Închide

FOTO/VIDEO Trei şantiere pe Autostrada Transilvania

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 03, 2018 0 685

Constructorii avansează pe trei șantiere ale Autostrăzii A3, între Ogra și Câmpia Turzii, arată reprezentanţii asociaţiei Pro Infrastructura, care monitorizează şantierele.

 

Imaginile surprind nodul rutier Chețani care se află pe lotul construit de Straco, apoi cei 17,9 km ai tronsonului executat de Astaldi-Max Boegl şi bucăţica de 3,6 km construită de Geiger:

 


 

Cei trei antreprenori generali „au avansat considerabil” față de finalul anului trecut, constată observatorii – în special la infrastructura structurilor rutiere. Asta chiar în pofida condițiilor meteorologice preponderent nefavorabile din ultimele luni.

„O surpriză plăcută este progresul foarte bun pe partea de săpături și terasamente al celor de la Astaldi-Max Boegl, unde deja din primele zile cu vreme bună lucrările au demarat din plin. Tot pe acest lot se găsesc principalele structuri proiectate pe această autostradă: supratraversarea satului Bogata și a Mureșului de două ori printr-un viaduct continuu și supratraversarea Mureșului și a căii ferate Târgu Mureș-Războieni. Chiar dacă autorizația de construire a fost emisă în luna noiembrie a anului trecut, lucrările au avansat într-un ritm alert, iar stadiul actual ne face să fim optimiști că aceste puncte critice ale lotului vor fi gata la jumătatea lui 2019”, spun reprezentanţii asociaţiei.

Un alt punct important de pe tronsonul Astaldi-Max Boegl este nodul Iernut. Aici, cei de la Pro Infrastructura contrazic autorităţile în ceea ce priveşte avansul lucrărilor. „Contrar informațiilor prezentate în mod eronat de către purtătorul de cuvânt al CNAIR Alin Șerbănescu într-o emisiune la care a participat și directorul executiv al API Ionuț Ciurea, nodul Iernut, așa cum se poate observa și din imaginile aeriene, nu este „într-o situație avansată”, ci dimpotrivă, într-una incipientă! În contextul actual, în care exproprierile nu sunt finalizate, realizarea supratraversării căii ferate prin care va fi deviat DN14A nu este începută, legislația actuală nu permite punerea în circulație a unui drum nou în lipsa recepției la terminarea lucrărilor, iar politica CNAIR este de a face recepția doar când șantierele sunt finalizate 100%, șansele ca tronsoanele Geiger și Strabag (13,7 km între Ogra și Aeroport Târgu Mureș) să fie circulabile în acest an sunt minime, practic inexistente”, transmit cei de la API.

Deschiderea provizorie a circulației (folosind anumite bretele ale nodul Iernut) la finalul acestui an ar fi posibilă doar în condiţiile unei „mobilizări exemplare” a constructorului şi dacă se vor adopta modificări legislative în regulamentul de recepție. Şi încă un „dacă”: dacă se vor rezolva la timp exproprierile. „Doar așa ar fi șanse să punem în valoare, în 2018, cei 13,7 km din A3 între Ogra și Aeroport Târgu Mureș”, concluzionează API.

Câteva imagini de pe şantiere, suprinse de comunitatea Pro Infrastructura:

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare