Închide

FOTO / VIDEO Ardelenii au protestat la Cluj împotriva crizei francului elvețian

ActualitateTop News by Mihai Prodan - feb. 08, 2015 1 383

Câteva zeci de ardeleni care au contractat credite în franci elvețieni au venit astăzi la Cluj, unde pe o ninsoare abundentă protestează împotriva situației în care au ajuns, când valoarea ratelor s-a dublat.

Veniți din Baia Mare, Alba Iulia sau Oradea, protestatarii s-au alăturat localnicilor aflați în aceeași situație și au scandat „Conversia!” – aceasta e de fapt principala lor doleanță, conversia creditelor contractate în franci elvețieni în moneda națională, pentru a fi feriți de fluctuații cum a fost cea din 15 ianuarie, care a declanșat criza francului elvețian. Mulți dintre protestatari și-au adus și copiii și au agitat pancarte pe care au scris „Vrem rate CHF la cursul istoric!”, „Fondul Mafiot Internațional”, „Muncesc, muncesc rata s-o plătesc” sau „Vreau rata să-mi plătesc, copilul cu ce-l hrănesc?”, aceasta din urmă constituindu-se și într-o scandare.

 

Una dintre situațiile elocvente e cea în care se află o familie din Oradea, sosită și ea la protestul de azi – pentru că nu e una singulară, și-au făcut publică rata pe care trebuie s-o plătească la șase ani după contractarea creditului: în mai 2008 rata, de 530 franci, era de 1.113 lei, iar acum, în februarie, 440 franci costă 1.892 lei. Între protestatari s-a aflat și fostul parlamentar de Cluj Mircia Giurgiu.

 

Astfel de proteste au loc azi în mai multe orașe din țară – București, Craiova, Iași și Timișoara.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.