Închide

FOTO / VIDEO Proiect în Clujul maşinilor: mai mult spaţiu pentru pietoni şi biciclişti în Piaţa Lucian Blaga

ActualitateTop News by Kristina Reştea - ian. 23, 2018 3 7480

Gândiţi-vă la cea mai recentă vizită într-o zonă relevantă a oraşului – Piaţa Lucian Blaga – aici e primăria cu turn,  Biblioteca Centrală Universitară, Casa de Cultură a Studenţilor; e şi strada Clinicilor, la câţiva paşi, şi Hasdeul studenţesc nu foarte departe. Aţi apucat să priviţi în jur, la ultima trecere prin zonă? Aţi avut răgaz să vă aşezaţi pe undeva să analizaţi dacă mai vin studenţi la bibliotecă sau să vedeţi cine stă, în pauza vreunei conferinţe, la ţigară pe treptele CCS (sub afişele cu un viitor spectacol de teatru, TedX sau Fuego)? Cel mai probabil nu, fiindcă în piaţa asta locuri de răgaz nu prea ai şi, dacă nu eşti în maşină, sigur eşti în tranzit, nu în plimbare. Ei bine, în doi ani, Piaţa Lucian Blaga ar putea arăta altfel decât cum o ştim acum. Deocamdată s-a conturat o propunere. Proiectul nu e rezultatul unui concurs de soluţii, dar e lansat în dezbatere şi ar aduce modificări: se reduc benzile de trafic auto în zona Pieţei Lucian Blaga şi se extinde, în schimb, spaţiul pentru pietoni, cu aproximativ 1000 mp; de asemenea, apar piste de biciclete (cu bandă de siguranţă), care să se lege cu celelalte căi velo din centru. Se înmulţesc copacii şi se amenajează mobilier stradal. Proiectul prinde nu doar piaţa, ci şi câteva străzi adiacente şi a fost prezentat marţi seară, la “Centrul de Inovare și Imaginație Civică”, un centru creat anul trecut de primărie, pentru dezbateri şi adunat idei de la cetăţeni.

Proiectul ar continua programul de reabilitare a infrastructurii publice în centrul orașului, început în urmă cu mai bine de 10 ani (2006) şi vizează zona pietonală Piața Lucian Blaga, str. Republicii (primul tronson) str. Napoca, str. Petru Maior și str. Emil Isac, cu amenajare piste de biciclete. Vorbim deocamdată despre un concept, realizat de echipa Planwerk, responsabilă şi de reamenajarea Unirii-Eroilor; conform reprezentanţilor primăriei, urmează o licitaţie pentru proiectare și execuție. Ideea ar urma să fie pusă în practică până în 2020.

 

Nouă formulă ar transforma Piața Lucian Blaga în una cu patru benzi auto, strada Petru Maior ar avea trei, Strada Napoca e propusă la două benzi, la fel și strada Republicii (până la intersecția cu str Avram Iancu).

 

Despre „lupta” om vs maşină:

Idee în Clujul maşinilor, de la un expert olandez: o bandă în minus de pe drumurile largi

 

 

În ceea ce priveşte mobilierul urban, arborii şi noile obiecte de iluminat propuse, „se urmăreşte crearea unei imagini unitare cu ce s-a realizat în centrul istoric în ultimul timp”, a menţionat arhitectul Tudor Pănescu, din partea Planwerk.  Apare o staţie de încărcare pentru automobile electrice şi se amenajează pavaje speciale pentru persoane cu dizabilităţi. Se pun şi copăcei: arţari în zone cu trotuare înguste, platani în zona Croco. Mai precis, doar în Piaţa Lucian Blaga ar apărea 26 de arbori în plus faţă de ceea ce există acum.”S-a făcut studiu de trafic care va fi discutat în comisia de circulaţie”, a menţionat Pănescu.

 

 

Suprafeţe:

 

 

A fost prezentă la dezbaterea de marţi seară şi „vocea maşinilor” şi vocea şoferilor. „Câţi dintre cei de aici au mers azi cu bicicleta? Pistele de bicicle nu vor aduce nimic, Clujul nu e un oraş al bicicliştilor, Clujul e un oraş sub presiune; niciodată o îngustare a spaţiului de circulaţie nu va aduce nimic. Fluidizarea traficului trebuie să fie prioritare. Trebuie să se fluidizeze traficul autoturismelor. Niciodată nu vor fi mai mulţi pietoni şi biciclişti decât maşini”, s-a exprimat unul dintre cei prezenţi la dezbatere. Arhitecţii prezenţi au încercat să combată această poziţie şi să aducă discuţia în prezent. „Poziţia dvs nu e contemporană, nu e de secolul XXI. Proiectul nu e doar pentru biciclişti, e, în mod evident, şi pentru pietoni, spaţiul pietonal e cel care creşte”, a subliniat Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din Cluj. „Aceste propuneri au câteva calităţi: conectează, augmentează spaţiul public şi pietonal, un lucru necesar care s-a dovedit de succes în ultimii ani în oraş. Spaţiul pietonal e apreciat în Cluj. Ar fi util să introduceţi şi o a treia dimensiune. Acesta nu e doar un spaţiu pentru circulaţii şi activităţi, are nevoie de imagine. Piaţa Lucian Blaga e un spaţiu agresat vizual de publicitate, inclusiv pe o instituţie de stat – Casa de Cultură a Studenţilor”, a completat Ţigănaş.

„Noi trăim acum entuziasmul postbelic din Occident. Pe la mijlocul anilor ’70 oamenii au început să îşi dea seama că a dedica oraşul maşinilor nu e viabil. Noi ne vom izola [dacă facem un oraş al maşinilor]: stăm într-o casă a noastră, în maşina noastră, mergem în mall să cumpărăm ceva şi mai mergem la locul nostru de muncă. Asta nu e o viaţă a oraşului. E utopic să ne imaginăm că toţi ne vom deplasa cu maşina în oraş. Ideea e să avem o infrastructură bună. O infrastructură de anvergură nu va face lumea fericită. Trebuie împăcate interesele tuturor – şoferi, biciclişti, pietoni. Viaţa oraşului e un compromis. Strada Victor Babeş, zona Clinicilor, zona ce duce spre spaţii de învăţământ sunt dedicate maşinii. Şi alţii au dreptul la oraş”, a menţionat şi arhitectul Adrian Borda, de la Planwerk.

Citeşte şi:

Interviu. Un arhitect olandez la Cluj. Thomas Offermans, despre oraşe pentru oameni: “Poţi câştiga mult făcând zone de parcări. Dar faci un oraş mai bun dacă gândeşti pe termen lung şi faci un parc”

 

„Promovarea transportului public, a mersului pe jos, a bicicletei nu e pentru satisfacerea acelor categorii, ci vine ca soluţie la trafic. O persoană ocupă mult mai puţin spaţiu decât un autoturism. Toate ţările dezvoltate promovează alternativele”, a subliniat şi Radu Mititean, reprezentant al clubului de cicloturism. Acesta a menţionat că ar fi utilă deschiderea axei Clinicilor pentru biciclişti, având în vedere că mersul bicicliştilor pe linia dedicată transportului în comun nu se dovedeşte a fi o soluţie viabilă.

Cu un discurs de compromis a intervenit şi primarul Emil Boc. „Este vorba despre o opţiune. Aceasta nu va putea mulţumi pe toată lumea. E vorba de ce direcţie ia oraşul. Suntem, noi, clujenii, pregătiţi să nu facem greşelile altora din Vest în materie de mobilitate? Franţa a distrus clădiri de patrimoniu pentru a face loc maşinilor, apoi au închis malul Senei traficului auto ca să îl dea pietonilor. Automobilul supralicitat va duce la blocaje mai mari decât avem azi”, a spus Boc. Vecinii din zonă – Spitalul Clinic Judeţean, Biblioteca Centrală Universitară, Casa de Cultură a Studenţilor – au arătat la rândul lor că cei care vin în aceste instituţii ar putea beneficia de un astfel de proiect.

Câteva imagini din proiectul Planwerk, cu propuneri pentru străzile care vor intra în proces de reabilitare:

 

Mobilier urban:

 

3 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.