parcul de pe malul lacurilor din Gherogheni. A fost anunţată o lună de concerte jazz, blues, folk, pop, operă şi operetă, oferite de artişti clujeni în Piața Muzeului, Strada Mihail Kogălniceanu, La terenuri-Mănăștur, plus în cele două parcuri deja amintite.

Programul evenimentelor: AICI

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.