Închide

Fotograf clujean stă 25 de ore cu pompierii ca să afle cum trăiesc și muncesc. „Dacă li s-ar oferi condiții de muncă pe măsura efortului lor ar fi altfel”

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 24, 2018 0 539

Un fotograf a stat 25 de ore cu pompierii din Cluj ca să vadă cum trăiesc și muncesc aceștia: a mâncat, a dormit și a fost la misiuni cu ei. Concluzia sa – sunt suprasolicitați, prost plătiți și cu condiții „la limita mizerabilului”. Iar condițiile – „dacă li s-ar oferi condiții de muncă pe măsura efortului lor ar fi altfel”.

Paul Schneider are 37 de ani, e logistician, originar din Sibiu, trăiește de 10 ani în Munchen. „Sibian din naștere, clujean din convingere”, spune el: „soția e clujeancă, astfel am ajuns și eu aici, vin de 6-8 ori pe an la Cluj”. De data aceasta a stat 25 de ore cu pompierii ca să caute, spune el, „umanitatea de dincolo de uniforme”. „Da, au fost 25 de ore, care de fapt trebuiau să fie 24. Și totuși, nu mi-au fost de-ajuns pentru a surprinde ceea ce căutăm să surprind și anume emoțiile pompierilor și medicilor în momente de stres, de presiune. Nu m-a interesat să surprind evenimente groaznice, nu am căutat senzaționalul, ci am căutat umanitatea de dincolo de uniforme, trăirile pompierilor în situații delicate, care pentru un muritor de rând, asemeni mie, sunt de o amploare deosebită. În câteva ore nu aș fi reușit să mă apropii de băieți suficient de mult încât să fie naturali, ar fi fost probabil altfel știindu-se fotografiați în situații cheie, în care de obicei acționează cu lanternă de pe căsca, nu cu blitzul camerei foto. Că atare, ne-am cunoscut, de fapt, e puțin spus ne-am cunoscut, m-au adoptat rapid, devenind unul de-al lor! Am fost unul de-al lor pentru 25 de ore, am mâncat cu ei împreună, am dormit acolo unde dorm și ei! 3-4 ore deci cu siguranță nu ar fi fost suficiențe”.

Cea mai importantă concluzie a sa după 25 de ore cu pompierii e că aceștia sunt suprasolicitați și prost plătiți. „Mai precis, pentru ceea ce fac, pentru implicarea și nu mai puțin pentru rezultatele lor ușor de aflat dar greu de evaluat, au condiții de lucru la limita mizerabilului. Adică, fiind structură militarizată, comunistoidă, trăiesc încă reminiscențe ale sistemelor de mult apuse, iar asta e păcat. Dacă li s-ar oferi condiții de muncă pe măsura efortului lor ar fi altfel”. Ce înseamnă aceste „reminiscențe ale sistemelor de mult apuse”, fotograful spune că a găsit „dușuri mizere”, „bucătării neutilate” și administrație structurată ca acum jumătate de secol. „Structura militarizată a întregului corp administrativ este una, din punctul meu de vedere, păcătoasă”, spune el și detaliază: „se impun probe absolut fantastice pentru ocuparea unui post în administrație, probe pe care un atlet de performanță poate nu le-ar birui, pentru un post în administrație!”.

Șansa – sau neșansa – a făcut însă ca în cele 24 de ore pe care fotograful le-a petrecut cu pompierii aceștia să aibă … o singură intervenție, și aceasta relativ de rutină. Abia la sfârșitul celor 24 de ore, pe când fotograful se îndrepta spre casă, pompierii au fost solicitați la un accident, și l-au luat și pe acesta. „Asta cu intervențiile e aproape de râs … am avut o singură intervenție de-a lungul celor 25 de ore petrecute la ISU, una lipsită de emoții, intervenție la care băieții s-a comportat prea normal, astfel încât nu am reușit să surprind prea mult special în fotografie. Cea de-a două intervenție a fost la patru minute după ce am plecat de la ISU, dar fiind pe sensul meu de mers către casă, băieții m-au prins din urmă și „m-au târât” cu ei acolo. Și fiind un accident auto cu răniți am reușit să surprind câteva cadre interesante, dar de asemenea nimic spectaculos cum ar fi fost un foc, o descarcerare. Dar, mărturisesc că nu-mi pare rău!”.

La intervenții ca stingerea incendiilor, pompierii cară pe ei nu mai puțin de 31 de kilograme, ce compun echipamentul de protecție: doar casca are 2,5 kilograme, costumul, cu brâu, mănuși, bocanci, lanternă și stație de emisie-recepție – alte 11 kg, iar cel mai greu e aparatul de respirat, ce cântărește 12 kg.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu