Închide

Fotografia detaliată a prezenței NATO la Deveselu, Câmpia Turzii și Mihail Kogălniceanu. Cât de ofensivă este forța militară și ce arme sunt desfășurate în România

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 04, 2022 0 206

Lansatoarele de rachetă din România şi Polonia ar fi o ameninţare pentru Rusia, potrivit unor declarații de marți ale președintelui Rusiei, Vladimir Putin. De cealaltă parte, atât oficialii români, cât și cei ai NATO vorbesc despre rolul strict defensiv al prezenței militare în România.

Ce a declarat Putin marți după întâlnirea cu Viktor Orban:

Se cunoaște faptul că noi am primit promisiuni că NATO nu se va extinde spre Est niciun pas. Acest lucru este cunoscut de toată lumea. Acum vedem unde se află NATO – Polonia, România, statele Baltice. Au spus una și au făcut alta, la noi poporul obișnuiște să spună despre aceste lucruri că pur și simplu ne-au înșelat (…) În pofida acestui fapt, SUA a ieșit din acest acord, iar acum, în România și Polonia vor fi în curând, dacă nu sunt deja instalate, sistemele de lansare a rachetelor, rachetele MK41 și Tomahawk pot fi instalate, ce nu constituie un sistem de antirachetă, sunt sisteme ofensive, de atac

Declarațiile președintelui Rusiei, Vladimir Putin, vizează în primul rând scutul de la Deveselu.

O gafă a ministrului Apărării din 2018, Mihai Fifor, a făcut istorie pe acest subiect. Acesta a vorbit atunci despre faptul că România are în baza miliară de la Deveselu rachete balistice. Ulterior a revenit și și-a clarificat declarația.

Baza aeriană de la Luna, de lângă Câmpia Turzii, este considerat un punct strategic al operațiunilor aeriene desfășurate de Armata SUA în Europa pe flancul de sud-est al NATO, în cadrul programului European Deterrence Initiative (EDI, Inițiativa Europeană de Descurajare), relatează G4media.ro.

Baza găzduiește avioane de luptă F-16 și MIG-uri 21 Lancer, dar și avioane de transport. La începutul anului 2020, la Câmpia Turzii au fost aduse drone MQ-9 Reaper ale Forțelor Aeriene ale SUA în Europa.

Este considerată o bază suport, care ar putea asigura întăriri la nevoie pentru o linie de front mai apropiată de graniță. Intenția este ca acolo să fie operaționale cel puțin două escadrile de avioane de luptă și mai multe aeronave de transport strategic.

Sursa foto: US Air Force / Chad Warren

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare