Închide

FOTO/VIDEO Reportaj în atelier. De Crăciun fii mai bun: Nebrazii care salvează vieţilile brazilor din păduri

ReportajTop News by Kristina Reştea - dec. 11, 2017 1 1186

A fost o dată ca niciodată… un brăduţ firav şi verde, care locuia, alături de familia sa (tot mai împuţinată), pe un munte românesc (tot mai chel). Brăduţul crescu şi crescu şi crescu. Nu se făcea într-un an cât alţii în şapte, pentru că asta li se întâmplă doar feciorilor de împăraţi şi doar în poveşti. În viaţa reală, şi brazii, şi feciorii de împăraţi au nevoie de ani serioşi ca să se facă mari. Ajunsese cam la vârsta adolescenţei brazilor, în decembrie 2017, când prin marile oraşe din ţară se instalară Târgurile de Crăciun. Veneau sărbătorile, cu tot cu camioanele roşii, decorate cu luminiţe şi Moşi care fac cu ochiul. În oraş apăruse decor feeric de jur împrejur. În pădurea unde locuia brăduţul-adolescent era, în schimb, decor feeric de linişte. Şi apoi nu a mai fost. Un grup de drujbe, eficiente ca ANAF-ul (când trebuie să îţi ia 20 de lei, nu când trebuie să îţi dea) au invadat pădurea. Au tăiat brăduţul adolescent, cu tot cu încă vreo câteva zeci de rude şi i-au dus spre piaţă, ca să avem noi de unde cumpăra pom de Crăciun, pe care să îl aruncăm în ianuarie, cu tot cu ambalajele de bomboane. The end.

Sigur, asta e doar o poveste; dar, privind Crăciunul din altă parte, poate nu avem nevoie de brad. Unii au renunţat de mult la tradiţia cu pomul adevărat, alţii chiar vor să răspândească conceptul. În acest sezon, cei de la Urbannect au lansat ateliere de construit „nebrazi”, iar din această săptămână ei se expun în „târg de nebrazi”.

Înainte de târgul anunţat pentru această săptămână, am făcut o vizită în atelierul H33, de pe strada Horea – „casa” Urbannect fiind, de fapt, instalată într-un fost spaţiu al Prodvinalco. Între utilizarea anterioară de spaţiu al producătorului de băuturi spirtoase şi cea viitoare (proiect imobiliar), locul e deocamdată gazdă temporară de activităţi culturale şi sociale.

În încăperea atelier sunt împrăştiate peste tot cartoane şi culori, materiale, nasturi, role, bucăţi de paleţi, hârtii şi lucruri reciclate. Şi, tot aici, stau nebrazii construiţi şi se află alţii noi în şantier.

 

Ce e, de fapt, nebradul?

„Nebradul e acel pom de Crăciun care nu are în mijlocul său un brăduleţ mort tăiat din pădure. El adună aceleaşi valenţe decorative ca un brad de Crăciun şi, mai mult, oferă familiei sau colectivului de prieteni sau de serviciu posibilitatea de a petrece timp împreună, decorând şi bricolând acest obiect decorativ. El stă în colţul casei, e foarte frumos, adună ataşamentul familiei. În plus, când se termină sărbătorile, în ianuarie, nu generează un brad mort, aruncat într-o ghenă de gunoi”, sintetizează arhitectul Dan Clinci, coordonatorul proiectului Urbannect.

Primele idei care pregăteau desfăşurarea din acest sezon s-au conturat de anul trecut, când, în apropierea sărbătorilor, cei de la Urbannect au început să pregătească decoraţiuni de Crăciun cu copii de grădiniţă. „Fiindcă avem şi componenta de reciclat de paleţi (mobilier urban din paleţi, folosit la evenimente în spaţii public, n.red.), am folosit ca suport un ne-brad făcut din paleţi. Toate scândurile urmau să meargă pe foc, noi am luat aceşti paleţi din spatele unui magazin; erau destinaţi focului. Şi de acolo a venit urmarea şi am vrut să răspândim ideea nebrazilor ,ca înlocuitori ai brazilor. Anul trecut ne-a picat fisa târziu, în decembrie, aşa că nu am mai apucat decât să facem schimb de fotografii cu nebrazi versus brazi aruncaţi în gunoi. De acolo a ieşit emulaţia. Şi anul ăsta lumea e invitată să facă nebrazi, pot să vină aici sau să îi facă ei acasă ori la serviciu”, menţionează Clinci. Activitatea a început la jumătatea lunii noiembrie şi acum o încăpere din curtea H33 e transformată în atelier. Cei care nu au loc acasă, au putut să vină la bricolat. Aici e spaţiu şi sunt şi materiale: lipici, foarfeci, cartoane, chiar şi paleţi. Pe lista de meşteri s-au înscris grupuri de la Cercetaşii României şi copii cu sindrom Down de la o asociaţie din Cluj. De asemenea, cei care lucrează de acasă pot să aducă produsul rezultat la H33 săptămâna viitoare, unde între 11 şi 14 decembrie se face târg de nebrazi.

 

Bani din nebrazi pentru brazi

Fondurile adunate din donaţii sau achiziţia obiectelor create în aceste zile vor merge către o asociaţie care lucrează pentru reîmpăduriri. „Fiecare nebrad poate fi văzut, admirat şi, totodată, creatorii îşi pot promova instituţia. Iar noi ne-am propus şi să strângem bani – prin achiziţia de nebrazi sau prin donaţii. Şi banii vor merge în fondul de împădurire al celor de la Tăşuleasa Social. Asta pentru a închide această reverenţă pe care o facem nevoii de vegetaţie a ţării”, menţionează arhitectul.

Joaca ar trebui să fie mai mult de atât şi iniţiatorii ei speră că ideea va prinde tot mai mult în rândul clujenilor. „Nu suntem primii oameni care s-au gândit la aşa ceva, sperăm că nici ultimii; noi credem că orice iniţiativă venită în plus să discute despre bricolat în familie şi salvarea într-o formă sau alta a pomilor, a naturii ar putea să dea în timp mai multă forţă demersurilor de acest fel. Fundaţia pentru Comunitate face asta de câţiva ani, pe o idee similară. Dacă e să visăm – la un moment dat lumea va ajunge să nu mai folosească brazi naturali. Oricât ar fi de frumoşi, credem că locul lor e acolo unde locuieşte ursul, în pădure. Tradiţionaliştii ne-au făcut reproşuri – cum că ce frumos e bradul natural. Da, e foarte frumos şi credem că la un moment dat trebuie să strângem din dinţi şi să îl lăsăm acolo unde îi e locul”, spune reprezentantul viitorului târg de nebrazi.

Care ar fi efectele unei astfel de acţiuni, la scara unui oraş? „După răspunsul de anul trecut şi cel de zilele astea, ne încumetăm să credem că asta ar putea să devină una din formele de mini-tradiţii urbane. Atunci când se apropie sărbătorile, să mă gândesc, să adun idei, să văd din ce aş putea să fac un nebrad cochet, simpatic, care să îmi arate creativitatea şi originalitatea”, spune Clinci.

 

Invitaţie în timpul atelierului:

 

Nebrazii în şantier:

 

Programul de la H33

Luni 11 decembrie ora 18.00 – deschidere

ora 18.30 – Spectacol de magie pentru copii cu Magic Puppet

Marţi 12 decembrie ora 18.00 – 22.00 Atelier de bucătărie tradiţională (jumere, caltabos, cârnaţi, etc.)

Miercuri 13 decembrie Tăsuleasa Social Day – prezentări de filme şi discutii despre activitatea lor

Joi 14 decembrie – Cheful H33 – „Închiderea primului an aici, mancam, bem, ne distram. Porcăriile făcute marţi, murăturile puse de dvs. în toamna, un ceaun, mere coapte, vedem ce mai găsim pe aici”

 

 

 

 

Un comentariu

  1. Uite, că așa vor mușchii lor,a celor rosiiiiii, bandiții din parlament,escrocii politici sunt deasupra legii. Au votat pt.ei și Dna Cataniciu,cel mai penibil parlamentar,nu doar de Cj.,este curată că lacrima. Ii doare- n baston de popor știind că prostimea ii votează indiferent ce fac. Bravos,popor alegător!

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.