Închide

FOTO/ VIDEO Show cu Jean-Michel Jarre, „părintele muzicii electronice” la Cluj: muzică, lumini, harpă de lasere şi… Edward Snowden

ActualitateTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - nov. 12, 2016 0 1264

 

„Uită-te la el! Arată acolo ca un magician”, auzi în dreapta ta, în Sala Polivalentă care e aproape plină. Şi da: cam aşa arată francezul Jean-Michel Jarre venit la Cluj pentru un concert vineri seara. Ca un magician în laborator. Se mişcă pe scenă de la un instrument la altul (concentrat, tăcut, grizonat şi balansându-şi genunchii pe ritmul muzicii), în spatele „perdelelor” de lumină pe care se proiectează efecte viziuale, pe care curg sau se joacă luminiţe şi imagini şi care, din când în când, se retrag şi se reunesc.

Aflat în turneu mondial, artistul a revenit pe scenă după o pauză de nu mai puțin de șase ani. E considerat de mulţi părintele muzicii eletrtonice, dar unul care a influenţat şi alte genuri muzicale (rock progresiv, new age, muzica ambientală). Nu degeaba are o mulţime de admiratori şi în lumea muzicii. Chiar şi la popularul festival Untold, unde vin marii DJei din muzica momentului, se vorbeşte de Jean Michel Jarre: Armin van Buuren îl indică pe francez ca pe una din sursele de inspiraţie şi e în liga celor admiraţi de „idolul” clubberilor.

Dar la concertul de la Sala Polivalentă publicul e mixt: sunt şi foarte foarte tineri (a se citi „mici”) spectatori acum, dar şi fani care îl descopereau tineri pe tânărul atunci Jean-Michel (care e pe scene din 1971). Unii îl aşteptau de mult, alţii nu credeau că îl vor vedea vreodată Live la ei în oraş, alţii au venit din alte părţi în Cluj pentru concert. Aşa că nu e de mirare că lumea e entuziasmată încă de la intrare. Asta dacă nu te blochează temporar, vreo confuzie: poţi, de pildă, să constaţi încurcat că biletul tău e emis pe acelaşi loc cu al unui alt spectator de Jean-Michel Jarre, aşa că sunteţi nevoiţi să vă împărţiţi spaţiul, cu ajutorul unui loc liber din vecini. E în alt sector? Nu, e acelaşi. Lumea se întreabă cum e posibil, dar nu mai e timp de lămuriri, fiindcă, în sfârşit, în aplauzele care îl chemau pe scenă, Jean Michel Jarre îşi face apariţia. „Bună seara, Cluj!”

„Sunt foarte fericit să fiu aici, iubesc România, iubesc să fiu aici, e o mare bucurie să împărtăşesc acest album cu voi, întotdeauna m-aţi primit bine aici, încă de la începutul carierei”, a spus artistul, care pe parcursul serii a mulţumit în câteva rânduri publicului entuziast.

Show. Ceea ce face Jean-Michel Jarre nu se poate sintetiza în termenul „concert”. E muzică şi spectacol. Ştiai deja că aristul era așteptat împreună cu cele cinci tiruri de echipamente, lasere, ecrane speciale, efecte 3D şi trei autocare Nightline. Acum înţelegi mai bine de ce: dincolo de perdele high tech „concertează” sintetizatoare, claviaturi, teremin, aparate care analizează şi prelucrează vocea umană. Apoi Jean Michel Jarre apucă şi chitara. Ceea ce face el pe scenă e dincolo de orice idee pe care puteai să o ai despre „muzica electronică” din tendinţele actuale. Francezul mânuieşte nu doar tehnologie, ci stăpâneşte şi instrumente. Şi muzica nu înseamnă doar sunet (plus show de lumini). Sunt şi mesaje. Credeaţi că am trecut de şocul „Trump preşedinte”, veniţi la concert vineri seara?

„Următoarea piesă e realizată cu un colaborator foarte special: Edward Snowden. Avem nevoie de mai mulţi ca el, avem nevoie de informatori, trebuie să cunoaştem adevărul; altfel vom avea un alt Donald Trump altundeva în lume”, zice Jean-Michel. Asta după o campanie cu „WikiLeaks” despre candidata Hillary Clinton.

Fostul angajat CIA care a făcut publice informaţii secrete despre NSA (National Security Agency – SUA) şi supravegherea datelor are mesaj de transmis.

„De ce datele noastre private transmise online sau cele stocate pe aparatele noastre personale sunt tratate altfel decât detaliile din jurnale? Să spui că nu te intersează de protejarea datelor tale private fiindcă nu ai nimic de ascuns e ca şi cum ai spune că nu te interesează libertatea de expresie fiindcă nu ai nimic despus. E un principiu anti-social, problema aceasta are valoare nu doar pentru tine, ci pentru o întreagă populaţie. Dacă tu nu îţi aperi acest drept cine o va face? „Who will?”, „Who will?” se aude, parcă în ecou. Pe fundal nu e doar Snowden, ci şi nişte imagini care par să te ducă în „creierul” vreunui mega-computer. Care poate fi accesat de alte forţe.

Show-ul continuă. La un moment dat, francezul îşi schimbă ochelarii de scenă. Sunt unii cu micro-camere. Asta ca să vedem şi noi ce vede el. Şi, câteva minute, vedem pe ecrane show-ul prin „ochii” lui Jean-Michel Jarre.

mainile

20161111_212833

20161111_212710

Vedem clapele, maşinăriile producătoare de muzică, pe noi. Ne vedem pe noi de pe scenă.

Luminile se joacă şi trasează forme în Sala Polivalentă

„Acesta e un moment tricky”. Nu ştii exact ce iese. Şi cu această introducere din podeaua scenei apar lumini. Şi Jean Michel Jarre le face să cânte: apar sunete, atingând culorile. E „harpa” de lumini (harpa de lasere).

Încet, încet, publicul se ridicase deja de pe scaune şi sala a ajuns să semene cu ceea ce îndemna încă de la început muzica sa. În faţă se dansează, până aproape de scenă, câţiva dintre spectatori şi-au părăsit locurile.

dsc_3914

dsc_3911

20161111_220153

dsc_3918

20161111_215639

20161111_210120

20161111_215633

Francezul a revenit pe scenă de câteva ori şi a cântat la Cluj în premieră o piesă de pe următorul său album.
Finalul e cu lumini aprinse. Şi cu „Multumesc!” (cu accent francez). „Şi eu vă iubesc”, ne-a spus Jean-Michel şi a ţinut să filmeze, la rândul său, publicul, cu telefonul.

 

Concertul de la Cluj face parte din turneul mondial “ELECTRONICA”, început în Anglia în luna octombrie. Al doilea volum al albumului, “Electronica 2: The Heart of Noise”, a fost lansat în primăvara acestui an prin Sony Music International. El vine în continuarea aclamatului prim volum, intitulat “The Time Machine”, și dispune de o serie întreagă de colaborări cu artiști celebri, precum Rone, Pet Shop Boys, Primal Scream, E.S., Julia Holter, Gary Numan, Jeff Mills, Peaches, Siriusmo, Yello, The Orb, Sebastien Tellier, Hans Zimmer, Cyndi Lauper and Christophe, pe care Jarre i-a ales în mod special pentru a desăvârși cele două volume care constituie acest album.

Concertele Jean-Michel Jarre sunt renumite pentru numerele impresionante de participanți, drept urmare și anul acesta peste 3.000 de bilete au fost vândute cu trei luni înainte de eveniment.

Concertul de la Cluj a fost organizat de Diesel Events în parteneriat cu Quantum Media.

20161111_205221

20161111_205216

20161111_211436

20161111_210916

dsc_3916

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare