Închide

FOTO/ VIDEO Centenarul în Piață: paradă militară, confetti și protest

Actualitate by Kristina Reştea - dec. 01, 2018 0 420

 

1 Decembrie 1918 – 1 Decembrie 2018. 100 de ani. Mii de clujeni au ales să marcheze momentul aniversar, laolaltă, în oraș. O dimineață amestecată: veselie de serbare și câteva gânduri spre înaintașii care au făcut posibil momentul 1 Decembrie 1918, paradă militară, discursuri, baloane, confetti și mult roșu-galben-albastru, dar și câteva bannere de protest.

 

De dimineață, în centrul Clujului e atmosferă veselă: o mulțime de părinți cu copii mici se îndreaptă spre punctul 0 – Piața A.Iancu.

 

 

Ziua a început cu o slujbă la Catedrala Mitropolitană. Şi a continuat în Piața Avram Iancu, sub „privirea” înaltă a Crăişorului (în varianta sa de statuie uriașă). Au urmat discursurile reprezentanților administrației, cu mesaje despre unirea prin voința românilor, sacrificiile înaintaşilor şi viitorul nostru european. Se citesc versuri găsite în ranița unui soldat-poet român, mort în tranşee chiar în 1918: „Nu plânge, maică Românie!”

Dar, mai ales pentru cei mici, punctul culminant al zilei e defilarea militară, cu utilaje şi tehnică de luptă. Pe deasupra trec vâjâind avioane de luptă – elicoptere IAR 330 și avioane MIG 21 Lancer, ale Bazei Aeriene 71 de la Câmpia Turzii.

 

 

Apoi apar utilajele terestre. „Uite, mami! Ăsta e preferatul meu”, zice un micuț cățărat pe umerii tatălui, ca să vadă defilarea. „Au înghețat”, observă cineva din public şi ne uităm spre maşina acoperită cu urme de alb înghețat. La paradă au participat militari și angajați ai Diviziei 4 Infanterie Gemina, ai Baza 71 Aeriene de la Câmpia Turzii, ai inspectoratelor de Poliție, de Jandarmerie, de Situații de Urgență, ai Grupării Mobile de jandarmi, ai SRI, ai Poliției Locale, ai Crucii Roșii și ai Școlii de Agenți de Poliție din Cluj și ai Școlii Militare de Subofițeri din Fălticeni, care au venit în uniforme ”de epocă”.

 

Şi pe când lumea se pregăteşte de retragere, mai intervine ceva: artificii de zi. Deasupra catedralei apar culorile naționale – roşu, galben, albastru. Din boxe răsună „Noi suntem români” şi peste noi cade o ploaie de confetti. S-au pus în funcțiune celelalte tunuri, cele de confetti. Lumea dansează și cei mici au, o dată în plus, motiv de veselie.

 

 

Lumea se retrage spre Blvd Eroilor şi aici ne întâmpină alte bannere. Câțiva tineri clujeni amintesc de protestul înăbușit dur de jandarmi în 10 august și au mesaje antiguvernamentale și pro-europene.

 

 

”Mi-aș fi dorit să nu fiu aici cu acest banner, mi-aș fi dorit din suflet să fiu alături de toți românii, să fiu mândru atât de înaintașii noștri, ceea ce sunt, cât și de contemporani. Dacă azi nu e momentul să vorbim despre lucrurile care dor, atunci când?”, spune Daniel Giurcă, ținând sus bannerul. Câțiva trecători, care se retrag de la paradă, îi critică pe tineri. ”Vă bateți joc de istorie!”, ”Nu e momentul”. Alții, în schimb, îi încurajează: ”Felicitări, foarte bine faceți!”.

Unul dintre mesaje: „Cinste înaintaşilor, ruşine nouă! În an centenar, avem un premier agramat, controlat de un infractor”.

 


Mai departe, pe Bulevadul Eroilor e o Reînscenare Istorică, care ne amintește de numele mari ale trecutului.

 

 

Capăt de traseu e, deocamdată, Târgul de Crăciun, unde se bea vin fiert și se patinează. Găsiți AICI programul serii.

Vă recomandăm și:

Special. România la 100 de ani. Cum se simte Centenarul, de la terminalul Plecări?

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare