Închide

FOTO/ VIDEO Cum arată lupta împotriva cancerului când „arma” e o pereche de ghete „săritoare”

ActualitateSocialTop News by Kristina Reştea - mart. 27, 2016 0 662

 

E sâmbătă dimineaţa, a venit primăvara, e soare şi puţin răcoare în acelaşi timp, dar în preajma parcului cu gard al UBB-ului e deja ceva agitaţie. “Nu, nu se plăteşte intrare dacă mergeţi la eveniment. Pe aici e! O luaţi la stânga şi mergeţi până în capăt”, îţi zice la poartă paznicul. Câţiva paşi mai încolo, pe un copac e lipită o foaie albă şi o săgeată desenată cu marker îţi indică drumul printre copaci şi piste: direcţia „Kangoo Jumps for Life”. Mergi pe alee (“până la capăt”), te retragi politicos din calea câte unui alergător matinal şi ajungi la clădirea indicată. “Pentru că sunetul ajuunge / Din difuzoarea până-n sânge” – răsună aşa de undeva de aproape, fiindcă muzica nu doar că ajunge în interiorele noastre, ci trece şi dincolo de pereţii Sălii de Sport din parcul sportiv. Intri şi aici te întâmpină lume veselă şi aglomeraţie în holul îngust. Laşi un nume, laşi 50 de lei, primeşti la pachet prânzul şi o steluţă-mărţişor şi mergi în vestiar şi spre sală. Îţi pui ghetele care te fac să sari eliberat şi eşti gata de acţiune. Dar nu eşti doar tu. În total, pe parcursul zilei de sâmbătă cam 300 de persoane fac asta, la evenimentul caritabil la care lumea a venit la Cluj mobilizată de Kinga Sebestyen, președinte Kangoo Club România.

 

sageata

Mai precis, este vorba despre ediţia a 7-a a evenimentului caritabil “Kangoo Jumps pentru Viață”, care a ajuns sâmbătă la Cluj, la Sala de Sport Gheorghe Roman. Evenimentul își propune să strângă fonduri din donarea taxei de participare, în valoare de 50 de lei, pentru a susține serviciile de suport și recuperare oferite copiilor diagnosticati cu cancer şi alte boli grave, în cadrul Centrului Steluțelor, înființat de Asociația M.A.M.E. Sesiunile de Kangoo Jumps au fost susţinute de mai mulţi traineri, lista de participanţi a inclus aproximativ 300 de persoane (anunţate pe parcursul zilei), iar invitatul special al evenimentului a fost campionul mondial la box profesionist Mihai Leu.

 

  1. Partea cu veselie.

 

În sală e explozie de energie, muzică antrenantă şi multe feţe vesele. Se sare, se fac poze şi se intersectează tricouri de echipe. A venit lume din Bacău, din Baia Mare, din Braşov, din Rădăuţi. Instructorii de la sălile de sport s-au mobilizat şi au venit cu echipele. „Prima ediţia s-a ţinut într-o sală de la un club de fitness. Acum la Bucureşti avem cam 2-3oo de participanţi şi la Cluj, unde suntem pentru prima oară cu evenimentul, aveam pe liste 300 de persoane înscrise”, sintetizează Diana Tudor, voluntar în asociaţie şi responsabilă de comunicare.

De sus se vede cel mai bine cum merge treaba la un astfel de antrenament sportiv:

Cineva tocmai intră cu o valiză pe rotile. Pantofii de stradă stau laolaltă, pe lângă bănci, fiindcă sala e acum a ghetelor active.

 

troler

 

Printre cei de aici, salutând participanţi sau îmbrăţişând vechi prieteni e şi Maria Culescu, fondatoarea asociaţiei M.A.M.E., organizaţia pentru care se strâng fonduri în evenimentul caritabil din week-end de la Cluj. „De 6 ani organizăm evenimentul în Bucureşti şi am observat în ultimii 2-3 ani că erau mai mulţi participanţi din ţară. Aşa că am hotărât să venim în mijlocul lor şi să încercăm să organizăm evenimentul la Cluj. Anul trecut a venit la Bucureşti un autocar din Baia Mare cu o mulţime de oameni. Mi s-a părut impresionat că au venit să ne fie alături”, spune Maria Culescu. Într-un astfel de eveniment de strângere de fonduri cum e „Kangoo Jumps pentru viaţă” se îmbină utilul cu plăcutul, explică organizatorii. „Le cunosc deja pe multe dintre paticipante. Oamenii intră, vin, mă pupă. Începem să ne cunoaştem. Iubitorii acestui sport sunt conectaţi, vin, participă, plătesc această taxă de participare care de fapt e o donaţie, iar banii susţin activitatea centrului”, completează reprezentanta Asociaţiei.

 

 

Printre zecile de perechi de ghete şi participante entuziasmate de antrenamentul de sâmbătă îl întâlnim şi pe fostul campion de box Mihai Leu, care se opreşte binevoitor la fiecare cerere de stat la poză. „În primul rând, e vorba despre o acţiune ce sprijnă copii bolnavi, aşa că am considerat că e important să mă implic. Cred că pentru aceşti copii care au probleme e important să acordăm o mână de ajutor, care pentru ei se poate să conteze foarte foarte mult. Kinga a avut ideea acestui eveniment, mi-a spus şi mie şi eu m-am implicat”, ne spune Mihai Leu. „Apoi, eu sunt un om care toată viaţa am făcut sport şi mi-am dat seama că sportul este extrem de important nu doar pentru sănătate, ci formează şi un caracter mai puternic, ajută şi psihicul. Sportul are o însemnătate mai mare decât cred unii.  Eu sprijin din tot sufletul orice e legat de sport ”, spune campionul de box, care e implicat însă şi în alte cauze – e ambasador al fundaţiei Make a Wish şi susţine, printre altele, organizarea Raliului Sibiului sau cel al Aradului. Printre atâtea, Leu şi-a programat desigur şi susţinerea echipei naţionale în meciul România-Spania pentru vizita la Cluj.

 

leu si kinga II

Kinga Sebestyen şi Mihai Leu, în „ring”

 

 

II. Partea complicată

Dincolo de toate acestea planează însă undeva cauza gravă care i-a determinat pe câţiva oameni să se mobilizeze la acţiune. “Neurofibromatoză”, “mastocitoză”, “tumoră abdominală”, “tumoră craniană” sunt câteva dintre diagnosticele crunte în faţa cărora tremură orice adult şi pe care sunt obligaţi să le ducă nişte micuţi abia intraţi în viaţă. Sunt cei care luptă cu boala şi durerea, iar în jurul lor şi pentru a le spori şansele pentru viaţă s-au coagulat câteva asociaţii. M.A.M.E. (Maternitate, Advocacy, Medicina, Educatie) e una dintre asociațiile active în această zonă: o organizație nonprofit, fondată în 2009, la inițiativa Mariei Culescu, care spune că a lansat acest proiect după ce ea însăşi fusese diagnosticată cu cancer şi a văzut cum arată o astfel de luptă pentru viaţă.

Steluţele – mărţişoare nu se împart întâmplător – ele se leagă de unul dintre cele mai complexe proiecte ale asociaţiei: Centrul Steluţelor, care a fost înfiinţat de către Asociaţia M.A.M.E. în 2014, cu scopul de a oferi servicii de suport şi recuperare copiilor cu boli cronice şi copiilor care provin din medii sociale defavorizate. Serviciile anunțate de asociație sunt de mai multe feluri: servicii de informare şi îndrumare, asistenţă socială, consiliere psihologică individuală şi de grup, consiliere nutriţională, juridică, ludoterapie, logopedie, ateliere de terapie emoţională, kinetoterapie şi ergoterapie.

Reprezentanții asociației spun că sunt sprijiniţi în acest proiect copii ce au nevoie de tratamente complexe şi de alte servicii, copii bolnavi de cancer şi alte boli grave. Peste 100 de voluntari au fost implicaţi în acţiunile asociaţiei de la înfiinţare şi s-au adunat aproape 1000 de beneficiari ai programelor şi proiectelor.

Kinga Sebestyen si Maria Culescu, într-un eveniment caritabil la Cluj (sursa foto: Asociatia MAME)

Kinga Sebestyen si Maria Culescu, într-un eveniment caritabil la Cluj (sursa foto: Asociatia MAME)

 

Cum a început totul? „Am pornit asociaţia pentru că eu sunt un fost bolnav de cancer; m-am luptat cu boala asta, a trebui să plec din ţară, ca să trăiesc, şi am văzut acolo ce înseamnă un sistem medical bine pus la punct, cum e tratat un bolnav de cancer acolo. Şi m-am întors convinsă că trebuie să facem ceva şi pentru copiii bolnavi de aici, nu doar să aşteptăm totul de la autorităţi. Slavă Domnului, am avut putere financiară cât să pot să fac lucrul ăsta, am mobilizat şi mulţi oameni de pe lângă mine. Primii trei ani am sprijinit Institutul Clinic Fundeni, unde vin copii din toată ţara şi sunt internaţi şi trataţi, pentru că, din păcate, în ţară avem destule greutăţi în ceea ce înseamnă secţii de oncopediatrie. Am renovat câteva spaţii, am reamenajat locuri de joacă, am dotat spaţii cu aparatură medicală performantă, cu mobilier medical. Trei ani am făcut tot ce am putut ca să sprijinim Institutul. După care, interacţionând cu aceşti copii şi cu părinţii lor o perioadă destul de îndelungată, ne-am dat seama că e o problemă la noi în România: le sunt asigurate servicii medicale, dar nimeni nu este atent şi la alte nevoi ale lor, cu care se confruntă. Acestea sunt multe: de natură materială, socială, psihologică, juridică, sunt tot felul de nevoi cu care se confruntă pacienţii, dar şi familiile pe perioada unei boli şi a tratamentului, însă nu există niciun program naţional pentru asta, niciun centru specializat care să aibă grijă de aceşti copii în perioada de recuperare. Aşa am înfiinţat acest centru unde oferim servicii gratuit, îi învăţăm pe părinţi cum să îşi hrănească copiii, îi sfătuim din punct de vedere juridic, când au nevoie să ştie cum să acceseze fonduri la care au dreptul de la stat sau le spunem care e procedura ca să îşi încadreze copiii într-un grad de handicap, pentru a beneficia de nişte drepturi, de nişte bănuţi, care li se cuvin. Unii copii au nevoie de kinetoterape, pentru că stau imobilizaţi mult la pat şi le e afectat aparatul locomotor, facem grupuri de suport, activităţi educative, recreative şi de recuperare. Toate acestea necesită bani. E nevoie de resurse şi pentru specialişti. O parte dintre cei cu care lucrăm sunt voluntarii, dar unii sunt plătiţi; oamenii aceştia trebuie să răspundă de ceea ce fac acolo, nu putem să facem totul doar cu voluntari”, explică Maria Culescu.

Sursa foto: Asociatia MAME (FB)

Sursa foto: Asociatia MAME (FB)

 

Oamenii pot contribui în multe feluri, inclusiv prin completarea formularului care decide soarta acelui 2% din impozitul pe venit. „Nevoie de fonduri avem permanent. Pe lângă serviciile pe care le asigurăm, mai şi plătim anumite investigaţii sau tratamente care fie nu sunt decontate de Casa de Asigurări, fie nu sunt acordate în timp util. Spre exemplu, un copil cu tumoră craniană trebuie să facă RMN – se duce trimis de specialist, dar e pus pe lista de aşteptare şi trebuie să aştepte o săptămână, două. Medicul are nevoie acum să ştie cum a evoluat boala, să ştie ce tratament administrează, iar părinţi nu au bani să plătească şi riscă să piardă timp preţios. Atunci intervenim. Sau e nevoie de ajutor pentru tratamente; există medicamente care nu se prea găsesc sau li se recomandă bolnavilor anumite medicamente care se găsesc, dar cu bani, nu sunt compensate şi trebuie achiziţioante. De multe ori, părinţii nu au posibilităţi pentru a-şi permite astfel de costuri şi atunci apelează la sprijin din partea unor ONG-uri. Nu suntem doar noi, sunt şi alte organizaţii implicate în astfel de cauze, dar nevoile sunt atât de mari încât nu facem faţă cu brio, din păcate”, atrage atenţia Culescu.

Copii din Cluj nu prea se numără printre cei care au avut nevoie de sprijin din partea asociaţiei de la Bucureşti, care ajută copii din întreaga ţară. „Clujul stă destul de bine la capitolul tratarea bolnavilor de cancer, e unul din oraşele unde lucrurile funcţionează mai bine. Institutul Oncologic din Cluj e bine dotat şi medicii fac faţă destul de bine. Avem bolnavi din Bistriţa, Satu-Mare, din alte localităţi din regiune care se tratează în Bucureşti”, spune Culescu.

Lipsa de fonduri e evident cea mai mare problemă din sistem, problemă de care se leagă o altă mare temă actuală: plecarea specialiştilor din ţară, constată şi fondatoarea asociaţiei M.A.M.E. „Probabil că dacă s-ar aloca mai mulţi bani din bugetul general către Sănătate lucrurile s-ar îmbunătăţi. Lipsa de bani în sistem spune mult din păcate. Foarte multe cadre medicale, profesionişti adevăraţi, renunţă să mai lucreze în România în spitale. Pentru că adevărul este, după cum ştim cu toţii, că sunt plătiţi foarte prost. Din cauza lipsei de bani nu sunt medicamente sau lipsesc alte lucruri necesare pentru medici. Aceste două aspecte e necesar să fie îmbunătăţite”, consideră Maria Culescu. S-au schimbat în vreun fel lucrurile în anii recenţi? „Da. Au evoluat. Se vede că există atenţie, că se încearcă să se îmbunătăţească situaţia, să se îmbunătăţească legislaţia, dar şi condiţiile în care sunt trataţi sau internaţi pacienţii. Şi oamenii se implică tot mai mult, lucrurile se îmbunătăţesc”, spune optimistă Culescu.

 

Sursa foto: Asociatia MAME (FB)

Sursa foto: Asociatia MAME (FB)

 

Update: bilanţul evenimentului caritabil de la Cluj

„Evenimentul a reunit peste 300 de persoane care au sărit pe ghete pe ritmuri antrenante pentru a sprijini copiii bolnavi! Am reuşit împreuna să strângem suma de 26.420 lei, fonduri ce vor asigura, pe parcursul anului 2016, o parte din serviciile de consiliere, suport şi recuperare medicală oferite copiilor diagnosticaţi cu cancer şi alte boli grave din cadrul Centrului Steluţelor!”, anunţă organizatorii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.