Închide

FOTO/VIDEO Cum au îmbinat clujenii Ziua Europei cu Ziua Independenței

ActualitateIstorie by Actual de Cluj - mai 09, 2017 0 372

Foarte mulți clujeni s-au adunat astăzi în Piața Avram Iancu, pentru a participa la manifestațiile dedicate zilei de 9 Mai. Prefectura Cluj a organizat o amplă ceremonie publică, având în vedere că această zi are triplă semnificație pentru români:  Ziua Independenței de Stat, Ziua Europei și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial.

„9 mai este o zi deosebită, emoționantă. Ar trebui să reprezinte pentru fiecare dintre noi un simbol și un exemplu. De asemenea, ar trebui să-i determine pe români să freamăte și să se gândească la viitor”, a explicat unul dintre clujenii prezenți în Piața Avram Iancu, cadru didactic la Liceul Waldorf.

Ceremonia a fost oficiată  împreună cu Divizia 4 Infanterie “Gemina”, cuprinzând prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios, mesajul prefectului județului Cluj, defilarea gărzii de onoare și a Muzicii Militare.  Totodată, au fost prezente corurile elevilor Colegiului de Muncă “Sigismund Toduță”, dirijor Ioana Gabriela Gălădean, ai Seminarului Teologic Ortodox Cluj-Napoca, dirijor pr. Prof. Petru Stanciu. A participat și corul elevilor Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică “Octavian Stroia”, coordonator prof. Daniela Moisuc. Au fost intonate cântece consacrate, marșuri militare și s-au recitat poezii patriotice, semnificativce pentru ziua de 9 mai.

Cuvântul prefectului județului Cluj, Gheorghe  Vușcan, a cuprins inclusiv mesajul prim-ministrului Sorin Grindeanu. „Respect pentru curajul și determinarea înaintașilor noștri, care, cu gândul la generațiile viitoare, au contribuit la crearea Statului Român Modern. Astăzi, cinstim sacrificiul eroilor, oameni simpli sau de stat, care au sperat într-o lume nouă… Nu în ultimul rând, sărbătorim astăzi Ziua Europei, cu încredere în viitorul proiectului european și cu asumarea unui rol constructiv al României în acest proiect. România se pregătește să preia, la începutul anului 2019, președenția Consiliului Uniunii Europene. Cred în unitate și solidaritate, și mai cred că valorile naționale vor fi protejate și chiar întărite, prin ideea de diversitate propusă de Uniunea Europeană.[…].”, a afirmat acesta.

de Anamaria Damian

Nici un comentariu

Scrie un comentariu